Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 8851

Broj poruka: 58333

Šakoronja Dejan, dr. med.

Dejan Šakoronja, dr. med.

Ginekološka ordinacija Šakoronja
Jastrebarsko, Kralja Tomislava 29

endometrioza

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ljiljana

08.11.2001. 20:03

Poštovana doktorice Kupešić!
Javljam Vam se po drugi put ali sad u ime svoje prijateljice.Zanima je Vaše mišljenje u svezi njene bolesti.
Primljena je u bolnicu zbog cistično promjenjenih jajnika, bolova u donjem dijelu trbuha,UZV postavljene sumnje da se radi o endometriozi.
Enarche:11,ciklus redovit,P2/2 Ab0.
Predoperativni UZ CD-protoci uredni,Ca 125 51.
Lab. nalazi SE-10, L-4,1, Er-4,16 ,Hgb-13,3 ,Hct-38,7, tromb286APTV30, INRI,o Index protrombina1,0, Fibrinogen 2,7 ,Urin :b.o
ŠUK5,3 , Urea 5,7 ,Kreatinin 91.
U OET anesteziji donjom medijalnom lapar.Otvori se trbuh, prikaže dekstroponiran uterus normalno velik, uz njega slijepljena obostrano adnexa.Od koje su desna uvećana cistična/endometriotične ciste, te privučena crijeva,epiploike srasle uz stražnju stijenku uterusa.Nakon što se oslobode priraslice crijeva od uterus i adnexa s obzirom na nalaz loc. odluči se na kom.hyster. sa adexima.
Lab. nalazi pri otpustu:L5,2 NESEG 0,08 E 3,38 HGB 10,8 HCT 31,2 CRP manji od 7mg/L.
Patološki nalaz: Primljeni materijal je uterus veličine 10x8x6 cm s andexima.U stijenci se nađe bjelkasti čvrsti čvor promjera 1,5 cm, a u kavu se izbočava polipozna tvorba dužeg promjera 1,5 cm.U lijevom jajniku nađe se veća razderana šuplja tvorba promjera 6 cm, u desnom dvije manje šuplje tvorbe smeđkastih stjenki.Histološkim pregledom nađe se endometrij u fazi početne sekrecije, a opisana polipozna tvorba odgovara dobro diferenciranom tumorskom tkivu građenom od žljezdanih i papilarnih formacija obloženih cilindričnim epitelom bez atipija s izraženom sekretornom promjenom te cilijarnom i pločastom metaplazijom.Tumorsko tkivo ograničeno je na endometrij. Čvor u stjenci maternice građen je od isprepletenih snopova glatko mišićnih stanica i veziva. Šuplje tvorbe iz oba jajnika imaju deblju vezivnu stijenk s dosta siderofaga a mjestimice se vidi i očuvani pravilni endometralni epitel.Nađe se i jedno žuto tijelo te jedan cistično prošireni folikul.Cerviks je bez bitnih promjena.
Molim Vaše mišljenje i ima li razloga za zabrinutost. Može li se smatrati izlječenom. Ispričavam se na opširnosti ali sve mi se činilo bitnim zbog dijagnoze: ADEOCARCINOMA ENDOMETRIOIDES ENDOMETRII GRADUS I LEIOMYOMA UTERI- ENDOMETRIOSIS CYSTICA OVERII BILLATERALIS.
Unaprijed hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.11.2001. 15:16

Poštovana gospođo Ljiljana,
Uvidom u rezultate pretraga, intraoperacijski nalaz i opis patohistološkog preparata radi se lokaliziranom adenokarcinomu maternične sluznice, miomu maternice i dobroćudnim cistama jajnika /endomerioza/. Smatra se da je učinjeni operativni zahvat (potpuna histerektomija s obostranom adneksektomijom) dostatan za potpuno izlječenje Vaše prijateljice. Svakako, uvijek se savjetuje redoviti liječnički nadzor i kontrolni pregledi u šestomjesečnim intervalima.

Ljiljana

09.11.2001. 20:23

Poštovana doktorice zahvaljujem Vam na požrtvovanosti, strpljenju i vremenu koje nam posvećujete.Uopće ova incijativa je vrijedna svake pohvale.Želim Vam sve najbolje u daljem Vašem životu i radu.
Ispričavam se na opširnosti prošle poruke!
Još jednom veliko hvala!