Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Andol100 i trudnoća?


Autor Poruka

Daniela

13.03.2002. 07:29

Štovana Dr Kupešić!

Čitam Vaše odgovore vezano za analgetike u trudnoći i sad se već pomalo brinem: naime, sad sam u 37. tjednu trudnoće a Andol 100 uzimam još od prije trudnoće koju sam ostvarila IVF postupkom. Andol 100 uzimam pod liječničkim nadzorom zbog graničnih LAC i ANA nalaza. Doktor je najavio prekid ove terapije od danas (danas je pregled). Znači li to da mogu očekivati opisane komplikacije kod mog djeteta obzirom na svakodnevnu primjenu salicilne kiseline kroz proteklih 8 mjeseci??? Koliko su zapravo učestale komplikacije koje ste opisali u jednom od prethodnih odgovora? Zbog čega je moj Dr išao u takav rizik ako su LAC i ANA samo granični? Moj doktor je jedan od tri najpriznatija u Splitu...

Unaprijed zahvaljujem na Vašem cijenjenom odgovoru.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

14.03.2002. 11:41

Poštovana,
S obzirom da se sada već i 37 tjednu trudnoće preporučila bih prekid primjene acetilsalicilne kiseline koji su korisni u 1. i 2. tromjesečju trudnoće zbog pozitivnog učinka na grušanje krvi. Nema razloga Vašoj zabrinutosti ali bih preporučila prekid terapije zbog poznatog učinka visokih doza acetilsalicilne kiselina na zatvaranje ductusa Botalli i ujtecaja na koštanu srž fetusa/novorođenčeta.

st2309

30.07.2015. 09:15

Poštovani,
ukratko da opišem svoju situaciju. 2010. rodila sam curicu, i trudnoća i porod prošli u redu. 2013. imala sam 1. spontani 9/5, 2014. 2. spontani 11/8. Nakon toga uradila sam potrebne pretrage: briseve, pretrage štitnjače, trombofilijske pretrage. Sve se pokazalo u redu. Nalaz citogenetike također bio u redu (uredan muški kariotip).
Sada sam u 12. tjednju trudnoće; ginekolog mi je savjetovao da od početka trudnoće pijem po pola tablete Andola 100 dnevno, i pepisao mi je Utrogestan. Od 13. tjedna planira mi ukinuti Utrogestan i Andol povećati na jednu tabletu dnevno. Odlučila sam slušati ginekologa, ali svejedno me brine mogući štetan utjecaj Andola na plod?
Možete li mi molim Vas opisati koje su moguće štetne posljedice na plod? Postoji li opasnost za anomalije?
Isto tako nije mi preporučio nikakve dodatne vitamine (jedino folacin pijem još od prije trudnoće), kaže da nema potrebe; da se samo zdravo hranim i ne brinem. Što Vi o tome mislite. Unaprijed zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.07.2015. 22:10

Poslušajte svog ginekologa, jer ima razloga zašto vam je isti propisao.