Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

zadar33

29.11.2012. 00:25

Poštovani, na papa testu otkriven mi je HPV, i zanima me kako dalje sa terapijom? Ja zasad nemam nikakvih simptoma infekcije, već je otkriven tijekom redovite godišnje kontrole, pa me zanima dali u ovome stadiju postoji koja metoda liječenja da se zaustavi dalje progresija virusa?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.11.2012. 18:30

Poštovana, da se ne ponavljam pogledajte naš forum o hpv-u.
Naći ćete sve odgovore i još mnogo više.

zeolinite

09.01.2013. 22:10

prije nekih 4 godine u inozemstvu mi receno da imam hpv,zbog jezicne barijere nisam mogla puno saznati,izlijeceno je i nakon toga su bile 2 trudnoce,papa testovi uredni,nikakvih smetnji vise.No pred 2 tjedna na usnici se pojavio kao neki sitni herpes,nakon sto je prosao (koristila sam herplex) jucer viidm nesto novo izbija na usnici.Nikad u zivotu nisam imala herpes na usnici,da li se to hpv sada manifestira na usnici?Nedavno sam na jeziku primjetila sitnu izraslinu na jeziku,bijele je boje i kao zrnce rize izgleda.Iskreno,to sam tek sad primjetila pa ne znam da li je mozda cak i od rodenja ili moze biit povezano?hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.01.2013. 10:10

Poštovana herpes na usni izaziva herpes virus tipa 2 , a nikako ne hpv.
Promjene u ustima su afte uzrokovane isto herpes virusom.

zeolinite

10.01.2013. 10:25

znaci apsolutno nema povezanosti sa hpv?iznenadilo me sto nikad u svojih 40 godina nisam imala na usni herpes...znaci radi se o zarazi?prije par mjeseci je suprug isto tako prvi put u zivotu imao herpes na usni,a mi smo prepisivali hpv-u

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.01.2013. 11:40

Odgovorio sam vam.

Ajnat

26.01.2013. 19:35

Poštovani, prije nekoliko bila sam na ginekološkom pregledu gdje mi je dr. pomoću kolposkopa vidio nekoliko malih bradavica, s tim da nije bio potpuno siguran da je to to, obzirom da su jako male. Njegova tvrdnja je da je to od hpv-a te da bi to odmah trebalo spaliti. Željela bih znati, ako mi možete pomoći, gdje u Zagrebu (u kojoj bolnici) moj dečko može obaviti peniskopiju te je li to dovoljan pregled za dokazati hpv? Postoji li mogućnost, ako postoje te bradavice, da one nisu ozrokovane hpv-om već nečim drugim? Hoće li mi papa test pokazati imam li hpv ili je bolje napraviti tipizaciju? Uzrokuje li hpv ili te bradavice neke smetnje poput peckanja kod morenja i žarenja u rodnici?
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.01.2013. 20:00

Poštovana, kondilomi se uglavnom javljaju na vanjskom spolovilu.
Papa test može biti uredan a da vi imate kondilome. Dakle tu vam hov genotipizacija neće puno pomoći.
Muškarci se obrađuju na dermatološkim poliklinikama.

Ajnat

27.01.2013. 02:15

Znači, praktiči ne postoji način na koji ja mogu dokazati 1oo% imam li hpv?! Koji je najbolji način uklanjanja tih virusnih bradavica? Mogu li one uzrokovati neke smetnje, primjerice pečenje kod morenja?

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.01.2013. 14:15

Poštovana, jedino da se bradavica ukloni kirurški i pregleda patohistološki.
Nemaju veze sa čestim i pojačanim mokrenjem.
Najbolji učinci su krioterapija, elektrokoagulacija, laser, premazivanje kausticima, npr. podofilinom20% itd.

scesa

27.01.2013. 23:30

Ispricavam se ako je vec odgovoreno na slicna pitanja.

Imam cin1 i hpv 16. Do iduceg papa testa trebala bih raditi na podizanju imuniteta. Sto mi savjetujete po tom pitanju?
Također, koliko je dobro gospino ulje ili ulje kantariona (ne znam je li to isto) za probleme vezane uz cin?

Puno Vam hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.01.2013. 10:45

Koristite ga. Uz to savjetujem beta glukan, matičnu mliječ, aloavera preparate, multivitamine.
Lokalno se može promjena premazivati te koristiti interferonski preparati.

kampala

10.12.2017. 00:10

Poštovani, godinama redovito idem na PAPA testove. Ono što me zanima je li moguće da se unatoč urednim nalazima tek sada "aktivira" HPV koji sam eventualno dobila putem partnera od npr. 3,4,5 godina? Iako je svaki PAPA nalaz bilo u poptunosti u redu.Konkretnije, nijedan PAPA test mi neće sa sigurnošću potvrditi da nisam pokupila HPV virus od xy parneta jer se HPV virus može nikad ne aktivirati ili aktivirati vrlo kasno? Jesam li dobro shvatila? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2017. 10:15

Poštovana, većina spolno aktivnih osoba dolzi u kontakt s HPV-om. Infekcija se ne razvije kod svakoga. U većine zaraženih virus će se povući bez simptoma. Postoji preko 200 tipova HPV-a. Kod tipova 'visokog rizika postoji opasnost da se razvije cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), te karcinom. Kod tipova niskog rizika nastaju kondilomi. Način da se utvrdi da li je osoba zaražena je uzimanje briseva i tipizacija na HPV.

dunja.dunja

31.12.2017. 10:25

Poštovani doktore,

Bila sam kod ginekologa zbog straha od HPV-a, no kako nisam imala spolne odnose, u smislu penetracije rekao mi je: " Ja kod tebe ne vidim ništa što nije normalno. " te je tu bio kraj pregleda. Ono što mene muči je zapravo to što mi se kod ulaska na rodnicu, ali skroz dolje pojavila (u što nisam sigurna da li se pojavilo ili to imam zapravo "cijeli život"blunk kao mala kvržica. Ne kvržica kao nekakva nakupina nečega, nego kad se razvuče koža vidi se kao malo uzdignuće. Znači, nije u smislu kao da visi s nečega, nego je jednostavno više od površine ostale kože veličine otprilike 3-4mm. Kako mi je ginekolog rekao da je nemoguće da je to HPV, pogledala sam i s druge strane i vidjela da imam to isto, ne identično, ali poprilično slično samo manje. Možete li mi molim Vas reći može li to biti HPV, odnosno, da li bi ginekolog na sam pregled cijelog vanjskog dijela mogao učiti promjene jer me jako strah da "nije dobro vidio" ili me nije shvatio ozbiljno jer nikad nisam imala odnose.

Hvala Vam na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

31.12.2017. 19:35

Poštovana, bez pregleda ne mogu reći o čemu se radi, ali ako Vaš ginekolog nije vidio ništa, onda je sigurno sve u redu. Nema razloga za brigu.