Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Da li je moguće da sam ipak trudna?!


Autor Poruka

Mockingjay

07.01.2018. 00:10

Postovani, imam pitanje u vezi moguce trudnoce. Imam 27 godina, Ciklusi su mi prilicno redovni, na 30-32 dana i uvek traju 6 dana. Prethodnu menstruaciju dobila sam 22.12, a zavrsila se 27.12. Seksualni odnos sam imala 1.1., dakle 5.dan ciklusa, i prema kalendaru to su mi bili beplodni dani. Naime, odnos je bio nezasticen, ali usled alkohola ja nisam sigurna sta se desilo. Partner je ubedjen da nije bilo ejakulacije, stavise, kada je doslo do kraja, trebalo mu je dosta vremena da zavrsi. Nakon nekoliko sati smo ponovo imali odnos, ali zasticen i taj deo me ne brine. Ono sto mene brine jeste cinjenica da imam bolove u jajnicima, isprva su trajali po ceo dan, a sada se desavaju ujutru. Odnos je bio malo grublji, te sam se posle susrela i sa odredjenim svrabom dole, pa sam pocela da koristim Polygynax vaginalete. Takodje, primetila sam i da povremeno osecam bolove u grudima, kao i da dole osecam odredjeni pritisak, kao pred menstruaciju. Plasi me sve to jer bi ovulacija treba da mi bude za 2-3 dana, i sa ovakvim simptomima nemam iskustva. Da li je moguce da su i hormoni u pitanju, jer sam nedavno prosla kroz odredjeni stresni period koji jos uvek traje? Strasno se plasim trudnoce i ne zelim da do toga dodje. Izvinite na dugackom tekstu, ali se nadam da sam sve rekla. Hvala unapred.

Trudnica0192

07.01.2018. 14:55

Postovani!

Prije 17 mjeseci rodila sam zdravu curicu iz uredne trudnoce (7/2016). Prvu menstruaciju sam dobila u sijecnju prosle godine. Od tada, ciklus je nepravilan, varira od 28-35 dana. Prije trudnoce pila sam kontracepciju Yazz 3 godine, kad sam prestala ciklus je bio 35 dana. Brine me sljedece.

Prosli mjesec, dobila sam menstruaciju 18., dakle 29. dan ciklusa. Nekoliko dana prije menstruacije osjetila sam ostru bol u desnom jajniku i nakon toga imala blagi njezno ruzicasti iscjedak, vecinom samo na papiru prilikom brisanja. 2 dana nista pa se opet pojavio taj iscjedak i sljedeci dan je krenula menstruacija. Normalna kao i inace, sa ugruscima. Suprug i ja ne koristimo zastitu, koristimo metodu prekinutog snosaja (znam da nije pouzdano), i imali smo odnos prije te zadnje menstruacije taman negdje za vrijeme plodnih dana. Bojim se trudnoce iako sam imala menstruaciju jer mi je donji dio trbuha dosta napuhan i ispupcen. Drugih simptoma nema. Mozda je i prije bio tako ispupcen, ali nisam primjecivala kao sada jer jako puno citam i razmisljam da sam mozda ipak trudna, a iz mnogih razloga ne bismo jos htjeli drugu bebu. Da napomenem, napravila sam 2 testa Clearblue, ali 3 dana prije ocekivane menstruacije (ocekivala sam je otprilike na 31. dana ciklusa, dosla je na 29. dan, 18.12., test sam i radila na dan dolaska menstruacije). Narucena sam 15.12. na klasican jednogodisnji pregled (uzv, papa), ali previse me muci da bi cekala. Kolika je mogucnost da sam ipak trudna uz menstruaciju s ugruscima i prekinuti snosaj? Da napravim jos jedan test? I da li je moguce da je taj ruzicasti iscjedak bio implantacijsko krvarenje?

Oprostite na dugom postu i hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2018. 22:20

Poštovana Mockingjay, prema svemu navedenom navedeni simptomi sigurno nisu zbog trudnoće. Šanse da je uopće došlo do trudnoće su samo teoretske, gotovo ravne nuli. A i da je kojim slučajem došlo do trudnoće još je prerano za bilo kakve simptome. Obzirom na svrab dobro je da ste uzeli terapiju, moguće da je u pitanju upala.

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2018. 22:20

Poštovana Trudnica0192, prema navedenom ne postoji mogućnost trudnoće. Iscjedak pred menstruaciju je najvjerojatnije bio zbog slabije funkcije žutog tijela (nedovoljno lučenje hormona). Budući da je menstruacija nastupila, trudnoća nije moguća.

Trudnica0192

09.01.2018. 16:25

Hvala vam na odgovoru.

No zanima me jos od cega bi mogla biti ta ispupcenost trbuha? Trbuh je izbocen od skroz nisko (od spolnog organa) pa do iznad pupka. Cak i ujutro kad mi je inace trbuh vecinom ravan. Ne osjecam nadutost niti bol, trbuh je mekan u tom dijelu, samo me brine ta ispupcenost. Mozda nije sa ginekoloske strane, ali ako mi mozete reci sto bi moglo biti i da li je zabrinjavajuce. To stanje traje od par dana prije dobivanja zadnje mjesecnice.

Ivo Balenović, dr. med.

09.01.2018. 19:20

Poštovana, bez pregleda je nemoguće reći o čemu se radi. Savjetujem ultrazvučni pregled.

Mockingjay

16.01.2018. 20:30

Postovani, nadovezala bih se na svoj prethodni post i da cujem i drugo misljenje. Naime, radila sam test na trudnocu 2 nedelje od odnosa i negativan je, tako da to iskljucujem. Medjutim, ono sto me muci jeste tamno braon iscedak koji imam vec skoro nedelju dana. Isla sam i kod ginekologa koja je zakljucila da je to krvarenje iz materice i da se desava uglavnom prilikom odredjenog napora ili pritiska (pritiskala mi je matericu). Nisu nadjeni nikakvi patoloski uzroci krvarenja, ali ja i dalje brinem i to me strasno nervira i opterecuje. Iscedak varira u toku dana, nekada ga nemam do uvece, a nekada se javi i u sred dana. Takodje, nekada osecam pritisak u donjem delu stomaka, takodje uz pratnju iscetka. Ginekolog nije uspela da zakljuci zbog cega mi se to tacno desava, ali mi je prepisala Femisan A kapi, kao najblazu verziju lecenja posto je pretpostavila da se to desava kao posledica stresa kroz koji sam prosla. Molim Vas za misljenje jer sam zaista preopterecena. Pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

17.01.2018. 09:50

Poštovana, vjerojatno se radi o disfunkcionalnom krvarenju koje nastaje zbog blage hormonske neravnoteže, a koje je često u žena reproduktivne dobi i najčešće ne zahtjeva liječenje. Važno je da nije nađen nikakav patološki proces. Krenite s terapijom, a ukoliko će biti potrebno takva krvarenja se mogu liječiti i primjenom hormona.