Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Betadine


Autor Poruka

Ines

24.02.2002. 15:08

Postovana dr.Kupesic
nakon stavljanja Betadine vaginaleta slijedeci dan imam vrlo neugodan osjecaj svrbeza (blagog), boli i kao da mi je rodnica malo suha (bar je takav osjecaj). To traje oko dva dana. Da li bi trebala prestati uzimati te vaginalete ili je ta reakcija u granicama normale?
Hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.02.2002. 22:16

Poštovana,
Betadine su vaginalete koje spadaju u odlična antiseptička sredstva na bazi joda. Ipak, neke pacijentice javljaju osjetljivost ili preosjetljivost na ovaj preparat koja se manifestira peckanjem, crvenilom i sl
Ukoliko je to kod Vas slučaj preporučila bih prekid primjene ovih vaginaleta i odabir preparata proizvedenog po drugoj osnovi koji će imati istovjetan učinak (ukoliko se je detektirala infekcija mješanog tipa, npr Geonistyn), zbog čega morate kontaktirati Vašeg ginekologa.

sandrina@1

18.04.2018. 14:15

Molim Vas za pomoć, koristila sam antibiotike Sumamed i Bactrim po preporuci liječnika jer nije znao zašto me žari u vaginalnom području, lijekovi nisu pomogli, te mi je na brisu nađena strepococcus faecalis. Dobila sam Betadin vaginalete i Ampicilin međutim nakon 10 te vaginalete se pojavilo užasno žarenje po vanjskom spolovilu i koju god kremu sam namazala peče ko živa rana. Šta se desilo po Vašem mišljenju i ovo već dugo ne prestaje da peče. Ljekari misle da su vaginalete bile agresivne.

Ivo Balenović, dr. med.

19.04.2018. 11:30

Poštovana, moguće da je došlo do alergijske reakcije na betadine. Prestanite ga koristiti.

sandrina@1

30.04.2018. 13:05

Poštovani, prestala sam koristiti Betadine vaginalete ali me i mjesec dana nakon prestanka korištenja žari vulva i lagano je zacrvenjeno. Nemam iscjedak ništa.

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2018. 18:05

Poštovana, moguće je da se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neku od antimikotičkih krema (Rojazol, Canetsen, Plymicol..)

sandrina@1

03.05.2018. 08:25

Poštovani,
Pokušala sam koristiti Canesten kremu ali čim sam je nanijela sve je počelo još gore da žari i ništa nije pomoglo. Naime, to užasno žarenje mi se pojavilo pod umetnutom Betadine vaginaletom. Je li moguće molim Vas da je to žarenje moglo nastati kao posljedica vaginaleta, možda ih nisam smjela koristiti? Šta činiti dalje? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2018. 12:15

Poštovana, uvijek postoji mogućnost alergijske reakcije na bilo koji lijek ili sastojak koji uz njega ide.Savjetujem da se javite liječniku da se ustanovi zbog čega dolazi do takvih nuspojava.