Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenokarcinom


Autor Poruka

more21

17.06.2014. 23:50

Poštovani,mama mi je dobila dijagnozu koja glasi
1i2.Adenocarcinoma,
Opis:1.Primljeno 10-tak uzoraka tkiva najvećeg Promoters do 5 mm. U histološki pregledanim rezovima nalaze se uzorci sitni polipoidni uzorci endometrija celularne do vretenaste strome tubularnih dijelom blisko sještenih zlijezda oblozenih cilindričnim do straticifiranim epitelom koji je u veći uzoraka termički oštećen te manje uzorak tumora gradjen od vezivne strome u kojoj se nalaze nepravilne adenoidne strukture oblozene atipičnim epitelnim stanicama.U materijalu uzorci miometrija te uzorak endocerviksa bez tumora.
2.Primljen jedan uzorak tkiva, histološki uzorak tumora gradjen od oskudne strome u kojoj se nalaze nepravilne adenoidne strukture oblozene atipičnim epitelnim stanicama.
Ovaj tjedan će biti operirana-radikalna histerektomija.Mama je starija od 70 godina.Mozeli nam objasniti o cemo se radi i kakve su prognoze.Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2014. 21:10

Ukratko histološka dijagnoza ukazuje na karcinom sluznice maternice, endometrija.
Rješenje za nju je svakako histerektomija i adneksektomija. Potom će se uvijeti da li će to biti definitivna terapija, ili će biti potrebno dodatno zračenje i kemoterapija.
Pregledom preparata, maternice i jajnika odlučit će se o tome. Važno je vidjeti da li ima proboja u mišićni sloj i histološki tipi tumora, o tome će ovisiti daljnja terapija i prognoza.
Svakako je nužno napraviti i ct abdomena i zdjelice, cistoskopiju, rektoskopiju.

more21

19.06.2014. 00:25

Poštovani doktore Šakoronja,hvala puno na brzom dogovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.06.2014. 11:45

Molim.