Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormonski nalaz


Autor Poruka

Boris

03.10.2001. 07:06

Postovana doktorice. Supruga i ja smo vise od 3 godine u braku i jos nismo uspjeli postici trudnocu. U Varazdinu smo prije nekoliko mjeseci poceli sa pretragama (spermiogram, mjerenje temperature..) i nema negativnih nalaza u tom dijelu. Medjutim proucavajuci mnogo na internetu problem steriliteta vidio sam da su jako bitni zenski hormonski nalazi te smo privatni u ZG radili hormonski nalaz za sve bitne hormone. I nakon dobivenih rezultata i usporedjujuci ih sa "ocekivanim vrijednostima" do odstupanja dolazi samo kod progesterona mjerenog na 21. dan ciklusa i taj nalaz iznosi 0,882 nmol/L, sto je po svemu sto sam proucavao jako premalo. Zanima me vase misljenje o toj vrijednosti, da li bi to mogao biti uzrok naseg problema i na koji nacin se eventualno razina tog hormona moze povecati.
Unaprijed zahvaljujem

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.10.2001. 20:58

Poštovani gospodine,
Ovakav nalaz niskog progesterona u drugom dijelu ciklusa govori u prilog anovulacije i zahtijeva kompletniju obradu supruge: praćenje ovulacije (monitoring folikularnog rasta) ultrazvukom, te određivanje dodatnih hormonskih pretraga. Svakako, ovulacija je samo jedan od kamenčića u mozaiku koji se trebaju analizirati u slučaju bračne neplodnosti, te bi trebao učiniti 1. one manje invazivne preglede(ginekološki, cervikalne obriske, Papa nalaz, transvaginalni ultrazvuk i color dopler), 2. potom procijeniti prohodnost jajovoda (HSG koji se može učiniti pomoću rentgena ili ultrazvukom), 3. po potrebi planirati laparoskopiju itd. Iz samo ovog jednostavnog odgovora možete zaključiti koliko je problem bračne neplodnosti širok i zahtijeva ozbiljan pristup kako pacijentata tako i liječnika koji se ovom problematikom bave. Savjetovala bih Vam da se što prije obratite timu stručnjaka u koji imate povjerenje kako bi se što prije otkrio uzrok neplodnosti i potom provelo adekvatno liječenje.