Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bakterijska vaginoza i antibiotici


Autor Poruka

ida222

21.01.2014. 18:35

Poštovani, imam 22 godine i već se skoro godinu dana mučim sa učestalim bakterijskim vaginozama. Budući da ne studiram u svom mjestu stanovanja, trenutno nisam u mogućnosti posjetiti ginekologa. Na prošlom pregledu prepisao mi je 4 vagitorija Arilin rapid (1000mg) za preventivnu uporabu, tj. staviti u rodnicu 3 dana prije menstruacije kako bi se spriječio pretjeran rast gardnerelle i ta terapija treba trajati 4 ciklusa. Ja sam to i učinila (sad sam na drugom vagitoriju) 3 dana prije menstruacije (u srijedu, 15.1), menstruaciju sam dobila u subotu 18.1, no danas, u utorak 21.1., imam simptome bakterijske vaginoze. Je li moguće da sam zbog učestalih primjena antibiotika postala otporna na njega?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.01.2014. 21:50

Moguće. Savjetujem napraviti cervikalne briseve jer imate opetovane infekcije.

Akica98

14.03.2019. 13:40

Postovani,
Sumnjala sam da imam gljivicnu infekciju,canesten sam koristila od koje mi je bilo boljee al mi se opet vracalo.Mazala sam ga spolja i svaki svrab je nesto.Medjutim juce sam osjetila da cesto idem u wc i imam osjecaj pune besike kao da ne moze da se isprazni.Citala sam dosta o bakterihskoj vaginozi,i takodje da napomenem da sam primijetila da mi je mokraca mutnaa.Uzela sam Uvin caj od kojegg je bolje.Zanima me koje su posledice ove bolesti? I da li se prenosi polnim putem? Jer imam partnera par mjeseci ali on nema nikakve simptome.Koji su nacini lijecenja?

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 14:20

Poštovana, u rodnici normalno žive mnogobrojne bakterije i gljivice. Kada se naruši mikrovaginalna flora (pad imuniteta, nakon terapije antibioticima, prekomjerne uporabe higijenskih preparata, kod žena koje uzimaju kontraceptive) dolazi do porasta bakterija i/ili gljivica i simptoma upale. To se ne smatra spolno prenosivom bolešću, iako se može prenijeti i tim putem. Potrebna je terapija nekim od vaginaleta šireg spektra (Geonistin, Macmiror, Polygynax)

Lana998

26.10.2021. 00:45

Postovani, javljam Vam se u nadi da cete mi bar malo pomoci s obzirom da nisam trenutno u prilici da posjetim svog ginekologa. Naime, radila sam gyno test koji je pokazao da imam gardnerella vaginalis kao sto sam i sumnjala. Zadnjih 5-6 godina imam vaginalni iscjedak koji je bijele boje, ali nije imao miris, u zadnjih godinu dana dodju periodi kada jako mirise na ribu, narocito nakon menstruacije. U vezi sam 4 godine, moje pitanje je da li je moguce da mi je to prenio partner, iako on tvrdi da nije ranije imao odnose bez zastite i ako je on prenosioc kako je moguce da se pojavilo tek sad? Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 11:15

Poštovana, Gardnerella vaginalis je bakterija koja prirodno obitava u organizmu i sastavni je dio fiziološke flore rodnice i debelog crijeva. Prilikom njenog prekomjernog razmnožavanja (pad imuniteta, stres, narušavanje prirodne mikroflore rodnice, promjena pH rodnice) nastaje bakterijska vaginoza (upala) i u tom slučaju potrebno je liječenje.