Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv cin 1


Autor Poruka

*inna*

10.07.2011. 12:50

Poštovani! Nalaz pape mi je malo uredan malo na cin 1,sad zadnjih par puta bio je uvijek cin 1.Moj ginekolog mi je rekao pošto ga dulje vrijeme vučem da bi bilo pametno da odem na tipizaciju hpv.-a ,ako će biti visokorizični da je najbolje da uradi zahvat spaljivanja grlića maternice.Moja šogorica ima ranicu na grliću i rekao joj je da nebi to dirao dok se ne odluč za dijete jer postoji mogućnost da nakon toga ne bi mogla imati djecu.Zanima me da li je moguće ako mi napravi taj zahvat da neću moći kasnije imati djecu? To mi je važno da li je moguće jer imam 25 godina i nemam još niti jedno dijete.Unaprijed hvala !

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.07.2011. 14:25

Poštovana, pod broj jedan potrebno je napraviti svakako HPV genotipizaciju te briseve vrata maternice.
Nikako nije nužno raditi nikakav zahvat na vratu maternice ako je PAPA test CIN I, bez obzira da li je HPV pozitivan na visoki rizik.
Ono što je kod Vas potrebno napraviti je kao što sam naveo HPV genotipizacija, a nakon toga kolposkopski pregled vrata maternice.
Nakon toga ako je signifikantan kolposkopski nalaz eventualno i ciljanu biopsiju vrata maternice.
Svaki eventualni zahvat/biopsija, LETZ ili konizacija/ nema nikakve veze sa mogućnošću ostvarivanja trudnoće.

sanelas

23.07.2015. 20:35

Postovani!
HPV visokog rizika - jako pozitivan utvrdjen mi je prije oko 7 godina. Uz to papa nalaz je bio CIN 1. Od tada pa sve do prije godinu dana ginekolozi kojima sam isla ( tocnije, dva razlicita socijalna ginekologa) govorili su da to nije nista strasno, samo da treba redovito kontrolirati, nikada mi nisu spominjali kolposkopiju, biopsiju i slicno a tako dugo to nosim u sebi.U medjuvremenu sam isla na jos jednu genotipizaciju HPV- a ( prije otprilike 2 godine) i ona je pokazala visoki rizik. Uz to, imam poprilicno veliku ranicu na grlicu maternice na koju takodjer niti jedan od ginekologa nije reagirao. Samo bih dobila neke vaginalete i slicno. Briseve grlice maternice sam isto cesto radila i vecinom su bili negativni na sve.

Unatrag godinu dana krenula sam privatnom ginekologu, i pokazalo se na papi CIN 1, eventualno CIN 2. Radjena mi je kolposkopija nakon cega sam poslana u Vinogradsku na biopsiju no tamo mi ju nisu htjeli raditi jer su zakljucili da nije potrebno, vec da ponovim papu za 4 mjeseca i dali mi vaginalete Betadine i Rojazol u kombinaciji.

Nakon toga sam uradila jos dva papa testa ( razmak izmedju svakoga je bio 4 mjeseca) i svaki je pokazao isto: CIN 1 - eventualno CIN 2. Ginekolog me ponovno poslao na HPV genotipizaciju koja je opet pokazala visoki rizik genotip: 33. Sada me ginekolog obavezno salje opet na biopsiju u 9.mjesecu, valjda ce mi ju ovaj put htjeti uraditi.

Jako sam zabrinuta zato sto toliko dugo godina to nosim u sebi a nitko nista nije poduzimao do sada. Citam kako bi se vec nakon godinu dana trebalo reagirati i ici na kolposkopiju i biopsiju, a ja sam s tim pretragama krenula nakon 6 godina....Bojim se da se ne razvije karcinom.
Mozete li mi reci koliko je sve ovo opasno?

Puno hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2015. 21:50

Neće se razviti karcinom. Kolege u Vinogradskoj su uradili kolposkopiju i na osnovu nje i PAPA testa su procijenili da ne treba ništa dalje raditi.
PAPA test ponovite a ovisno o njemu odlučit će se treba li biopsija ili ne .

stels02

08.05.2019. 17:30

Poštovani,
Prošle godine na prvom Papa testu mi je ustanovljen HPV i to CIN 1, te na već sljedećem pregledu je sve bilo uredu samo je doktorica rekla da moram imate redovne preglede. Na zadnjem Papa testu koji sam napravila prije 2 mjeseca se samo vidi velika prisutnost gljivica.
Javljam se pošto imam 17 godina i trebala bi se ići cijepiti protiv HPV-a u školi, a pošto ga već imam zanima me dali je pametno da se cijepim. (Do sada sam imala samo jednog spolnog partnera)

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2019. 13:55

Poštovana, cijepljenje je učinkovito protiv zaraze virusom tipa HPV 16 i 18 (koji su uzročnici preko 70% raka vrata maternice) i tipa HPV 6 i 11 (koji su uzročnici oko 90% genitalnih bradavica). Stručna društva preporučuju cijepljenje djevojaka prije nego postanu spolno aktivne, budući da je cjepivo najučinkovitije kada osoba još uvijek nije inficirana bilo kojim tipom HPV-a. Budući da ste, kako navodite već imali HPV koji se negativizirao vi ste razvili imunitet protiv virusa. No, problem je to što se HPV infekcija može dijagnosticirati isključivo tipizacijom (a to niste uradili). Nalaz papa testa nije sigurna dijagnoza.