Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane,ciste i hrpa pitanja


Autor Poruka

kukumeni

12.10.2012. 00:40

Posto imam hrpu pitanja odlucila sam novu temu da otvorim,nadam se da se necete ljutiti ( prelistala sam i forum no i dalje sam zbunjena ).

Prvi odlazak gin. je sa 16 godina.
Simptomi: krvarenje 15tak dana,bolovi,neredovne menstruacije. ( Akne imam od 10-te godine-no to me tada nije mucilo, prvu menstruaciju dobila sa 11. ). Radjen ultrazvuk. Gin.propisuje neke tablete ( zab sam koje ) i diane35 koje nisam mogla piti i odustala sam ( Povracala sam citav 21 dan te odustala od daljnjeg pijenja).

Drugi odlazak gin. je sa 21. godinom,
Simptomi: krvarenje opet nekih 15 dana,neredovne menstruacije, bolovi, akne jos gore nego sto su bile,osip po cijelom tijelu,predmenstrualni sindrom 15 dana prije menstruacije, masna kosa ( zahtjevala pranje svaki dan),masna koza, napadi vrucine( bukvalno oblijevao me znoj)... Radjen ultrazvuk.
Dijagnoza: policisticni jajnici. propisane Diane 35.

Pila sam ih godinu dana pa pauzirala 3 mjeseca ( pri cemu su se akne vratile) ,pa opet godinu dana i sada opet pauza 3 mjeseca ( ali namjeravam nastaviti piti jer su mi se ama bas svi simptomi vratili).

Zanima me:
1. Uvijek nakon pauze od 7 dana, prva 2-3 dana pijenja tableta imam mucnine. Obicno ih istrpim,ali me jako muce. I to ne prestaje cak i nakon godinu dana pijenja. Da li je to normalno i da li zahtjeva brigu?
2. Alergicar sam i pijem Letizen. Osim toga,zbog glavobolja pijem kafetin koji mi najbolje pomaze. Mogu li nekako ta 2 lijeka uticati na ucinkovitost Diana i mogu li narusiti moje zdravlje? Da li ima razloga za brigu?
3.Da li ciste ostavljaju neke promjene na jajnicima ( oziljke) vrijedne brige? Da li je istina da su policisticni jajnici hronicni?
4.Ako su se povukle ,zasto nakon prestanka pijenja diana se svi simptomi vracaju? Pit cu ih dozivotno?

5.Da li policisticni janici ( ili neki drugi poremecaj ovih hormona) na neki nacin mogu biti povezani sa hiperhidrozom koju imam od djetinjstva? ( primjecujem da s ovim imam manje problema kada pijem diane )
6.Da li postoji sansa da sam pcos imala i sa 16. godina ali da se tada nisu otkrili?
7.Da li se preporuca gin.pregled djevojkama koje namjeravaju stupiti u intimne odnose ili kako gin.kaze-nema potrebe za tim prije gubitka nevinosti?

Hvala Vam puno

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.10.2012. 09:15

Poštovana, pokušat ću vam odgovoriti na navedena pitanja.
Smetnje koje navodite uzrokovane su pcos-om. Neredovit ciklus, disfunkcijska krvarenja, akne, mašćenje kože i kose, dlakavost sve su posljedica tig sindroma.
Svakako bi trebali napraviti spolne hormone i drugu obradu koja se radi u takvim slučajevima.
1.mućnine su uobičajne kod nekih žena tijekom uzimanja ohc-a.
2.lijekove koje navodite umanjuju učinkovitost kontracepcije, dakle pošto vi nemate odnose, kod vas ni nije potrebna zaštita od trudnoće.
3.pcos je kroničan poremećaj i počinje već peripubertalno dakle ulaskom u pubertet u većine pacijentica
4. Da li ćete doživitno uzimati, ne vjerujem, to odlućujete vi i vaš liječnik
5.hiperhidroza ide uz pcos
6. Kao što sam rekao poremećaj počinje još tijekom puberteta
7. Pregled još ne treba, niste spolno aktivna.

