Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gonoreja


Autor Poruka

Molikol

15.11.2017. 13:15

Pozdrav
Imam pitanje vezano uz gonoreju.
Naime, bivsi partnet mi je prije 2 mj rekao da mi je prenio gonoreju. Kako nisam imala nikakvih simptoma, (osim zelenkasto-zutog iscjetka, povremeno neugodnog mirisa) nisam bila posumnjala na nesto takvo. Nakon njegove izjave odmah sam otisla kod ginekologa na pregled i trazila testiranje na spolne bolesti. Doticna ginekologinja mi je odbila dati testiranje uz obrazlozenje, citiram: "Nismo mi ducan da svakom dajemo sto mu se prohtije.. Ja znam treba li vam testiranje ili ne. Ta necete me vi uciti onom sto sam ja ucila 20 godina." LOL
Anyway.. napravila sam ultrazvuk (koji je navodno bio u redu) i PAPA test koji je pokazao upalu (prekriven leukocitima).
Dali su mi da pijem Doksiciklin 7 dana, 2 puta dnevno. Iako sa sigurnoscu ne znam o kojoj spolnoj bolesti je rijec (jer nisam radila briseve, sve sto znam je da imam upalu i da su mi propisali antibiotike za lijecenje spolnih bolesti) na osnovu iskaza bivseg zakljucujem da je rijec o gonoreji.
Sad konacno dolazimo do pitanja koje me muci.. Buduci da sam sa doticnim partnetom zadnji odnos imala sredinom 3 mj. znaci da sam 8 mjeseci u tijelu imala gonoreje prije nego li sam pocela s lijecenjem. Naisla sam na informaciju da je u lijecenju gonoreje kljucna rana dijagnostika dok nelijecenje kao rezultat moze imati fatalne posljedice. No nigdje nisam naisla na informaciju sto se podrazumijeva pod ranom dijagnostikom i koliko je gonoreji potrebno vremena da ucini nepopravljivu stetu. Je li 8 mjeseci nelijecene gonoreje dovoljno da ostavi trajne posljedice na zdravlje?
Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

16.11.2017. 12:00

Poštovana, gonoreja pogađa prvenstveno muškarce. U žena se uglavnom radi o tihoj, asimptomatskoj upali, koja se u 10 do 20% zaraženih žena, ukoliko se ne liječi, može proširiti na maternicu, janike, jajovode i dovesti do zdjelične upale. što se očituje simptomima kao što su bolovi, temperatura, mučnina i povraćanje .Posljedica toga može biti neplodnost. Znači bitno je na vrijeme započeti s liječenjem da se bolest ne bi proširila. Teško je znati da li će se i u kojoj mjeri bolest proširiti na urogenitalne organe i ostaviti posljedice.

antiab

12.12.2017. 22:45

U zadnjih pola godine 2 puta sam koristila vaginalete zbog nedefinirane upale. PAPA test jos cekam te rezultate briseva koje mi je preporucio ginekolog.
Partner i ja imamo nezasticene odnose godinu dana.
Nakon ginekoloskog pregleda, prije par dana sam imala zadnji odnos i odmah mi se pojavio cudan osjecaj na ulazu rodnice i pri mokrenju, a iscjedak je svjetao, ne mogu definirati zuti ili bijeli.
Zanima me ako brisevi pokazu negativno na spolne bolesti, postoji li mogucnost da sam se tek sad zadnjim odnosom zarazila od partera?
I ako su negativni da zatrazim ponavljanje briseva?

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2017. 13:55

Poštovana, pojačan iscjedak ne znači da se radi o spolno prenosivoj bolesti. Rodnica nije sterilna. U njoj normalno žive i bakterije i gljivice koje se uslijed poremećaja vaginalne flore mogu razmnožiti više od uobičajenog i izazvati takve simptome. Uslijed, stresa, pada imuniteta, kod povišenog šećera i sl. naruši se normalna vaginalna flora i to omogućuje rast bakterijama ili gljivicama.

antiab

13.12.2017. 17:35

Hvala na odgovoru.
Jos me zanima to jel moguca zaraza tek naknadno, nakon godinu dana? Ili da postoji nesta bi se vec otkrilo?
I postoji li ikakva mogucnost da se radi o gonoreji ako osecam neugodnost na ulasku u rodnicu i taj iscjedak?

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2017. 22:50

Poštovana, da li se radi o gonoreji može se dokazati izolacijom bakterije. Naknadna infekcija nije moguća.