Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN-2


Autor Poruka

Vesna

21.02.2002. 13:15

Poštovana dr.Kuprešić,
zadnji Papa test od prije tri mjeseca pokazao je CIN-2, nezrele stanice metaplastičnog epitela, promjene povezane sa HPV-om (test na HPV je slabo pozitivan, visoko rizičan)
Nalaz kolposkopije tri mjeseca nakon toga pokazao je ectopiju urednog izgleda.
Moja liječnica preporućuje mi interferonsku terapiju. Da li je u mom slučaju neophodna interferonska terapija i da li postoji još neki način liječenja promjena na grliću maternice osim ove terapije.
Molim Vas da mi napišete koje su poslijedice uzimanja interferona i što je to ectopia?
Unaprijed zahvaljujem, Vesna

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.02.2002. 23:18

Poštovana,
Nažalost, u tek trećine pacijentica s HPV infekcijom dolazi do negativizacije virusa u cervikalnom obrisku nakon primjene interferonske terapije. Terapija popšut multivitaminskih pripravaka, liječenje pridruženih bakterijskih infekcije i sl donekle pripomažu borbi s ovim enigmatskim virusom. Priklonila bih se mišljenju da ovakav nalaz iziskuje redovite kontrole, te da se razmišlja o konizaciji tek nakon potvrde pogoršanja lokalnog nalaza; tim više što valja razmišljati o trudnoći. Valja biti oprezan, ali mišljenja sam da se ne treba ići u smjeru "hiper-treatmenta" i/ili preuranjenje operacije. Operativno liječenje, drugim riječima, valja sprovesti kada postoji indikacija, jer osim dobrobiti koju nosi operacijski zahvat, svaka operacija nosi i stanoviti rizik koji nažalost, moramo prihvatiti i po mogućnosti odgoditi ih za što dalju budućnost. Ectopia podrazumijeva postojanje tzv "ranice na grliću maternice."Ranica" je posljedica prikaza cilindričnog epitela koji inače pokriva kanal grlića maternice, a u reprodukcijskoj se dobi može nalaziti na samom grliću i predstavlja "crvenu pjegu" koja je posljedica kisele izlučevine rodnice u ovoj životnoj dobi . Nalaz postaje uočlljivijim ukoliko se ovoj promjeni pridruži upala ili razdor grlića nakon poroda.
HPV infekcija je s druge strane spolno prenosiva bolest koja napada maternični grlić. Stoga ukoliko se ovakva promjena pridruži prijašnjoj leziji cerviksa poput ranice može doći do formiranja jasno prikazive lezije.

sanelas

23.04.2014. 23:45

Poštovani!

Prije 4 mjeseca sam radila papa test koji je pokazao CIN 1, a CIN 2 pod upitnikom. Inače, još prije nekoliko godina mi je otkriven HPV visokog rizika. Nakon tog lošeg papa testa radila sam cervikalne briseve na bakterije i otkrivena mi je Ureaplasma koju sam izliječila antibioticima, jer su sljedeći brisevi bili uredni. Išla sam i na HPV tipizaciju i pozitivna sam na HPV 31,35,33,39... Sada sam pred mjesec dana ponovno ponovila PAPA test i opet su mi došli isti nalazi (loši) kao i prije, CIN 1, a CIN 2 pod upitnikom.... Moja doktorica mi na to nije ništa rekla, nikakvu terapiju... osim da se papa test ponovi u 7. mjesecu... Meni je to predugo za čekat i ništa ne poduzimat, upravo zato što se već dugo borim s tim, a ništa se ne poduzima.... Što bi trebalo napraviti? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.04.2014. 11:40

Poslušati savjet doktorice. Ako i dalje tada perzistira napraviti kolposkopiju.
Lijek za hpv ne postoji. Poradite na pojačanju imunološkog sustava.