Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Anovulatorni ciklus


Autor Poruka

alexandrah

04.09.2015. 19:20

Postovani dr. Skaronja,
inace sam pacijentica sa MPO. Ovo mi je treci ciklus na klomifenu. Folikulometrije sam radila do 12.dc i jos se nije izdvojio vodeci folikul. Tada sam morala otputovati. 40dc sam pocela krvariti uz jake menstrualne bolove. Krvarenje je trajalo jedan dan tako da sam zakljucila se nije radilo o menstruaciji. Test na trudnocu je negativan nekoliko dana nakon krvarenja.Prije krvarenja grudi su mi bile jako bolne i jako napuhane a nakon tog krvarenja grudi i dalje bole cak i jacim intenzitetom i do danas ne prestaju. 15 dana nakon krvarenja odlazim na UZV kod primarne ginekologice koja je vrlo zbunjena nalazom: naime endometrij je trolinijski debljine 6.6mm a na desnom jajniku anehogena cisticna lezija velicine 22x14mm. Doktorica pise na nalazu da se radi o zutom tijelu?! Posto su svi doktori s MPO i dalje na godisnjem a ja se nalazim u inozemstvu zanima me da li vi mislite da se radi o anovulatornom ciklusu i cisti kao posljedici klomifena ili o necem drugom? I da li mislite da je potrebna u ovom trenutku terapija gestagenima? Napominjem da uzimam klomifen 50 mg od 5.-9.dc i da su mi ciklusi oduvijek produzeni( PCOS uz inverziju LH/FSH, uredna velicina jajnika, uredan PRL, uredan testosteron i uredna tezina). U ovom cudnom ciklusu sam preskocila klomifen jer sam vjerovala da se nije radilo o menstruaciji.
Unaprijed zahvaljujem na vasem odgovoru. LP, A.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.09.2015. 23:40

Ako vam je doktorica rekla da se radi o žutom tijelu ne vidim problem kod vas. Dakle imali ste ovulaciju.
Klomifen se i prakticira uzimati svaki drugi ciklus da se spriječi prejaka stimulacija jajnika.
NE treba vam Duphaston jer će menstruacija doći nakon 14 dana od ovulacije.

sb34

16.12.2020. 11:15

Poštovani,
jučer sam obavila pregled i uzv, bio je 16. dan ciklusa. Sve je u redu, moji ciklusi su dosad bili uredni, oko 26 dana s krvarenjem od 4 dana. Svako jutro mjerim bazalnu temperaturu, te vidim da ista, sad na 17. d.c., nije nimalo povišena, točnije jutros je iznosila 36,4. I doktorica mi je rekla da je vjerojatno anovulatorni ciklus i to je to. Imam slike s uzv, te je na lijevom jajniku označeno "nešto" 0,63 cm. Ponavljam, rekla je da je s jajnicima sve u redu.
Budući da uvijek imam uredne cikluse, zanima me što slijedi iza anovulatornog ciklusa? Znači li to da je nepredvidivo kad će doći menstruacija? I znači li što za mene "to" na jajniku označeno na 0,63 cm?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2020. 18:20

Poštovana, ako je ciklus anovulatoran ne možemo predvidjeti menstruaciju. Moguće da se radilo o folikulu (jajnoj stanici) koja nije dosegla stadij ovulacije.