Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endometrioza


Autor Poruka

Tina

05.01.2003. 14:20

Poštovani!

Ovo pitanje Vam postavljam u ime svoje prijateljice. Ona je u 8 mj. bila na laparaskopiji, nakon što godinu dana nije mogla zanijeti, te zbog stalnih bolova u predjelu jajnika. Dijagnoza: endometrična cista na lijevom jajniku (koja je odstranjena), endometrična cista na maternici i mjehuru. Preporučene su joj pilule Cilest, koje bi trebale spriječiti rast spomenutih cisti, odnosno, izliječiti ih. Ona želi zatrudnjeti, što je isto jedan od načina liječenja endometrioze, ali kako kad pije pilule za kontracepciju? Kako je u ovom slučaju moguće zatrudnjeti?

Srdačan pozdrav i unaprijed zahvaljujemo na odgovoru!

Prof. dr. Josip Djelmiš

09.02.2003. 19:18

Poštovana Tina,

vaša prijateljica bi trebala uzimati započeti terapiju i tek nakon završene terapije neka planira trudnoću.

steifran

21.07.2016. 22:50

Poštovani.
Prije 3 i pol godine trudnoća uredna uz reguliranu trudničku hipertenziju i hiperglikemiju. Rodila sam induciranim porodom koji je završio carskim rezom. Tijek oporavka uredan. Prje 9 mj počele su menstruacije svaka 2 tj. u trajanju od 5 dana gdje sam primjetila tvorbe suprapubično koje su bile bolne više u vrijeme menstruacije. Nakon UVZ pregleda trbušne stjenke desno ingvinalno subcutamo(u to vrijeme ispod ožiljka carskog reza) vizualiziraju se dva hipoehogena područja veličine 12x12 i 5x6 mm . Nakon citološke punkcije istih citološki nalaz- u razmazima broji oštečene eritrocite uz brojne makrofage i siderofage te nešto nakupina degenerativno promjenjenih stanica žljezdanog epitela. (Nalaz kompatibilan sa endometriozom) Upućena sam na daljnji pregled i obradu ,no u zadnjih par mj te iste "kvrge" postale su znatno veče i brojnije, više bolne i bol koja traje sada i između mjesečnih krvarenja. U 9 mj sam naručena na pregled i obradu no trenutno me zanima dali je normalno da se te tvorbe tako brzo povećavaju te,i dali postoji mogučnost kakvog tumora jer moj ginekolog tvrdi da nije još vidio endometriozu tako smještenu. Dali endometrioza u tom području može uzrokovati neplodnost i koje su opcije liječenja takve endometrioze.
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.07.2016. 11:35

Nažalost postoje razne lokalizacije endometrioze. Trbušna stijenka je jedna od tih.
Obično rastu brzo i potrebno ih je kirurrški ukloniti. Ista lokalizacija ne utječe na plodnost.
Sugeriram UZV i Ca 125 a najbolje CT abdomena i zdjelice.

nika78910

21.01.2017. 18:40

Postovani
Imam 19 godina, do sada je sve bilo u najboljem redu, redovne menstrucije u trajanju od 4-5 dana, normalna kolicina krvi. Seksualno sam aktivna jednu godinu, imala sam jednog partnera.
Pre par meseci sam pocela da osecam neprijatan bol u predelu levog jajnika koji se spustao ka nozi, posetila sam ginekologa koji je ultrazvucnim pregledom usanovio da je sve u redu i dao da izvadim krv i mokracu da povrdimo, nalaz je bio uredan, medjutim mene vec tri ciklusa zarednom boli levi jajnik i to u trajanju od 10 dana u sredini ciklusa. Ponovo sam isla na preglede medjutim doktorka kaze da tu nema niceg.
Medjutim pojavio se novi problem, juce sam dobila u normalno vreme kad sam i trebala da dobijem, medjutim krvi skoro i da nema, krenulo je normalno i zatim se smanjilo tako da skoro i nema, krv je kombinacija braon i svetlo crvene. proslo je tek 24 sata od kad sam dobila menstruaciju i izgleda da je evo vec prestala.
Molim vas pomozite mi o cemu se radi, sta bi sve moglo da bude uzrok i da li je ovo uopste menstruacija, imala sam tri odnosa u proteklih mesec dana i sva tri sa kondomom. Da li je ovakva menstruacija ipak simptom trudnoce, i da li ovo sve u kombinaciji sa bolom jajnicima ukazuje na endometriozu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.01.2017. 01:45

Mislim da se radi o menstruaciji. Za uzrok bolova u maloj zdjelici morate napraviti malo temeljitiju obradu što ginekološku, urološku, ev. kiruršku.

Tandfi

23.01.2017. 08:55

Postovani
Sutra 24/1 trebam na operaciju ciste na lijevom jajniku velicine 6*8 cm i endometrijoze. Problem je sto me pomalo boli kutni zub. U petak sam bila kod zubara koji je na osnovu snimka ustanovio da imam upalu i da bi se zub trebao izvaditi. Posto trebam na operaciju endometrijoze dogovodil smo se da to odgodimo za pislije operacije.
Brine me dali smo pravilno postupil? Ili je bolje da zubaru odem dans samo dan prije opracije?
Nadam se brzom odgovoru.
Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2017. 19:10

NAkon operacije rješavajte zub.