Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Candida


Autor Poruka

Nika

08.01.2002. 19:01

Poštovani,

da li Candida može biti i u ustima i na koji se način sve prenosi?

Unaprijed zahvaljujem.

Nika

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.01.2002. 21:58

Poštovana,
Infekcija candidom albicans može biti i u ustima, a izraz je smanjenog imuniteta, može ukazivati na dijabetes melitus, srazmjerno je česta nakon primjene antibiotskog liječenja , javlja se usporedno s upalom sluznice, , bakterijskim infekcijama , avitaminozama i dr. Candida je naime ubikvitarni mikroorganizam, a do poremećenog omjera u fiziološkoj flori može doći uslijed opisanih poremetnji.

Nika

10.01.2002. 10:22

Poštovana dr. Kupešić,

da li se candida može prenijeti od partnera partneru te kojim testovima se dijagnosticira candida u ustima te kako se liječi.

Unaprijed zahvaljujem

S poštovanjem,

Nika

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.01.2002. 07:52

Poštovana,
Kao što sam decidirano napisala kandida je organizam koji obitava u normalnoj flori vagine, pa i usne šupljine, a javlja se u svim ovim stanjima : avitaminoze, supresije imunološkog sustava, dijabetesa, a veoma je rijetka u zdravih osoba s normalnim imunološkim statusom . Drugim riječium to znači da se kandida u osobe s normalnim imunitetom ne bi smjela prenijeti ukoliko ne postoje neka od predležećih stanja. Katkada se soor susreće i u novorođenčadi koja se isključivo hrani mlijekom, a prepoznaje se kao bjelkaste naslage u usnoj šupljini. Veoma se jednostavno dijagnoza postavlja pregledom usne šupljine kada se na temelju prikaza bjelkastih naslaga može ordinirati terapija mikostaticima (npr Nistatin otopina). Ukoliko liječnik nema dovoljno iskustva i nije siguran u dijagnozu može učiniti obrisak i prikazati gljive i micelije posebnim bojanjem uzorka (kao što sam već prije napisala u svom odgovoru) Ova se infekcija liječi lokalnim i sistemskim mikostaticima, koje u svakom slučaju mora ordinirati liječnik (naročito ukoliko ćete uzimati peroralne preparate prije primjene kojih morate provjeriti jetrenu funkciju)

Mima202

12.05.2016. 19:15

Postovana!

Da li je trudnoca (hormoni) okidac za candidu na jeziku? Ili iskljucivo za vaginalnu?

Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2016. 17:15

Nije nikakav okidač. Odakle vam to.

Mima202

30.05.2016. 22:10

Tako su mi rekli, da je kandida u trudnoci cesta.
Postovani molim vas savjet!
U 8 mjesecu trudnoce sam, uredna trudnoca. Ono sto me muci je to sto me prije 3 tjedna poceo peci jezik . u jutro je oblozen ali ne naslage , dr misli da je zbog gerba/gastritisa/hernie koja mi je dijagnosticirana prosle godine. Zarenje/zmarci/trenje na tom samo jednom mjestu traje vec 3 tjedna,i osjecaj suhog jezika, bris na candidu negativan, kks i dks i zeljezo i stitnjaca u redu . molim vas, sto bi to moglo biti i da li je moguce da je zbog hormona u trudnoci? I jos jedna vrlo bitna stvar - ne zari dok spavam, dok jedem niti dok zvacem zvakacu.

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.05.2016. 20:05

To nije pitanje za mene. Konzultirajte otorinolaringologa za početak.