Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9295

Broj poruka: 62941

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

folikulometrija

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lea

01.01.2002. 23:08

Poštovana doktorice!
Obzirom da su mi menstruacije počele biti vrlo oskudne i traju dva dana
(inače 4), moja me liječnica uputila na vađenje hormona trećeg dana ciklusa. Nalaz je pokazao da su hormoni potpuno u redu.
Sada sam naručena na folikulometriju 14 dana ciklusa. Molim vas da mi pojasnite kakva je to pretraga i što sve pokazuje. Da li bi, ukoliko i to bude u redu trebala učiniti još neke pretrage zatrudniti u svezi kratkotrajnih menstruacija? Ili je onda to u redu?
Hvala na odgovoru.
Vama i svim sudionicima ove grupe želim sretnu i uspješnu novu godinu!
Pozdrav Lea

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.01.2002. 21:37

Poštovana gospođo Lea,
Zahvaljujem na lijepim željama povodom Nove godine, te koristim priliku da i Vama zaželim puno zdravlja i sreće.
Folikulometrija je ultrazvučni pregled kojime se prati porast folikula (struktura koja nosi jajnu stanicu). Ova struktura se u žena reprodukcijske dobi prikazuje tijekom sredine menstruacijskog ciklusa, pokazuje dnevnu stopu rasta od 2 do 4 mm, a prska (ovulira) kod prosječnog promjera od 22 do 24 mm. Pretraga je bezbolna, ali se najčešće mora ponoviti iz dana u dan, a svrha je ustvrditi dolazi li do ovulacije, te se smatra veoma dobrom korelacijskom i usporednom metodom s hormonskim parametrima koji su u Vašem slučaju bili uredni.

sancy_vu

21.03.2011. 21:50

Poštovani,

danas sam prvi put bila na folikulometriji i zaključak je da nema folikula ni ovulacije. Pijem Duphastone 2x1 od 15. do 25. dana ciklusa već 3 mjeseca. Sada mi je ginekologinja dala uputnicu da idem vaditi hormone. Da Vam opišem moju situaciju sa 16 godina su mi prvi put dijagnosticirali cistu na lijevom jajniku. Nakon godinu dana "borbe" išla sam na operaciju u Osijek gdje je doktor napravio jakooo loše operaciju, probio je cistu, sadržaj iste se razlio po trbušnoj šupljini, a to mi ništa nije rekao. Osim nalaza, cista je bila endometrioza. Da napomenem da sam i priej te operacije krenila pit kontracepcijske tablete. Dva mjeseca nakon operacije na kontrolnom UZV cista je opet bila tu. Opet sam dobila kontracepcijske tablete Logest i borba je trajala 1,5 godinu i onda na drugu operaciju u Zagreb. Operacija je prošla uredu, odrezan mi je dio lijevoj jajnika i od operacije sam opet počela pit Logest, i pila ga sve do 9.mj prošle godine, sve skupa 2,5 godine bez prestanka. Prva moja menstruacija je došla normalno, nakon 28 dana, druga je došla nakon 28 dana, a treća tek nakon 50 dana i to uz duphaston koji sam tad dobila. Danas sam bila na folikulometriji (pošto pokušavam ostat trudna), ali eto nema folikula sad Prošli mjesec sam radila i LH testove i crtice su bile jednako tamne 16. dan ciklusa, al sad eto nema naznake ničemu. Inače, imam i podosta kila, tako da znam da bi i to trebala smanjiti, ali i te pilule koje sam pila...rekla mi je doktorica da je to bilo predugo i sad je problem. Zanima me što mogu dalje očekivati, može li se ikako doći do ovulacije, ukoliko nebude bilo iste dali je moguća umjetna oplodnja..?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Pozdrav!

Sandra

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.03.2011. 10:15

Poštovana, imate dva problema: jedan je endometrioza, a drugo su anovulacije.
Svakako valja učiniti spolne hormone, reducirati tjelesnu težinu ukoliko je to ikako moguće.
Ako svi vaši nalazi budu uredni, kao i kod supruga i ukoliko se radi o anovulacijskim ciklusima, svakako da se može ovulacija inducirati i da vjerovatno nećete morati na IVF postupak. Ide se stepenicu po stepenicu, IVF postupak je zadnja metoda liječenja.

sancy_vu

22.04.2011. 21:45

Poštovani,

danas su mi stigli nalazi hormonskih pretraga na 3. dan ciklusa

FT4 - 10,67
FT3 - 3,06
TSH - 2,66
LH - 4,94
FSH - 3,54
PROLAK - 401
DHEAS - 9,19
E2 - 439
FTESTO - 7,79
TESTO - 4,14

Imam 22 godine

Koliko sam uspjela iščitati sve je uredu osim ovog zadnjeg (testosteron), pa me zanima Vaše mišljenje o nalazu.

