Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Genitalni herpes?


Autor Poruka

mgame

10.12.2010. 15:35

Poštovanje.

Namjeravala sam postaviti svoje pitanje na temi za dermatologiju no vidim da već duže nema odgovora na tom djelu, pa se nadam da mi Vi možete pomoći.

Naime sumnjam da imam genitalni herpes no nisam sigurna a budući da je vikend, ne mogu doći do svoje ginekologice.
Prije par dana počelo me boljeti u stražnjici, pa peći dok mokrim, i pojačano se lučiti iscjedak, da bih prije 2 dana primjetila na vagini i stražnjici, prištiće/mjehuriće koji peku i bole. Otišla sam danas doktorici opće prakse i rekla je da misli da je to herpes zoster, dala mi je hipermangan i tekući puder za mazanje, te antibiotik jer sumnja na upalu mjehura jer me boli i peče tijekom uriniranja. Nije bila sigurna pa je rekla da dođem idući tjedan na kontrolu a ovo mi je dala preventivno jer me muči već par dana.

Međutim kad sam došla doma, razmislila i pogledala slike i opis, mislim da se kod mene radi o genitalnom herpesu. Moj dečko inače ima herpes i to na usni, plus dobio je neke promjene na spolovilu, tipa prištiće koji svrbe, a moje po meni izgleda više kao genitalni herpes + imam ga "samo" na području genitalija i na stražnjici.

Zanima me Vaše mišljenje i što mi je činiti dok ne uspijem doći do svoje dermatologice ili ginekologice, mada nisam sigurna kome je bolje da idem.

Hvala Vam puno na posvećenom vremenu!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.12.2010. 17:00

Poštovana, prema opisu koji ste mi naveli mislim također da se može posumnjati na genitalni herpes.
Svakako se javite ili dermatologu ili ginekologu na pregled jer treba čim prije početi terapiju na usta i lokalno kod Vas i partnera da se sprijeći izbijanje velikog broja herpetičnih promjena i teže kliničke slike.

mgame

10.12.2010. 21:20

U redu, svakako ću u ponedjeljak otići ginekologu.

Nadam se da će do tada pomoći hipermangan i puder za isušivanje, te razni oblici podizanja imuniteta, jer nisam nikad imala herpes nikakvog oblika.

Puno Vam Hvala,

S poštovanjem,
R.

mgame

21.12.2010. 22:50

Poštovani,

Nakon što sam bila kod svoje doktorice i ginekologa, koji nisu znali da li su plikovi na koži herpes ili nešto drugo, otišla sam privatnoj dermatologici. Pregledala me, također rekla da ne zna što mi je to na koži, uzela uzorak iz jednog od plikova i poslala na analizu. Rekla je da je najsličnije vodenim kozicama ali da ne zna.
Za terapiju mi je dala Medazol vaginalete (jer sam izgleda ranice imala i iznutra-zbog krvarenja, boli i peckanja), Klavocin tablete, otopinu za ispiranje i Betrion kremu.
Nakon 7 dana stanje mi se popravilo tj. plikovi su se isušili i sada se gule. Dermatologica me zvala i rekla da je nalaz stigao i sad imam nalaz ispred sebe i piše: Obrisak rane-bakteriološki aerobno, nalaz, Kultura: fiziološka flora kože.

Dermatologica mi je rekla da to znači da nemam nikakvu bakteriju na koži nego je očito bio poremećena moja flora kože.
Da li se slažete s tom analizom nalaza i možete li mi reći što bi mogao biti uzrok takvoj pojavi?

Srdačno i s poštovanjem, Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.12.2010. 16:35

Poštovana, nalaz brisa rane i kože ne ukazuje na nikakvu infekciju kože bakterijama.
Teško mi je reći što je urokovalo kožne promjene, ali herpetičke promjene su sitne tako da ne mislim da je posrijedi genitalni herpes.
Prije da se radi o nekom kontaktnom dermatitisom uzrokovano neki alegenom.

dani-

28.12.2010. 10:35

ispricavam se ako sam post stavila pogresno! zamolila bih vas da mi pomognete,imam 22 godine,imala sam spolne odnose sa deckom,pojavio mi se kao neki mjehuric na vanjskom dijelu spolovila,iznad stidnih usana.najprije nije bolio,nakon sta je pukao istekla je krv i bolio je.nakon dan-dva je u potpunosti nestao,a citala sam da genitalnom herpesu treba bar tjedan dana da zaraste.... nemam nikakve druge simptome,peckanje i sl.mozete mi reci da li se radi o genitalnom herpesu ili postoji mogucnost da je to zapravo prist bez vecih opasnosti.ici cu ginekologu,samo trenutno nisam u mogucnosti,pa bih vas zamolila da mi kazete svoje misljenje.hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.12.2010. 22:10

Poštovana , ne mislim da se radi kod Vas u genitalnom herpesu, jer je solitarna (samo jedan mjehurić) promjena, i za dva dana nije bilo ništa.
Kod genitalnog herpesa uvijek se javi više kožnih promjena i budu povećani lokalni limfni čvorovi , te budu bolni, te promjene ne zacijele za dva dana.
Nema razloga da se brinete.

dani-

30.12.2010. 00:36

Hvala vam puno!

