Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9028

Broj poruka: 60068

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

folikulometrija

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lea

01.01.2002. 23:08

Poštovana doktorice!
Obzirom da su mi menstruacije počele biti vrlo oskudne i traju dva dana
(inače 4), moja me liječnica uputila na vađenje hormona trećeg dana ciklusa. Nalaz je pokazao da su hormoni potpuno u redu.
Sada sam naručena na folikulometriju 14 dana ciklusa. Molim vas da mi pojasnite kakva je to pretraga i što sve pokazuje. Da li bi, ukoliko i to bude u redu trebala učiniti još neke pretrage zatrudniti u svezi kratkotrajnih menstruacija? Ili je onda to u redu?
Hvala na odgovoru.
Vama i svim sudionicima ove grupe želim sretnu i uspješnu novu godinu!
Pozdrav Lea

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.01.2002. 21:37

Poštovana gospođo Lea,
Zahvaljujem na lijepim željama povodom Nove godine, te koristim priliku da i Vama zaželim puno zdravlja i sreće.
Folikulometrija je ultrazvučni pregled kojime se prati porast folikula (struktura koja nosi jajnu stanicu). Ova struktura se u žena reprodukcijske dobi prikazuje tijekom sredine menstruacijskog ciklusa, pokazuje dnevnu stopu rasta od 2 do 4 mm, a prska (ovulira) kod prosječnog promjera od 22 do 24 mm. Pretraga je bezbolna, ali se najčešće mora ponoviti iz dana u dan, a svrha je ustvrditi dolazi li do ovulacije, te se smatra veoma dobrom korelacijskom i usporednom metodom s hormonskim parametrima koji su u Vašem slučaju bili uredni.

sancy_vu

21.03.2011. 21:50

Poštovani,

danas sam prvi put bila na folikulometriji i zaključak je da nema folikula ni ovulacije. Pijem Duphastone 2x1 od 15. do 25. dana ciklusa već 3 mjeseca. Sada mi je ginekologinja dala uputnicu da idem vaditi hormone. Da Vam opišem moju situaciju sa 16 godina su mi prvi put dijagnosticirali cistu na lijevom jajniku. Nakon godinu dana "borbe" išla sam na operaciju u Osijek gdje je doktor napravio jakooo loše operaciju, probio je cistu, sadržaj iste se razlio po trbušnoj šupljini, a to mi ništa nije rekao. Osim nalaza, cista je bila endometrioza. Da napomenem da sam i priej te operacije krenila pit kontracepcijske tablete. Dva mjeseca nakon operacije na kontrolnom UZV cista je opet bila tu. Opet sam dobila kontracepcijske tablete Logest i borba je trajala 1,5 godinu i onda na drugu operaciju u Zagreb. Operacija je prošla uredu, odrezan mi je dio lijevoj jajnika i od operacije sam opet počela pit Logest, i pila ga sve do 9.mj prošle godine, sve skupa 2,5 godine bez prestanka. Prva moja menstruacija je došla normalno, nakon 28 dana, druga je došla nakon 28 dana, a treća tek nakon 50 dana i to uz duphaston koji sam tad dobila. Danas sam bila na folikulometriji (pošto pokušavam ostat trudna), ali eto nema folikula sad Prošli mjesec sam radila i LH testove i crtice su bile jednako tamne 16. dan ciklusa, al sad eto nema naznake ničemu. Inače, imam i podosta kila, tako da znam da bi i to trebala smanjiti, ali i te pilule koje sam pila...rekla mi je doktorica da je to bilo predugo i sad je problem. Zanima me što mogu dalje očekivati, može li se ikako doći do ovulacije, ukoliko nebude bilo iste dali je moguća umjetna oplodnja..?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Pozdrav!

Sandra

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.03.2011. 10:15

Poštovana, imate dva problema: jedan je endometrioza, a drugo su anovulacije.
Svakako valja učiniti spolne hormone, reducirati tjelesnu težinu ukoliko je to ikako moguće.
Ako svi vaši nalazi budu uredni, kao i kod supruga i ukoliko se radi o anovulacijskim ciklusima, svakako da se može ovulacija inducirati i da vjerovatno nećete morati na IVF postupak. Ide se stepenicu po stepenicu, IVF postupak je zadnja metoda liječenja.

sancy_vu

22.04.2011. 21:45

Poštovani,

danas su mi stigli nalazi hormonskih pretraga na 3. dan ciklusa

FT4 - 10,67
FT3 - 3,06
TSH - 2,66
LH - 4,94
FSH - 3,54
PROLAK - 401
DHEAS - 9,19
E2 - 439
FTESTO - 7,79
TESTO - 4,14

Imam 22 godine

Koliko sam uspjela iščitati sve je uredu osim ovog zadnjeg (testosteron), pa me zanima Vaše mišljenje o nalazu.

Pozdrav i sretan Uskrs!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.04.2011. 11:55

Poštovana, ukratko ne samo da je povišen testosteron, nego je prisutna i inverzija FSH:LH, to govori u prilog anovulacije.
Očito se radi o kroničnoj hiperandrogenoj anovulaciji ( policističnim jajnicima).