13.10.2012. 17:40

Poštovani,
bila sam na ginekološkom pregledu. Doktorica mi je rekla da mi je jedan jajnik policistican, ali to nije rekla kao da je nesto zabrinjavajuce. Rekla mi je da dođem ponoviti ultrazvuk kad nastupi ovulacija (naime pregled je bio prije ovulacije). Na kraju pregleda mi je rekla da mi je nalaz ginekološki gledano uredan. Mene je to jako zbunilo, jer policisticni jajnik nije nesto zbog cega se ne bi trebala brinuti. Kad sam vidila koje sve probleme policisticki jajnici nose, jako sam se uznemirila. Samo da napomenem, niti jedan od simptoma policisticnih jajnika nemam pogotovo sto se tice debljine, akni i dlakavosti, također, menstruacija mi je redovita, a ovulaciju pratim po iscjetku i do sada nisam primjetila nikad da je izostala. Također za vrijeme ovulacije lijevi jajnik zna biti bolan, ali mislim da nikad nije izostala, i doktorica mi je rekla da to bude gusci iscjedak. Ja to imam svaki mjesec tocno sredinom ciklusa. Jako me zabrinula, a uz to kad sam ja nju pitala dali je to ozbiljno, rekla mi je da se ne brinem i da je nalaz u redu. Mene zanima da li je ona mozda na ultrazvuku mogla krivo vidjeti jer su mi jajnici predovulaciju? Stvarno sam jako zabrinuta. Da li je mozda pogrijesila? Nije spominjala ni terapiju ni hormone.
Zahvaljujem unaprijed!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.10.2012. 10:30

Poštovana, ako Vam je ginekologica rekla da je nalaz uredan, ne znam zašto ste zabrinuti.
Istina je da većina žena sa pcos-om ima povećanu tjelesnu težinu, ispadanje kose, akne, dlakavost ali to nije nikako pravilo.
Poslušajte savjet svoje ginekologice i dođite na uzv pregled kad vam je rekla.
Da budete sigurni svakako napravite i spolne hormone.

tanjichica

14.10.2012. 19:40

Poštovani doktore,

pijem Diana pilule već 5 mj. i trenutno pijem dva mjeseca u komadu s jer sam preskočila jednu mjesečnicu. Još imam popiti pet pilula kako bi došla do kraja druge pločice međutim pojavio mi se smeđe - krvavi iscjedak koji me brine. imala sam spolni odnos, ali pilule sam pila redovito. Zanima me kolike su mogućnosti da se radi o trudnoći i koliko pilule utječu na plod u slučaju da je došlo do začeća? isto tako, jel možda to možda nuspojava pošto sam preskočila mjesečnicu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.10.2012. 20:00

Poštovana, ne radi se o trudnoći već o spoting krvarenju.
Nastavite uzimati pilule do kraja.

Anica1980

15.10.2012. 16:55

Poštovani, 1.5 godinu sam koristila Diane 35 zbog policisticnih jajnika. Nakon tog vremena odlucim napraviti pauzu od 2 mjeseca i u medjuvremenu mi ginekolog preporuci Yaz, koje od tada pijem 3.5 mjeseca ( dakle 2 mjeseca pauza i 3.5 mjeseca koristim Yaz). Od kad sam prestala piti Diane, pa i sad dok pijem Yaz, pocela mi je kosa opadati. Ispocetka nisam toliko obracala paznju, ali poslije nesto vise od 3 mjeseca opalo mi je toliko kose da mi se tjeme pocinje vidjeti i vec panicim.

Napominjem da sam sve moguce pretrage uradila: pregled zuba, krajnici, stitna zlijezda, krv,dermatolog, apsolutno mi je organizam u redu. Ginekolog mi kaze da Yaz ima nisku dozu hormona i da ne vjeruje da bi moglo biti od njih. Moja pitanja su: Da li je moguce da je to reakcija na prestanak konzumiranja Diane 35, s obzirom na smanjenje estrogena u organizmu? Planiram ih ponovo poceti konzumirati zbog ostalih pozitivnih efekata umjesto Yaz, da li je to u redu? Ili da u potpunosti prestanem koristiti kontracepciju dok mi se hormoni ne stabilizuju? Sad koristim silne losione, tablete za kosu i kožu i nokte, i ne znam sta da radim. Najljubaznije Vam hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.10.2012. 18:20

Poštovana, stvar je jednostavna. Yaz ima pet puta manji androgeni učinak od Diana.
Dakle dobar preparat ali mu za antiandrogeno djelovanje treba puno više vremena.
Moj savjet je povratak na Diane.

