Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hematom u ranoj trudnoći


Autor Poruka

jojalica

14.11.2010. 21:26

Poštovani,
trudna sam 9 tjedana, i na prošlom pregledu, u 7.tjednu trudnoće, doktorica je uočila da se iznad ploda počinje formirati hematom dosta veći od samog ploda.
terapija mi je prepisana utrogestan 100 mg 2*1.
već dan-dva osjećam jake bolove u donjem dijelu trbuha pa me zanima mogu li ti bolovi biti prouzrokovani nastankom hematoma ili je moguće da su posljedica nečeg drugog, npr.problema s probavom( zatvor) ili širenjem maternice. dosada nije bilo krvarenja i općenito se jako dobro osjećam, vrlo malo mučnina i bez povraćanja.
za 3 dana imam ponovni pregled ali me ovo jako muci pa Vas ljubazno molim za sto brzi odgovor.
prva mi je trudnoća
unaprijed hvala
lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.11.2010. 11:05

Poštovana, bolovi mogu biti uzrokovani hematomom i eventualnom popratnom infekcijom.
Moj savjet je apsolutno mirovanje, apstinencija od odnosa.
Utrogestan bih trebalo stavljati u rodnicu 3x2 tbl vag.
UZV kontrola po meni od 7-10 dana.
Nakon rezolucije hematoma potrebno bi bilo učiniti cervikalne briseve.

31.08.2014. 16:50

Postovani doktore,

Nalazim se u 4.tjednu svoje prve trudnoće i sinoć sam nakon mokrenja imala krvarenje, koje nije bilo obilno, ali se ponavljalo svaki put nakon mokrenja, dok je ujutro bio smedji iscjedak. Moj ginekolog me pregledao i UZV je utvrdio retrokorijalni hematom veličine 15mm koji se nalazi desno od ploda koji je velicine 10mm. Propisao mi je tablete Dabroston 2x dnevno uz mirovanje narednih 10 dana, tj do nove kontrole.

Zanima me koliko je to opasno za plod i koliko vremena treba da se hematom povuče, s obzirom da zbog posla neću moći biti na bolovanju dug vremenski period?

Unaprijed hvala,

LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.08.2014. 17:45

Naravno da je opasno. Hematom i krvarenje i bolovi su simptomi prijetećeg pobačaja.
Da li će sve biti u redu ne možemo znati.
Šansa za pobačaj svakako postoji.
Hematom se resorbira kroz dva do tri tjedna.

14.09.2014. 11:05

Poštovani doktore,

Da se nadovezem na prethodno pitanje... 10 dana nakon kontrole, hematom se povećao sa 15 mm na 36x22 mm i doktor kaže da se sad hematom formirao u odnosu na prošli pregled i da se radi o organiziranom pravilnom retrokorijalnom hematomu. Plod je 9 mm sa formiranim mokraćnim mjehurom i pravilnim radom srca. Meni je pomalo neozbiljan pristup mog doktora prema meni, jer mi je prva trudnoća, uplašena sam, a on mi nista konkretno ne objasni. Jedino sto je naglasio da je sad situacija opasna i da strogo mirujem, do wc-a i nazad. Terapiju nije mijenjao dabroston 2x1 i produženje bolovanja još 3 sedmice. Pregled za 14 dana.

LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.09.2014. 11:35

Sve vam bih i ja isto savjetovao.
Nadajmo se da će sve biti u redu.
Strogo i apsolutno mirovanje uz navedenu terapiju.
U slučaju krvarenja javite se odmah u bolnicu.

23.10.2014. 20:35

Poštovani doktore,

U 6.sedmici trudnoće sam imala krvarenje i nakon toga smedji iscjedak, a kao razlog tome jeste hematom veličine 20*30 mm. Bila sam i na ležanju u bolnici 7 dana, pijem terapiju dabroston 3*1 i na peti dan progesterona depo. Sad sam 14+3 i na kontroli mi je ustanovljeno da se hematom smanjio i da je neznatne veličine, cak mi je doktor mislio prekinuti bolovanje i vratiti me na posao. Medjutim, na uzv je uočio kontrakcije maternice i produžio mi bolovanje još mjesec dana i preporučio mirovanje. Doktor mi nije objasnio nista osim toga da one mogu dovesti do otvaranja i prijevremenog porodjaja. Dosad nisam smjela imati odnose, a sad mi je doktor rekao da mogu.

Zanima me od čega se one javljaju i kakve su moguće posljedice? Malo sam zabrinuta, prva mi je trudnoća i od trenutka kad sam za nju saznala stvari ne idu kako treba.

Unaprijed hvala,

Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.10.2014. 22:05

Napravite cervikalne briseve da se isključi upala kao pokretač kontrakcija.

zeko1234

02.08.2016. 23:20

Danas sam bila na pregledu, 6tt, druga teudnoća (prva sve utedno) Dr. mi je rekla da imam hematom, pregled za dva tjedna. Trenutno radim, svaki dan putujem cca 45 min na posao. Pitala me dal želim ostati kući, ali rekla sam da ne jer se dobro osjećam. Kad sam došla kući i pročitala malo o tome, vidim da se preporučuje mirovanje. Da li mi možete reći nešto više o hematomu u ranoj trudnoći i dati mišljenje na nalaz. Hvala unaprijed
Nalaz:
In utero GS sa EO 2.6 mm, SA+, ŽV+
Hematom 32x5 mm, srpast, iznad ušća.
Terapija: utrogestan 3x1
Drugo uredno po nalazu

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.08.2016. 23:05

Hematom znači podljev, te se često viđa u ranim trudnoćama. Svakako nije dobro da ga imate jer je isti simptom prijetečeg pobačaja.
Dakle strogo mirovanje dokle god je prisutan i nikako ne ići na posao.
Utrogestan bi dobro bio 3x2 dnevno. Nakon toga UK i cervikalne briseve.