Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cervikalna sluz


Autor Poruka

Iva_la_Iva

15.09.2015. 20:50

Poštovani,
proučavala sam dosta temu plodnih dana i kako ih odrediti uz pomoć raznih metoda. Kalendar je uvijek nekako samo okvir jer je menstrualni ciklus kod svake žene individualan. Budući da pratim svoje cikluse duži niz godina, zamijetila sam da mi se u prosjeku 10. dan ciklusa pojavi na gaćicama vrlo obilna količina prozirne i elastične sluzi što ukazuje na plodne dane. Zanima me, je li to signal da se baš taj dan odvija ovulacija ili se tijelo samo priprema za proces izbacivanja jajane stanice u jajovod koji će se dogoditi kroz narednih dan ili dva?
Konkretno, u ovome ciklusu, 9. dan mi je rodnica još bila potpuno suha, 10. se pojavila već spomenuta elastična i obilna sluz, a kroz 11., 12. i 13. dan ciklusa zamjetila sam nekakvu sluz, količinski manju i manje rastezljivu. Kalendar mi predviđa plodnost tek 15. dan ciklusa (što mi po tjelesnim znakova zvuči podosta nerealno budući da sluz iščezava).

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!
Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.09.2015. 12:10

Pojava cervikalne sluzi ne znači ovulaciju. Ona samo ukazuje na početak plodnih dana. Tijekom istih sluz je jako rastezljiva i dade se razvuči između dva prsta.
Ovulacija u normalnom ciklusu nastupa 13-14 dan ciklusa.

tkunic1

29.06.2016. 18:55

Poštovani, danas sam trebama dobiti menstruaciju, a pošto još nije došla hvata me panika. Zamjetila sam manju količinu sluzi koja je bjelanjkasta ali u malim količinama te sam na nekom forumu pročitala da je to zapravo početak ljuštenja maternice. Zanima me bi li to moglo biti to. Inače uzimam oralnu kontracepciju već godinama, sve redovito i sve na vrijeme, pa su mi menstruacije i dosta oskudne. Hvala Vam unaprijed. Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2016. 20:45

Nema razloga za paniku. Uzimate pilule i ista će sigurno nastupiti.

monika999

29.06.2016. 23:25

Poštovani, naime buduci da imam problema sa lumbalnom kraljeznicom danas sam obavila magnetsku rezozanacu na kojoj mi je uz nalaz vezan za kraljeznicu, napisano da je na desnom ovariju cista 2,4 cm. Kako sam vec pola godine na Estal kontracepciji zbog PCOS, upit sam poslala svojem ginekologu kako je moguce da imam cistu, a prije mjesec dana sam obavila uzv koji je pokazao da se cista povukla. Ginekolog mi je napisao da se ne brinem da se vjerojatno radi o preovulatornom folikulu koji ne bude prsnuo. Mene zanima da li je ta tvrdnja moguca s obzirom da sam na kontracepcijskim tabletama?
Ujedno, vec 3 tjedna imam iscjedak vise zuto zelenkaste boje, do sada bez svrbeza ili peckanja, unazad 2 dana sa laganim peckanjem, odnosno svrbezom,te mi je isti doktor poslao bris na aerobe, prilikom cega je nalaz pokazao normalnu genitalnu floru i polimorfonuklearne leukocite u malom broju. Mene zanima da li je tim brisom moguce bilo ustanoviti i druge bakterije, npr.klamidiju ili slicno, jer je kod mene iscjedak pristustan i dalje ili je sve to mozda posljedica stresa i promjene vaginalne flore? Prilikom upita ginekologu da li je potrebna daljnja kontrola, on smatra da ne, nego da si kupim polygynax vaginalete. Smatrate li ovaj postupak opravdanim i trebam li se dalje brinuti radi iscjedka. Unazad tjedan dana pijem svako jutro lactogyn kapsule. Vase misljenje ce prosuditi da li promjeniti ginekologa.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.06.2016. 09:35

Konstatacija vašeg ginekologa je točna, a možda se radi i o paravoraijskoj cisti.
Bris na aerobe nije dovolja. Moraju se napraviti i ostali brisevi na ureaplasmu, klamidiju, trihomonas, mikoplasmu itd.