Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


"Bijelo pranje"


Autor Poruka

SF

29.04.2002. 09:47

Imam djevojčicu 13 god. staru - još nije dobila prvu menstruaciju, a inače je kod nje prisutan određeni zaostatak za svojim vršnjakinjama u visini i težini - još uvijek - prema nalazima dječje endokrinologije (snimka šake, hormon rasta i još puno toga) u Vinogradskoj, u granicama normale.
Zadnjih mjesec dana primjetila je proziran iscjedak , gust, ljepljiv, "razvlači se" ,kao npr. onaj u žena prilikom ovulacije, bez mirisa - nije prisutno niti žarenje u, niti oko spolovila, nema svrbeža, bolova, mokri normalno, pa me zanima da li je to normalno tzv. "bijelo pranje"/"bijeli cvijet" (prema riječima moje ginekologice - to je "priprema" za prvu menstruaciju uzrokovano hormnonima) koliko će to trajati i u kojem slučaju (i gdje) je potrebno otići na eventualni bris.
Moram napomenuti da je otprilike prije 2-3 mjeseca počela "bujati", prsa, dlačice, prištići po licu... odnosno čini mi se da je pubertet u punom zamahu-a na spomen da ćemo otići ginekologu po savjet odgovor je "Ne dolazi u obzir! Mene je sram! Nikuda ja ne idem! Nazovi nekoga na telefon i pitaj!" - i tome slično.
Zahvaljujem na odgovoru i divim se Vašoj predanosti, strpljenju.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

29.04.2002. 20:01

Poštovana,
Ukoliko su nalazi specijaliste endokrinologa u granicama normale, a i sami ste primjetili promjene u području vanjskog spolovila Vaše kćerkice i sve manifestacije puberteta, proziran iscjedak koji nema neugodan zadah može nagovještavati rast estrogenih hormona koji prethode nastupu prve menstruacije (menarche).
Ukoliko menstruacija neće nastupiti tijekom narednih 6 do 12 mjeseci bilo bi uputno učiniti hormonsku analizu (odrediti razinu gonadotropina, estradiola i prolaktina). Ukoliko dođe do manifestacije upalnih promjena u području vanjskog spolovila ili promjene u intenzitetu, boji i mirisu iscjetka bilo bi preporučljivo učiniti bris spolovila i mikrobakteriološku analizu. U postupnosti razumijem i cijenim Vašu brigu za postojeće smetnje Vaše kćerkice, ali mislim da su ove pojave normalne i da Vas ne bi trebale pretjerano zabrinjavati , te da biste trebali reagirati ukoliko nastupi neki od naprijed opisanih simptoma.

Suncica Sun

05.03.2010. 11:45

Imam djevojčicu 11 godina, još nije dobila menstruaciju. Primjetila da ima iscjedak bijelo-žute boje neugodnog mirisa. Inače je sklona alergijama i već nekoliko godina u nazad pije Rinolan. Koji bi mogao biti uzrok i što poduzeti? Hvala.

tina12345

04.07.2010. 16:35

Postovani,moplila bih vas za pomoc.
Imam u zadnje vrijeme bijelo pranje tj neki iscjedak neugodnog mirisa i veoma obilan,nemam svrab ni nikakve bolove ni crvenilo,samoo taj iscjedak i veoma ruznog mirisa a boja je zuckasta.Idem redovno na preglede kod ginekologa,bila sam prije 2-3 mjeseca i bilo je vse u redu.Pretprosle godine sam uklanjala vanjske kondilome,par putrasam radila papa-test i bilo je i to u redu.Dal treba sada da se zabrinem za ovaj iscjedak mada sam ga i prije imala ali ne bas u ovoj kolicini.Unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.07.2010. 17:10

Poštovana, pretpostavljam da se radi o bakteriji koja se zove gardnerela.
Ima neugodan miris, na kiselo, tj. na ribu. Iscjedak bude bijelo pjenušav.
Liječenje metronidazolom Vas i partnera.

tina12345

04.07.2010. 17:25

Hvala puno na savjetu.Oticicu sutra do ginekologa na pregled,samo sam zabrinuta ali nadam se da nije nista ozbiljno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.07.2010. 20:05

Poštovana , nije ništa opasno i lako se liječi. Sa tim ćete se susretati još tijekom života. Pozdrav.

daNii

29.07.2010. 11:30

ja sam oduvijek imala bijelo pranje, ali nikad mnogo ili obilno, medjutim prije nekih mjesec sam otkrila neki neugodan miris i kupila sam vaginalete nakon mozda sedmicu-2, na bazi kantarijonovog ulja, jer sam saznala da je u pitanju neka vrsta infekcije ako se pojavi neugodan miris. zavrsila sam sa koristenjem vaginaleta prije 4 dana, ali opet sam danas otkrila isti onaj neugodni miris, koji se evo 2. put pojavljuje.. ja ne znam da li su one djelovale, il da li trebam uzet jos jedno pakovanje istih? i kako da se rijesim neugodnog mirisa i bijelog pranja, iako vrsim redovnu higijenu? ako mi vi mozete pomoci bila bih vam veoma zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.07.2010. 23:20

Poštovana, mislim da se kod Vas radi o infekciji urokovanoj gardnerelom i anaerobnim bakterijama. Miris je na ribu, na kiselo.
Potrebno liječenje oba partnera Metronidazolom na usta i kod Vas lokalno vaginalnim tabletama.

