Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bartholinijeva žlijezda


Autor Poruka

Danica

18.10.2001. 15:20

Poštovana dr. Kupešić,

Molim Vas da mi odgovorite kada je neophodno kirurški odstraniti ovu žlijezdu, te da li njeno odstranjenje može ostaviti kakve posljedice (npr. u slučaju mogućeg začeća, hormonskog poremećaja i slično) ?

Unaprijed zahvaljujem

Danica

Doc dr. sc. S. Kupešić

18.10.2001. 21:10

Poštovana,
Upalna promjena Bartolinijeve žlijzede nerijetka je promjena koja je praćena bolovima i oteklinom u području velikih usana. Kada upala dugo traje izvodni se kanal može zatvoriti i pretvoriti u cistu. Ukoliko se upala otrkije u akutnoj fazi uspješno se liječi antibioticima, međutim ukoliko liječenje nije bilo pravovremeno i primjereno mora se pribjeći operativnom odstranjenju ove žlijezde. Srećom ovaj lokalni zahvat najčešće nema nepovoljnog učinka na plodnost.

bbrigitaa

31.01.2013. 10:50

Poštovanje,

u ponedjeljak (28. 1.) sam primijetila s lijeve strane usana, u unutrašnjosti, malu kvržicu. S obzirom na sve što sam dosad pročitala, pretpostavljam da se radi o Bartholinijevoj žlijezdi. Kvržica je mala, ne boli me i ne raste, samo imam neugodan osjećaj prilikom hodanja ili sjedenja. Inače, imam stalnog partnera više od godinu dana. Unazad par mjeseci sam primijetila da mi se takva kvržica pojavljuje s desne strane prije svake menstruacije. U ovom slučaju se pojavila s lijeve, također prije menstruacije. Trebam li se zabrinuti i na koji način mogu smanjiti oteklinu?

Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.01.2013. 15:50

Ne morate se se brinuti. Probajte koristiti hladne obloge, ili obloge od borne kiseline.
Nije upaljenja i ne treba za sada druga terapija.