Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN 3 + HPV tip 16


Autor Poruka

miss_badu

20.12.2014. 21:25

Poštovani,

molim Vas za savjet. Evo moje priče.

Papa nalaz od lipnja 2014. godine je pokazao abnormalne stanice, mikroorganizme ( bacillus vaginalis te promjene povezane s HPV), kao i skvamozne stanice - skvamozna intraepitelna lezija - dysplasia media - CIN 2, plus: promjene povezane s HPV. Bitno mi je napomenuti da je to prvi put da je tako nešto pokazano papa testom (prethodni je urađen 26.9.2013. i bili su uredni nalazi).

Nakon toga ginekologinja je radila nekoliko briseva i tipizaciju. Nalazi iz kolovoza 2014. pokazuju:
-bris cerviksa- bakteriološki aerobno - Lactobacillus sp
- na Chlamydiu trachomatis - negativno
- na Ureoplasmu i Mycoplasmu - nisu izolirane ni jedna ni druga
Tipizacija (Roche PCR Cobas 4800 HPV Test) je pokazala da sam pozitivna na HPV 16 (ostali visokorizični i niskorizicni tipovi su negativni).

Nakon toga ginekologinja mi je propisala vaginalete: Polygynax, Rojazol i Medazol. Terapiju sam uzimala svaki dan tijekom kolovoza, s razmakom od tjedan dana između uzimanja Polygynaxa i Rojazola, te nisam ništa uzimala tijekom mjesečnice.

U rujnu.2014. bila sam na kolposkopiji, te je obavljena i biopsija.
Nalaz kolposkopije: Uredno vanjsko spolovilo nulipare. porcija kronična s cirkularnom (susp) E. Uterus u RVF, normalno velik, tvrd, gibiv. Adnexa slobodna. TVS_ uredan
TA/TV UZK: SK granica povučena u CK. Oko VU široko polje metaplastičnog pločastog epitela iz kojeg na dodir krvari. Periferno uz ektopij je malo polje mozaika na 2 sata i acidobijeli epitel na 6 sati. Pojačan vaskularni crtež ali bez znakova vadičepa.

Nalaz biopsije: 1. Materijal sadrži uredne komadiće endocerviksa sa izraženom hiperplazijom pričuvnih stanica i zrelom pločastom metaplazijom.
2. Materijal su 4 uzorka tkiva vrata grlića maternice promjera do 4 mm preuzeta u cjelosti. Na površini jednog od uzoraka nalazi se atipičan višeslojni pločasti epitel s poremećajem rasporeda i sazrijevanja stanica u čitavoj debljini epitela s hiperkromazijom jezgara i mitozama. Na površini ostalih uzoraka nalazi se pločasti epitel koji opisanu promjenu pokazuje do polovine debljine epitela. U stromi uzoraka nalazi se obilan upalni infiltrat.
DG: 2. NEOPLASIA INTRAEPITHELIALIS CERVICIS GRADUS III.

Moja ginekologinja mi nije prepisala nikakvu terapiju nakon nalaza biopsije, već je rekla kako trebam ponoviti papa nalaz 3 mjeseca nakon biopsije.
Imam stalnog partnera već dvije godine. On je također napravio HPV tipizaciju (HPV- DNA genetsko ispitivanje), te mu nije izoliran DNK HPV-a (Metoda/tehnika: multiplex-fluorescent PCR metoda na komercijalnom IVD kitu; detekcija: applied biosystems genetic analyser 3130).


U međuvremenu sam prestala pušiti (ranije sam pušila do 10 cigareta na dan), te sam počela vježbati jer se inače dosta malo krećem i imam problema s prekomjernom težinom ( TT 102, TV 168). Pijem 500 mg Transferpointovog beta-glukana. Kontaktirala sam jednu travaricu, koja mi je prepisala terapiju cajem/kapima i uljem.


Zanima me sto napraviti u slucaju da iduci papa pokaze i dalje cin 3? Mora li se ici na konizaciju ili letz? Imam 29 godina i nisam radjala.


Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2014. 03:40

Ako će papa test i dalje biti cin3 napravit će se letz jer promjena nije velika pa će se moći obuhvatiti omčom i niste rađali.

miss_badu

21.12.2014. 12:25

Hvala Vam na odgovoru.

Koliko dugo je moguće čekati prije bilo kakvog zahvata? Naime, nisam trenutno za nikakve takve metode, već želim da se tijelo pokuša samo izboriti s upalom i virusom.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2014. 12:50

Idući PAPA test će biti presudan. Dakle do tada.