Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cervicitis chronica


Autor Poruka

Sladjana

02.10.2001. 21:49

Vec dugo vremena imam pojacan vaginalni iscedak. Sve dosadasnje metode lecenja nisu dale rezultate.
Naime vec 5 godina imam promenu na grlicu materice koja je u pocetku lecena Albhotyl concetratom, bez veceg uspeha. Radjena je i biopsija i diagnoza je : leucoceratozis epitely portion vaginalis con cervicitis chronica. S obzirom da nisam radjala ( iako mi je 35) ginekolog ne zeli raditi konizaciju vec pristupa tusiranju povidon jodom, ali je sekret i dalje vrlo obilan. Radjene su sve dodatne analize brisa sa cerviksa a i Papa je uvek II grupa sa inflamacijom. Moj doktor sumnja na HPV. S obzirom da znam kog je tipa promena (sumnjiva) molim Vas da me posavetujete u daljem lecenju.
Zahvalna Sladja

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.10.2001. 21:05

Poštovana gospođo,
U slučaju ponavljanih cervikalnih infekcija uvije treba isključiti boelst izazvanu HPVom koja doista poprima razmjere epidemije, jer na žalost nema efikasne terapije protiv ovog uzročnika, a i metode dijagnostike prilično su skučene. Kao što znate Papa nalaz ne mora uvijek pokazivati promjene vezane uz HPV infekciju. Definitivna dijagnoza se postavlja izolacijom virusa, a od izuzetne je progonostičke važnosti učiniti tzv "tipizaciju" virusa (odn. odgovoriti na pitanje radi li se o virusu tzv. niskog ili visokog rizika). Naime, klinička ispitivanja su dokazala da neki tipovi virusa stvaraju samo upalne promjene, dok su neki tipovi virusa odgovorni za maligne promjene na cerviksu. Stoga, od izuzetne je progonostičke važnosti kojoj skupini pripada HPV koji je izazvao promjene na Vašem Papa nalazu. Morate biti svjesni da je infekcija HPV-om izrazito česta promjena. Podaci iz SADa govore da je svaka peta djevojka zaražena HPVom tijekom prve godine spolne aktivnosti. Pesimistične prognoze američkih epidemiologa govore da će tijekom slijedećeg petogodišnjeg razdoblja postotak zaraženih porasti na čak 70%. Ipak, dobra vijest je da će prema nekim stručnjacima čak 90% zaraženih uspješno suzbiti infekciju zahvaljujući primjerenom imunološkom odgovoru vlastitog organizma.
Svakako. lokalnom imunitetu valja pripomoći pažljivim liječenjem infekcija kojima znamo uzrok i terapiju (primjena lokalne i sistemske terapije u slučaju pridruženih klamidijskih i/ili drugih bakterijskih infekcija), redovitom kontrolom Papa nalaza, kolposkopskim pregledima, te po potrebi biopsijom. U slučaju pogoršanja bolesti postoje i "agresivniji" pristupi poput konizacije (otklanjanje bolesnog dijela cerviksa u obliku konusa po kojem je operativni zahvat i dobio ime). Što se tiče izgleda za trudnoću oni su povoljni ukoliko ćete se držati prije navedenih uputa. Puno sreće u Vašem daljnjem liječenju.