Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN I + HPV


Autor Poruka

paula

19.07.2001. 10:29

Poštovana gdjo. Kupešić,

Imam 38 godina, dvoje djece, dvije trudnoće.

Rezultat posljednje kontrole je:
"Uredan klinički, UZV i dopplerski nalaz u maloj zdjelici. Radi citološkog nalaza preporuča se: Sumamed 500 oba partnera, Dalacin V loc, Betadine V loc, te kontrola iza liječenja.
DG: Portio suspecta."

U laboratorijskom nalazu piše da se radi o Skvamoznoj intraepitalnoj leziji CIN I Plus promjene povezane s HPV, te da su abnormalne stanice nađene u C.

Malo sam zbunjena, ovo je prvi put da je nalaz "los". Sto znaci, kakve su posljedice i mogucnosti, te kakav je utjecaj na eventualnu trudnocu nakon lijecenja.

Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.07.2001. 20:56

Poštovana gospođo Paula,
Infekcija HPVom doista poprima razmjere epidemije, jer na žalost još nema efikasne terapije protiv ovog uzročnika, a i metode dijagnostike prilično su skučene. Kao što znate Papa nalaz ne mora uvijek pokazivati promjene vezane uz HPV infekciju. Definitivna dijagnoza se postavlja izolacijom virusa, a od izuzetne je progonostičke važnosti učiniti tzv "tipizaciju" virusa (odn. odgovoriti na pitanje radi li se o virusu tzv. niskog ili visokog rizika). Naime, klinička ispitivanja su dokazala da neki tipovi virusa stvaraju samo upalne promjene, dok su neki tipovi virusa odgovorni za maligne promjene na cerviksu. Stoga, od izuzetne je progonostičke važnosti kojoj skupini pripada HPV koji je izazvao promjene na Vašem Papa nalazu. Morate biti svjesni da je infekcija HPV-om izrazito česta promjena. Podaci iz SADa govore da je svaka peta djevojka zaražena HPVom tijekom prve godine spolne aktivnosti. Pesimistične prognoze američkih epidemiologa govore da će tijekom slijedećeg petogodišnjeg razdoblja postotak zaraženih porasti na čak 70%. Ipak, dobra vijest je da će prema nekim stručnjacima čak 90% zaraženih uspješno suzbiti infekciju zahvaljujući primjerenom imunološkom odgovoru vlastitog organizma.
Svakako. lokalnom imunitetu valja pripomoći pažljivim liječenjem infekcija kojima znamo uzrok i terapiju (primjena lokalne i sistemske terapije u slučaju pridruženih klamidijskih i/ili drugih bakterijskih infekcija), redovitom kontrolom Papa nalaza, kolposkopskim pregledima, te po potrebi biopsijom. U slučaju pogoršanja bolesti postoje i "agresivniji" pristupi poput konizacije (otklanjanje bolesnog dijela cerviksa u obliku konusa po kojem je operativni zahvat i dobio ime). Što se tiče izgleda za trudnoću oni su povoljni ukoliko ćete se držati prije navedenih uputa. Puno sreće u Vašem daljnjem liječenju.

Paula

20.07.2001. 08:44

Hvala na odgovoru.
I jos jedno pitanje. Da li je moguce pokupiti infekciju HPV-a i nekim drugim načinom, osim spolnim odnosom?
I koliko dugo možemo biti zaraženi, a da se to ne manifestira ni na koji način? (Redovno idem na kontrole najmanje jedanput godišnje, već dugi niz godina).

Hvala još jednom.

paula

20.07.2001. 11:10

Oprostite sto vas "gnjavim", ali više mi ništa nije jasno. Pročitala sam sve postove u vezi s hpv-om na ovoj stranici.
U vezi sam sa svojim suprugom 18 godina. On je moj jedini partner u životu. Želim vjerovati, a do sada nisam imala razloga sumnjati, u njegovu vjernost. Naglašavam da redovno odlazim na kontrole. Zar je zaista moguće da se nakon osamnaest godina prvi puta pojavi HPV u mom nalazu?

Hvala, još jednom.

Doc dr. sc. S. Kupešić

20.07.2001. 23:37

Poštovana gospođo Paula,
Iako se HPV tretira kao spolno prenosiva bolest, u slučaju oslabljelog imunološkog odgovora moguće su i druge vrste prijenosa. Slabljenju imunosti doprinose kronične bolesti, bakterijske infekcije, ...
Kao što ste imali prilike pročitati čak najveći dio ovih infekcija prolazi gotovo asimptomatski. Zbog planiranja daljnjeg liječenja sada bih Vam savjetovala učiniti tipizaciju virusa (da se ocijeni pripadnost grupi niskog ili visokog rizika) i potom provoditi redovite kontrole.
Kao što ste imali prilike pročitati lokalni imunitet u velikog postotka pacijentica inficiranih HPVom "preuzima stvar u svoje ruke" i dovodi do izlječenja. Nadajmo se da će upravo ovakav, najbolji scenarij biti i u Vašem slučaju.

Paula

21.07.2001. 22:59

Postovana gdjo. Kupesic,
Hvala na objasnjenju. Imam jos samo jedno pitanje. Da li se infekcija HPV-om moze izlijeciti ( na bilo koji nacin) ili samo sanirati posljedice ? Odnosno da li jednom inficirani ostajemo to citav zivot ili je moguce odstraniti virus iz organizma ( samoizljecenjem ili izljecenjem ). Nisam sigurna da sam dobro postavila pitanje, ali Vi ce te razumjeti sto pitam.

U svakom slucaju HVALA VAM sto odvajate vrijeme za odgovaranje na ova pitanja .

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.07.2001. 21:29

Poštovana gospođo Paula,
Bolesti uzrokovani virusom HPVa su doista poput enigme i još nedovoljno znamo o promjenama koje mogu izazvati. Smatra se da izljećenje ili samoizlječenje dovode do prestanka manifestacije bolesti, a kao unutar-stanični "parazit" virus vjerojatno nastavlja obitavati, ali ne mijenja strukturu stanice. U slučaju sloma imunološkog sustava pretpostavlja se da može doći do aktiviranja promjena uvjetovanih virusom. Odstranjenje virusa iz organizma biti će moguće tek nalaženjem antivirusnih lijekova koji će virus u potpunosti uništiti i onemogućiti njegovo daljnje dijeljenje i umnažanje.

Paula

23.07.2001. 22:24

Hvala Vam na objasnjenjima. Sad mi je samo provoditi propisanu terapiju, kontrole i vjerovati u dobar ishod.