Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza


Autor Poruka

Ljiljana

08.11.2001. 20:03

Poštovana doktorice Kupešić!
Javljam Vam se po drugi put ali sad u ime svoje prijateljice.Zanima je Vaše mišljenje u svezi njene bolesti.
Primljena je u bolnicu zbog cistično promjenjenih jajnika, bolova u donjem dijelu trbuha,UZV postavljene sumnje da se radi o endometriozi.
Enarche:11,ciklus redovit,P2/2 Ab0.
Predoperativni UZ CD-protoci uredni,Ca 125 51.
Lab. nalazi SE-10, L-4,1, Er-4,16 ,Hgb-13,3 ,Hct-38,7, tromb286APTV30, INRI,o Index protrombina1,0, Fibrinogen 2,7 ,Urin :b.o
ŠUK5,3 , Urea 5,7 ,Kreatinin 91.
U OET anesteziji donjom medijalnom lapar.Otvori se trbuh, prikaže dekstroponiran uterus normalno velik, uz njega slijepljena obostrano adnexa.Od koje su desna uvećana cistična/endometriotične ciste, te privučena crijeva,epiploike srasle uz stražnju stijenku uterusa.Nakon što se oslobode priraslice crijeva od uterus i adnexa s obzirom na nalaz loc. odluči se na kom.hyster. sa adexima.
Lab. nalazi pri otpustu:L5,2 NESEG 0,08 E 3,38 HGB 10,8 HCT 31,2 CRP manji od 7mg/L.
Patološki nalaz: Primljeni materijal je uterus veličine 10x8x6 cm s andexima.U stijenci se nađe bjelkasti čvrsti čvor promjera 1,5 cm, a u kavu se izbočava polipozna tvorba dužeg promjera 1,5 cm.U lijevom jajniku nađe se veća razderana šuplja tvorba promjera 6 cm, u desnom dvije manje šuplje tvorbe smeđkastih stjenki.Histološkim pregledom nađe se endometrij u fazi početne sekrecije, a opisana polipozna tvorba odgovara dobro diferenciranom tumorskom tkivu građenom od žljezdanih i papilarnih formacija obloženih cilindričnim epitelom bez atipija s izraženom sekretornom promjenom te cilijarnom i pločastom metaplazijom.Tumorsko tkivo ograničeno je na endometrij. Čvor u stjenci maternice građen je od isprepletenih snopova glatko mišićnih stanica i veziva. Šuplje tvorbe iz oba jajnika imaju deblju vezivnu stijenk s dosta siderofaga a mjestimice se vidi i očuvani pravilni endometralni epitel.Nađe se i jedno žuto tijelo te jedan cistično prošireni folikul.Cerviks je bez bitnih promjena.
Molim Vaše mišljenje i ima li razloga za zabrinutost. Može li se smatrati izlječenom. Ispričavam se na opširnosti ali sve mi se činilo bitnim zbog dijagnoze: ADEOCARCINOMA ENDOMETRIOIDES ENDOMETRII GRADUS I LEIOMYOMA UTERI- ENDOMETRIOSIS CYSTICA OVERII BILLATERALIS.
Unaprijed hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.11.2001. 15:16

Poštovana gospođo Ljiljana,
Uvidom u rezultate pretraga, intraoperacijski nalaz i opis patohistološkog preparata radi se lokaliziranom adenokarcinomu maternične sluznice, miomu maternice i dobroćudnim cistama jajnika /endomerioza/. Smatra se da je učinjeni operativni zahvat (potpuna histerektomija s obostranom adneksektomijom) dostatan za potpuno izlječenje Vaše prijateljice. Svakako, uvijek se savjetuje redoviti liječnički nadzor i kontrolni pregledi u šestomjesečnim intervalima.

Ljiljana

09.11.2001. 20:23

Poštovana doktorice zahvaljujem Vam na požrtvovanosti, strpljenju i vremenu koje nam posvećujete.Uopće ova incijativa je vrijedna svake pohvale.Želim Vam sve najbolje u daljem Vašem životu i radu.
Ispričavam se na opširnosti prošle poruke!
Još jednom veliko hvala!