Pozdrav i sretan Uskrs!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.04.2011. 11:55

Poštovana, ukratko ne samo da je povišen testosteron, nego je prisutna i inverzija FSH:LH, to govori u prilog anovulacije.
Očito se radi o kroničnoj hiperandrogenoj anovulaciji ( policističnim jajnicima).

lurker

11.07.2017. 23:20

Poštovani, javila sam se svom liječniku s nalazom hormona. Nalaz je uredan, a obzirom na to da ne pokušavam zanijeti već godinu i pol, liječnik me poslao na folikulometriju da se vidi događa li se što. Trebala sam doći 9. i 12.DC. To sam odradila danas (9.DC) i utvrđeno je da imam vodeći folikul od 22 mm, dok je endometrij 10 mm. Liječnik je rekao da je situacija izvrsna, da je sve u redu i da nema potrebe za folikulometrijom 12.DC jer će do tada O vjerojatno već nastupiti. Na pitanje zar ne treba vidjeti hoće li taj folikul i puknuti, rekao je da je stanje u i više nego uredno i da za time nema potrebe. Generalno mjerim bazalnu temperaturu već preko pola godine i uvijek nedvojbeno detektiram O i to sam rekla liječniku. Je li na osnovu toga donio ovakav zaključak? Nekako imam dojam da sam odradila samo pola posla. Je li taj pad pa uzastopni trodnevni porast bazalne temperature dokaz da je folikul pukao?

Ivo Balenović, dr. med.

12.07.2017. 10:20

Poštovana, prema uzv nalazu folikula i endometrija izgleda da je sve u redu što se ovulacije tiče. Promjer folikula pred ovulaciju je 17,4 do 27 mm. Ako želite trudnoću planirajte odnose ovih dana. Nema potrebe da se ultrazvučno potvrdi ovulacija jer će prema nalazu ona nastupiti. Mjerenje bazalne temperature nije sigurna metoda utvrđivanja ovulacije. Jedina 100% metoda je mjerenje razine progesterona u krvi 21. dan ciklusa.

ena_10

03.10.2017. 21:35

Poštovani doktore,
inseminacija mi je obavljena 15 d.c., a menstruaciju sam dobila 27d.c. Nalaz folikulometrije: 11.d.c. folikul desno=13, endometrij=7,2mm 13.d.c.folikul desno =16, endometrij=9mm,LH=20.7, E2=283, nažalost ne znam mjerne jedinice niti ref.interval za E2 i LH. 14.d.c.folikul desno=19, endometrij 9mm. Na dan inseminacije nije mi rađen UZV. Nalazi hormona prije 5mj: TSH=1,91, AMH= 25,2, LH=5,4 FSH= 7,0, Estradiol=200 (interval 99-448), Progesteron=2,2(interval 0,5-3,1), Prolaktin=225 (interval 71-566), slobodni testosteron 4,8 (interval 0,7-9,9), testosteron 1,9 (interval 0,3-2,6), DHEAS 7,8 (interval 0,6-7,2) androstendion 10,3 (interval 0,7-12,9) SHBG 56 (18,2-135,5) FAI 3,4% (0,7-10,9).Postupak je rađen u prirodnom ciklusu i to nam je ujedno prvi postupak. Suprug i ja imamo 32g i 2,5g. pokušavamo začeti. Zanima me jesu li jajna stanica i endometrij bili dovoljne veličine, debljine? Je li liječnik pratio krivi folikul?

Hvala na odgovorima.
Srdačan pozdrav,
Ena

Ivo Balenović, dr. med.

04.10.2017. 10:10

Poštovana, promjer folikula pred ovulaciju treba biti 17,4 do 27 mm, a debljina endometrija 7 do 8 mm., kako bi moglo doći do trudnoće.