daykeeper

05.01.2012. 20:25

Dobar dan,
sumnjala sam da imam genitalni herpes sto mi je ginekologica danas i potvrdila. Naime, nakon posljednjeg seksualnog odnosa koji se dogodio 30.10.2011., otekle su mi male stidne usne, bolilo me grlo i imala sam problema s mokrenjem . Doktorica mi je propisala Klindamicin i Canesten vaginalete. Nakon toga sve je bilo u redu ali prije nekoliko dana pojavilo mi se nesto poput ranica na vrhu i sa strane jezika a ostatak jezika je bio jako bijel, gotovo poput naslaga necega. Takodjer mi se prije tri dana pojavio herpes na desnoj strani straznjice. Danas sam bila kod doktorice i ona je samo rekla da je to herpes i da ce proci sam od sebe. Nije li mi trebala propisati nesto od cega ce mi brze proci taj herpes? Planiram raditi papa test cim mi prodje sljedeca menstruacija, a ona bi trebala nastupiti ovih dana. Takodjer me zanima moze li to biti herpes tipa 1 s obzirom da njega imam cijeli zivot? Nezasticeni dio posljednjeg seksualnog odnosa trajao je vrlo kratko, svega 2 ili 3 minute jer prakticiram uglavnom siguran seks sa deckom. Je li mi herpes mogao prouzrociti oralni seks? Takodjer me zanima je li moguce da sam genitalni herpes dobila davnije ili putem brazilske depilacije voskom jer ovo je jedini decko s kojim sam imala nezasticene odnose, ali to sam s njim prakticirala prije vise od godinu dana dok sam koristila oralnu kontracepciju? On kaze da je nemoguce da me on zarazio jer je profesionalni sportas i radi testove svake godine. Hvala unaprijed,

Srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2012. 21:15

Poštovana, promjene koje opisujete na ustima vjerovatno nema veze sa herpetičnim promjenama, a naslage pripadaju vjerovatno kandidi u ustima.
Što se tiče perigenitalnog i glutealnog predjela, radi se isključivo o manifestaciji herpes genitalisa tipa 2.
Ako je Vaša doktorica bila sigurna da se radi o vezikulama herpesa, svakako je trebala Vam dati lokalno kremu i na usta tablete aciklovira. Tako se obično pristupa u ranoj fazi kod izbijanja genitalnog herpesa. Način prijenosa je isključivo spolni, te je kontagioznost (zaraznost ) vrlo visoka, i dovoljan je čak i kratak kontakt.

daykeeper

06.01.2012. 21:25

Doktorica je bila sigurna da je herpes jer mi je potvrdila da jest. Zacudilo me da je rekla kako ce proci sam od sebe jer sam ocekivala da ce mi na neki nacin pomoci. Mogu li ja sama bez recepta kupiti navedene lijekove? Takodjer me zanima mogu li privremeno koristiti kremu Zovirax koju koristim kada mi se pojavi herpes na usnama?

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.01.2012. 23:10

Možete koristiti navedenu kremu, ali navedene lijekove ne možete kupiti bez recepta.

onlygirl

07.02.2012. 22:40

Možete li mi reći koji je period inkubacije genitalnog herpesa ukoliko osoba sumnja da je prvi puta zaražena iako partner nije imao vidljive simptome, tj.nije bio u akutnoj fazi bolesti? Postoji li neki test koji dokazuje postojanost HSV-a u krvi/sekretu iako simptomi (još) nisu prisutni?
Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.02.2012. 11:05

Poštovana, inkubacija iznosi od 3 do 8 dana. Test nažalost u ovoj fazi ne.

Rijeka1994

02.03.2012. 23:40

Postovanje !

Ovako moja partnerica zadobila je svrbez i crvenilo u genitalnom podrucju citao sam malo i mislim da ima genitalni herpes posto sam ga i ja imao a nisam ni znao mislio sam obican osip .. u roku od koliko dana se javljaju ti mjehurici , proslo je tjedan dana od spolnog odnosa a njoj se jos nisu pojavili ? .. Dali ce to utjecat na nase buduce spolne odnose i koliko je to opasno ?

Hvala!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2012. 12:45

Poštovani, ako se nisu pojavili mjehurići, mislim da se ne radi o genitalnom herpesu. Najbolje da je javi na pregled .

vono

12.08.2012. 12:30

Poštovani
jučer mi je na području usana i oko njih izbig herpes. Mene zanima da li je moguće da sam taj herpes prenijela na spolni organ? Naime, nakon sto sam stavljala kremu na herpes nisam oprala ruke, a imala sam kontakt sa spolnim organom..

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.08.2012. 00:10

Poštovana genitalni herpes je jedno, a onaj na usnama drugo tj. drugi tip herpesa. Dakle nije moguće.

hrci

05.06.2013. 14:15

Poštovani,

Imam pitanje vezano za HSV virus a to je da li se on može vidjeti na papa testu ako nema simptoma? Koji je način da se sazna ima li osoba genitalni herpes u tijelu a da nije trenutno aktivan tj bez simptoma...?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.06.2013. 21:50

Može se vidjeti na PAPA testu ponekad. Iz krvi se sigurno mogu odrediti postojeća protutijela.