Sanja90

10.09.2010. 00:30

Postovani,molila bih za mogucu pomoc.
Naime,u posljednje vrijeme sam primjetila povecanu kolicinu bijelog pranja. Poprilicno je neugodno iz razloga sto,prilikom obavljanja male nuzde,taj iscjedak bukvalno visi...
Bijele boje,blago neugodnog mirisa,i jako kompaktan. Razmisljala sam da idem ginekologu,ali buduci da nisam seksualno aktivna,ne znam da li ima svrhe?!
Jesu li to normalne reakcije organizma ili?
Jos cu vam spomenuti nedavnu prehladu koju sam imala,koja se ocitaovala nenormalnim svrbezom koji sam smirila Nistatinom,da li to ima neke moguce veze?

Unaprijed zahvalna!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.09.2010. 10:55

Poštovana, pretpostavljam pošto niste spolno aktivna da se radi o gljivičnoj infekciji .
Jedna od manisfestacije je i svrbež izvana koji ste sasvim ispravno tretirali Nistatinom.
Također iscjedak u rodnici je vjerovatno gljivične prirode.
Pošto niste imali odnose , ima preparata koje uzimate na usta za gljivičnu infekciju(Zenafluk, DIflucan, Fluconax) koji se uzimaju jednokratno.
Posavjetujte se sa svojim liječnikom.

mawa

02.11.2010. 13:50

Dobar dan. cesto imam upale mokracnih kanala i vjerovatno zbog ceste upotrebe antibiotika pojacalo mi se bijelo pranje. Otisla sam kod ginekologa i propisala mi je vaginalete (ne znam tacan naziv al pocinju s slovom M), otisla sam na kontrolu i nista se nije popravilo, pa mi je propisala opet vaginalete (ne znam naziv al pocetno slovo je P, rozo siva kutija), antibiotik cefabos i lactogyn (za jacanje vaginalne flore). sad trebam da idem na kontrolu i bijelo pranje opet primjetim prilikom mokrenja (ne uvijek). Bijelo pranje nema miris i bijele je boje, nista me ne svrbi (tako je bilo od pocetka terapije). Nadam se da ce te me utjesiti rijecima da to nije nista strasno happy
Hvala vam

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.11.2010. 22:00

Poštovana nije ništa strašno ali bih savjetovao malo dužu primjenu antimikotika, barem kroz 7 dana te terapiju partnera također.

mawa

03.11.2010. 16:20

Hvala Vam puno na odgovoru. Bila sam na kontroli i doktorica mi je rekla da se bijelo pranje smanjilo al da ga jos uvijek ima, uzela mi je bris i rekla mi je da imam ranicu. Kroz mjesec dana zbog bijelog pranja bila sam kod nje tri puta i tek na trecem pregledu (uvijek isti pregled spekulumom) mi je rekla da imam ranicu i da trebam papa test uraditi. Malo me to uznemirilo. Da li je moguce da se ranica tek pojavila jer je doktorica tek na trecem pregledu primjetila i koliko je cest rak kod djevojaka moje dobi (24 godine). U porodici je bilo oboljenja od raka al samo rak dojke. Inace nikad nisam radila papa test jer sam tek oko pola godine spolno aktivna. I koristi yaz pilule, pa me zanima smijem li ih dalje koristiti pored ranice.
Hvala happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.11.2010. 18:40

Poštovana " ranica " pojam se koristi u ginekologiji i kod Vas je najvjerovatnije, mislim uzrokovan Vašom dobi i uzimanjem kontraceptiva.
Rak maternice u Vašoj dobi je rijedak, ali se kod svih spolno aktivnih žena treba uzeti PAPA test što je Vaša liječnica i učinila.
On je dovoljan pokazatelj možebitnih promjena na vratu maternice, i ako je uredan dovoljno je da ga činite jednom na godinu.
Da bi se razvio rak na vratu maternice potrebno je dugi niz godina prelaska prekanceroznih promjena u tumor na vratu maternice.
Najčešći uzrok tumoru na vratu maternice je HPV virus čije se postojanje svakako vidi na PAPA testu.
PAPA test je najbolji screening za promjene na vratu maternice i moj savjet Vam je da se redovito kontrolirate.

mawa

04.11.2010. 14:30

Hvala Vam na odgovoru i svakako cu se pridrzavati onoga sto ste mi Vi savjetovali kao i moja doktorica happy

d_pantic

03.01.2011. 00:00

Zdravo..
Imam djevojcicu od 13 godina koja jos nije dobila mengu...Vaginalni iscjedak je bijel a nekada zna biti gust...u vecini slucajeva je neugodnog mirisa nekada se cak osjeti na ribu..Ona kaze da ju svrbi vagina ali ''zidovi'' ne unutra...ja bi da ju vodim ginekologu ali ona nece ni da cuje...zanima me sta vi mislite o tome...

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.01.2011. 13:05

Poštovana, riječ je najvjerovatnije o bakterijskoj upali rodnice, najvjerovatnije izazvane gardnerelom.
Potrebno je liječenje metronidazolom.

purislav

10.02.2011. 15:10

Dobar dan zamolio bih vas da mi odgovorite naime moja zena je bila trudna pre dva meseca je rodila dok je bila u trudnoci dobila je belo pranje da li je dobila zbog trudnoce ili je nekim slucajem mogla da se zarazi polnim odnosom sa drugom osobom hvala unapred

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.02.2011. 15:30

Poštovani bijeli iscjedak je često vidljiv u trundoći jer se promjeni PH rodnice ili nakon uzimanja antibitske terapije. Nema razloga da sumnjate.