Anica1980

15.10.2012. 22:25

Hmm..s obzirom da nisam imala problema s kosom prije uzimanja Diane, to znaci da me opet ceka pakao kad ih prestanem piti tamo nekad..upala sam u zacarani krug happy Takodje imam jos jedno pitanje, ko je od tableta za kontracepciju najvise ima uticaj na smanjenja libida (konkretno me zanima pozicija Diane), ili da li je to individualno? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.10.2012. 09:25

Poštovana, individualno je, ali Diane su obično na visokom mjestu.

marcimarci111

16.10.2012. 16:20

Postovani, prije otprilike 9 mjeseci imala sam nezasticeni odnos.. za dva dana sam tek narucena za odlazak kod doktora zbog evo vec sad tri dana konstantnog blagog bola u malom stomaku koji dominira prvenstveno s lijeve strane, bol je i ranije bio prisutan ali povremeno dok je sad stalno tu. Prije dvije godine sam bila na pregledu kod ginekologa zbog skoro istog problema s tim da sam tad bila nevina i imala sam nekakve male cistice na sto doktorica nije toliko obratila paznju nego mi samo dala Chymoral tablete da pijem kad bih osjetila bol. Imam dva pitanja:
1. Da li mogu biti sigurna da nisu u pitanju spolno prenosive bolesti jer je proslo 9 mjeseci pa da to pridodam tim cistama koje su se sad mozda opet pojavile?
2. Ili ako su ipak spolne bolesti u pitanju da li je 9 mjeseci vec kasno za lijecenje neceg takvog bez posljedica

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.10.2012. 21:00

Poštovana cistični jajnici nemaju nikakve veze sa spolno prenosivim bolestima.
Svakako otiđite na pregled da se napravi PAPA test za početak, a onda će vam doktorica sugerirati daljnje pretrage ukoliko će smatrati potrebnim.
Spolnih bolesti je na stotine, preširoko bi bilo obrazlagat svaku pojedinu.
Kao što sam rekao, prvo pregled i PAPA test.

marcimarci111

19.10.2012. 09:00

Postovani, zahvaljujem se na prethodnom odgovoru. Danas sam po prvi put bila na ginekoloskom pregledu gdje me je doktorica samo pregledala ultrazvucno kroz rodnicu kao i prstom. Ustanovila je upalu liijevog jajnika. PAPA test mi nije spominjala kao ni ja njoj, da li bi ona sama rekla da je potreban ili sam ipak ja trebala insistirati na njemu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.10.2012. 18:15

Poštovana, kod svih spolno aktivnih žena uzima se PAPA test. To je standard.
Ako imate upalu jajnika, nadam se da vam je ordinirana terapija i kontrola nakon toga. Tada joj svakako spomenite PAPA test.

emaaa

22.03.2016. 13:30

Postovanje. Htela bih da vas pitam, menstruacija mi kasni 7 dana, imala sam odnose sa decko sa kondomom (pri cemu on uopste ne moze da svrsi, kondom je uvek prazan i posle odnosa proverimo uvek da nije puko..) samo smo jednom trljali polne organe ali bez toga da svrsi. Drugog dana nakon kasnjenja menstr. Uradila sam test na trudnocu trakom i bio je negativan, 6 dan kasnjenja menstruacije bila sam kod ginekologa i reko je da nena simptoma trudnoce, vec da inam policisticne jajnike i uvecan desni jajnik. Inace, prethodni mesec nisam imala odnose a nenstruaciha mi kasnila deset dana. Da li je moguca trudnoca?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.03.2016. 23:15

Prema opisanom ne radi se o trudnoći.

emaaa

25.03.2016. 12:25

Postovani, hvala najlepse na dosadasnkim odgovorima. Uradila sam juce opet test trakom na 9ti dan kasnjenja i bio je negativan kao i onaj koji sam radila na drugi dan ksnjenja menstruacije. Pored toga bila sam i kod ginekologa 6 dana kasnjwnja, imam policisticne jajnike i neku tecnost, doktorka kaze da je pukla neka cista. Je l ima potrebe da radim opet? happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.03.2016. 19:05

Ne treba novi test. Napisao sam vam da se ne radi o trudnoći.