Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BEBAČ


Autor Poruka

ZITA

16.06.2002. 08:23

LIJEP POZDRAV I POHVALA ZA VAŠE ODGOVORE NA OVIM STRANICAMA.
MOJ PROBLEM JE SLIJEDEĆI:
MENI JE 28, A SUPRUGU 42 GOD.
PRIJE 2 GODINE IMALA SAM VANMATERNIČNU TRUDNOĆU PRILIKOM KOJE MI JE LAPAROSKOPSKI UKLONJEN DESNI JAJOVOD (CISTA SEROSA).
NAKON USPJEŠNOG LIJEČENJA KLAMIDIJE (SUPRUGA I MENE)TERAPIJOM SUMAMEDA I MEDAZOLA SUPRUGOV SPERMIOGRAM JE NORMOOSPERMIA.
UTVRĐENA MI JE CISTA NA DESNOM JAJNIKU KOJU USPJEŠNO LIJEČIM DABROSTONOM.
ANOVULATORNI CIKLUSI RADI KOJIH PIJEM 2 MJ. CLOMIFEN I 17. DAN DOLAZI DO OVULACIJE (CIKLUS 31 DAN).
KAKO NIJE DOŠLO DO TRUDNOĆE LIJEČNIK MI SAVJETUJE NAČINITI ODREĐIVANJE RAZINE HORMONA (FSH, LH TESTOSTERON, ESTRADIOL, PROLAKTIN I PROGESTERON), TE HSG.
MOLIM VAŠE MIŠLJENJE O USPJEŠNOSTI POSTIZANJA TRUDNOĆE PRIRODNIM PUTEM, TE UKRATKO OBJAŠNJENJE HSG-A ( POSTUPAK, USPJEŠNOST, REZULTATI)

U OČEKIVANJU VAŠEG ODGOVORA UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEM!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.06.2002. 16:54

Poštovana,
U Vašem slučaju svakako bi bilo neophodno ispitati prohodnost jajvoda, jer ovaj podatak je od najveće vsažnosti za ocjenu Vaše reproduktivne sposobnosti. Metode ispitivanja prohodnosti jajovoda su slijedeće: rentgenski HSG, HSG pod kontrolom ultrazvuka i obojenog doplera te laparoskopska kromopertubacija. Nedostatak rentgenskog HSG-a je ozračivanje struktura male zdjelice, a prednosti ultrazvučnog HSG-a su jednostavnost postupka i izbjegavanje ionizirajućeg zračenja. Laparoskopska kromopertubacija je postupak gdje se pacijentica uvede u anesteziju te se kroz nekoliko manjih rupica na trbuhu uvedu instrumenti i kamera za provjeru prohodnosti jajovoda.
Ispitivanje prohodnosti jajovoda može se obaviti rendgenom ili ultrazvučno. Uporabom novije ultrazvučne tehnologije sigurnost obiju metoda je približno istovjetna. Navodim prednosti i mane svake od pretraga:

RTG HSG: mane: potencijalno štetno rengensko zračenje, veća bolnost, moguća alergijska reakcija na kontrast, nemogućnost učestalog ponavljanja. Prednosti: bolje se vidi unutrašnjost jajovoda što može biti koristno pri planiranju korektivnog zahvata.
Ultrazvučni HSG. Prednosti: nema štetnog zračenja, pretraga je manje bolna i neugodna, lako se ponavlja. Mane: nema mogućnost detaljnog prikaza unutrašnjosti jajovoda.

U novije vrijeme sve se više koristi ultrazvučna tehnika, te bih je i ja preporučila. Ona se može učiniti na Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, tel 3712109. Postupak se provodi neposredno nakon završene menstruacije, nakon čega se uvodi tanka kanula kroz maternični grlić u šupljinu, a kroz kateter se potom ubrizgava kontrast. Ultrazvukom se promatra prolazak kontrasta koji upućuje na prohodnost jajovoda. Tek ukoliko se ustanovi prohodnost jajovoda moći ćete se uputiti na jednu od metoda inseminacije ili će se moći planirati spontano zanošenje nakon poticanja ovulacije. U suprotnom (neprohodnost jajovoda) Vi i Vaš liječenik ćete se morati odlučiti ili za korektivni mikorkirurški zahvat preostalog jajovoda ili postupak izvantjelesne oplodnje.
Također bih savjetovala da se u sklopu obrade svakako učine hormonske pretrage koje će odgovoriti postoji li uredna funkcija jajnika i koji su lijekovi najoptimalniji za poticanje ovulacije u Vašem slučaju. Puno sreće.