Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrij


Autor Poruka

mamavlatka

06.07.2007. 10:35

Poštovani!

Molila bih Vas pojašnjenje vezano uz zadebljanje endometrija uterusa koji je zapažen kod moje svekrve. Rođena je 1944. godine, ZM 1998. g. , prošle godine je zbog zadebljanog endometrija od 15 mm (Dg: Hyperplasio endometrii) vršeno čišćenje (u otpusnom pismu piše: Dil. et curettaage expl. fract. Nalaz biopsije glasi: 1.) materijal je sluz, tračak višeslojno pločastog epitela i endocervikalnog cilindričnog epitela. 2.) U primljenom i pregledanom materijalu se nalaze krvni ugrušci, sluz, pojedinačne žlijezde obložene cilindričnim epitelom, te dijelovi polipozne tvorbe koji su građeni od vezivne strome i žlijezda endometrija koje su dijelom proširene, obložene cilindričnim epitelom u 1-više redova bez atipija.

Ove godine bila opet na vaginalnom UZV gdje se ponovo vidi: uterus uredne veličine, endometrij nepravilan, debljine 11,5 mm, desni i lijevi jajnik b. o.
Sad je ona u brizi, budući njen ginekolog se vraća sa godišnjeg tek iza polovice 8.-og mj. da će joj opet reči da mora na kiretažu.
Napominjem da je zbog zločudnog tumora dojke operirana 1998. godine, na kontrolama je sve ok.
Molim Vaše mišljenje, odnosno da li će doista opet morati na kiretažu, zbog čega se to zapravo čini (kiretaža), koje to posljedice može imati, zašto se stalno to ponavlja i sl.
Zahvaljujem na odgovoru.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

14.07.2007. 09:55

Ispričavam se na krivom tituliranju u prethodnom odgovoru koji se, dakle, odnosi na Vašu svekrvu, a ne majku.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

14.07.2007. 09:55

Najvjerojatnije će opet morati na zahvat. Što se uroka tiče u slučaju Vaše majke može se raditi o nuspojavi hormonskog liječenja kojeg možda dobiva kao terapiju osnovne bolesti ( Ca dojke) ili, ako to nije slučaj, neoponiranog djelovanja endogenih estrogena ( dakle onih hormona koje sama stvara), a koji se, u njenom životnom razdoblju najviše stvaraju u masnom tkivu.

mamavlatka

16.07.2007. 09:30

Hvala lijepo na odgovoru!

I, nema problema zbog "krivog tituliranja", niste se ni trebali time opterečivati.

Još jednom, hvala! happy

silvija61

22.10.2009. 14:15

Dana 04.02.2008.g. operirala sam tumor na lijevoj dojci. Budući je tumor hormonski ovisan, uvedene su mi NOLVADEX tablete koje moram uzimati narednih pet godina. Zbog ovih tableta došlo je do zadebljanja maternice pa sam 24.09.09. bila na kiretaži. PHD nalaz glasi ovako:
I Primljen je oskudan materijal koji se sastoji od krvi i sluzi te ulomaka cilindričnog sluzavog epitela.
II Primljen je oskudan at. sastavljen od krvi pomiješane s ulomcima endometralnog epitela koji je dijelom nizak, kubičan, inaktivan, a dijelom visok, cilindričan, višeredan i sadrži jednu mitozu.
Materijal nije dostatan za daljnji pato-histološki pregled.
Imam 47 god. i zadnju menstruaciju sam imala 07.01.2008.
Molim Vas da mi odgovorite da li je ovaj nalaz u redu i što dalje?

Unaprijed zahvalna