Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dabroston


Autor Poruka

jasna31

30.05.2001. 21:41

prvo pohvale na genijalnoj stranici...

zatim pitanja.

imam dijete od 19 mjeseci. prije trudnoće ciklus mi je trajao 30-35 dana. prvu sam trudnoću "postigla" mjerenjem bazalne temperature i praćenjem sekundarnih znakova ovulacije. nakon trudnoće ciklus mi se "poremetio". traje od 28 do 30-35 dana, a posljednji je trajao punih 40. uopće ne mogu odrediti niti da li ovuliram, jer zbog malog djeteta ne uspjevam mjeriti bazalnu temperaturu. budući da od nove godine pokušavam ponovno zatrudniti, doktor mi je prepisao dabroston tablete koje trebam uzimati od 11. do 25. dana u ciklusu.

nakon koliko vremena je uobičajeno zatrudniti ako se pije dabroston, ima li neugodnih nuspojava (meni je drugi dan bilo strašno mučno, ne znam da li od toga), doktor mi je propisao dvije doze, trebam li nakon što ih potrošim tražiti još, ili je moguće da mi se dalje ciklus normalizira?

puno hvala na odgovorima.

doc.dr. S. Kupesic

30.05.2001. 23:11

Poštovana gospođo,
Neredoviti menstruacijski ciklus česti je problem pacijentica reprodukcijske dobi i svakako zahtijeva hormonsku evaluaciju i potom terapiju. Ukoliko promjene u vidu neredovitih menstruacijskih krvarenja traju nekoliko mjeseci svakako bih preporučila učiniti hormonsku analizu (odrediti razinu FSH,LH,E2 i Prolaktin, a ako postoji sumnja na poremećaj štitne žlijezde svakako i TSH,T3 i T4) Za napomenuti je da je za prvu skupinu hormona važno da se se određuju između 3. i 8. dana menstrauacijskog ciklusa (m. krvarenja). Nakon uvida u rezultate ovih pretraga obično se opredjeljujemo za preciznu i dugoročnu terapiju.- Dobar znak je da se kod Vas krvarenje dobro regulira na primjenu Dabrostona. Dabroston nije kontraindiciran za trudnoću (dapače dajemo ga i trudnicama naročito kod pacijentica s kompliciranim tijekom rane trudnoće). Znači, u slučaju da su ovulacije očuvane (u što će Vam najbolje dati uvid rezultati hormonske analize, naročito ukolko ih upotupnite ultrazvučnim praćenjem ovulacije - potupkom koji se zove folikulometrija), možete očekivati i zanošenje koje Dabroston ne bi smio remetiti.

jasna31

31.05.2001. 22:37

Zahvaljujem se na odgovoru.