Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


AGC-NOS Papa nalaz


Autor Poruka

Goca_goca

19.07.2017. 23:05

Poštovani,

Dobila sam nalaz Papa testa, III grupa, AGC-NOS: isključivo endocervikalno uz nekoliko ćelijskih endometrijalnih stromalnih grupacija koje pripadaju donjem uterinom segmentu nalazi se i manji broj grupacija endocervikalnih ćelija sa anizoukleozama, blažim kariomegalijama, grubljeg uniformno raspoređenog hromatina sa fokalnim rijetkim mitozama te mjestimičnim efektom perjanja a za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu porijekla početnog neoplastičnog procesa. U cilju definitivne dijagnostike predlažem endocervikalnu kiretažu. Endocervikalnu kiretažu sam dogovorila sa doktorom za kraj avgusta, pošto mi je upravo počeo ciklus i treba da putujem, a moje pitanje je koliko je ovaj nalaz objektivno loš i da li je moguće da je on posledica endometrioze (operisana 2003. i 2010) i adenomioze koju imam od 2010. koju doktor prilikom operacije nije mogao da odstrani jer je zahvatila čitav zadnji zid materice pa se bojao da ne bi mogao da zašije matericu (laički ovo prenosim kako sam tada shvatila) a tada sam imala 34 godine pa je smatrao da ne treba žuriti sa histerektomijim a bio je veliki rizik je da bi do nje došlo (s obzirom i na MRI nalaz tada). Nisam imala ni trudnoća ni pobačaja. I drugo pitanje je da li je rizično čekati sa kPoštovani, Dobila sam nalaz Papa testa, III grupa, AGC-NOS: isključivo endocervikalno uz nekoliko ćelijskih endometrijalnih stromalnih grupacija koje pripadaju donjem uterinom segmentu nalazi se i manji broj grupacija endocervikalnih ćelija sa anizoukleozama, blažim kariomegalijama, grubljeg uniformno raspoređenog hromatina sa fokalnim retkim mitozama te mestimičnim efektom perjanja a za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu porekla početnog neoplastičnog procesa. U cilju definitivne dijagnostike predlažem endocervikalnu kiretažu. Endocervikalnu kiretažu sam dogovorila sa doktorom za kraj avgusta, pošto mi je upravo počeo ciklus i treba da putujem, a moje pitanje je koliko je ovaj nalaz objektivno loš i da li je moguće da je on posledica endometrioze (operisana 2003. i 2010) i adenomioze koju imam od 2010. koju doktor prilikom operacije nije mogao da odstrani jer je zahvatila čitav zadnji zid materice pa se bojao da ne bi mogao da zašije matericu (laički ovo prenosim kako sam tada shvatila) a tada sam imala 34 godine pa je smatrao da ne treba žuriti sa histerektomijim a bio je veliki rizik je da bi do nje došlo (s obzirom i na MRI nalaz tada). Nisam imala ni trudnoća ni pobačaja. I drugo pitanje je da li je rizično čekati sa kiretažom još tih mjesec dana? Hvala.



Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2017. 12:35

Poštovana, nalaz nije dobar, ali treba učiniti kiretažu kojom će se definitivno postaviti dijagnoza. Endometrioza i adenomioza nisu povezane s tim nalazom. Preporučio bi da kiretažu učinite što prije, ali za mjesec dana se neće ništa dogoditi.

Goca_goca

21.07.2017. 20:35

Hvala Vam.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2017. 12:05

Nema na čemu.