Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


IVF i ciste na jajniku


Autor Poruka

Sanja

13.01.2002. 09:05

Poštovana doktorice Kuprešić,

imam 25 godina, sa 14 sam zbog torzije ciste ostala bez lijevog jajnika i jajovoda. Deset godina nakon adnexotomie, pokušavala sam ostati u drugom stanju, međutim bezuspješno. Podvrgla sam se postupku IVF-a u prirodnom ciklusu, međutim, rezultat je izostao. Prilikom punkcije jajne stanice, doktor je ustanovio da imam proširen i upaljen jajovod koji treba odstraniti jer upalni sekret kapa u maternicu i plod se ne može zadržati. Jajna stanica je bila tom prilikom oplođena, a doktor je rekao da je embrij odlične kvalitete.

U 10.-tom mjesecu prošle godine, laparaskopski sam operirana i jajovod mi je odstranjen. Dva mjeseca nakon operacije javila sam se ponovno u kliniku, nadajući se da je sve u redu, međutim uz postojeću cistu bistrog sadržaja na desnom jajniku stvorilo se još nekoliko cističnih tvorbi u promjerima: 62 mm, 42 mm, 35,30 mm i 15 mm. Obzirom da sam bila na pregledu neporedno prije krvarenja (23. dan ciklusa), doktor mi je rekao da dođem nakon krvarenja, odnosno 7. dan ciklusa. Taj 7. dan je ostala cista bistrog sadržaja u promjeru 32 mm i odustalo se do daljnjeg od postupka IVF-a i hormonske stimulacije.

Interesira me, da li ja, po Vašem mišljenju uopće mogu biti podvrgnuta postupku hormonske stimulacije jajnika i IVF-u, obzirom da sam žena koja ima jedan jajnik i problem s cistama. Da li je u mom slučaju bolja solucija prirodan ciklus? Suprugov nalaz je uredan.

Želim Vam svaki uspjeh u daljnjem radu i veoma cijenim Vašu pomoć koju nam pružate ovim putem.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,

Sanja

Doc dr. sc. S. Kupešić

13.01.2002. 17:31

Poštovana,
S obzirom na podatak da ste odstranili jedan jajnik, te da se na preostalom javljaju cistične lezije (koje su prema opisu funkcionalne ciste, tzv "vodene ciste"blunk nadam se da ste radi prosudbe Vaše reprodukcijske funkcije učinili dodatne pretrage. Prvo, nadam se da ste provjerili izgled jajnika u ciklusu nakon stimulacije ovulacije, te da su ciste koje su vjerojatna posljedica stimulacije ovulacije nestale. Ukoliko to nije slučaj zahtijevala bi se konzervativna, medikametozna terapija koja bi tebala izazvati regresiju cista, što je osnovna pretpostavka da se krene na medicinski pomognutu oplodnju. Drugo, nedostaje podatak o hormonskoj analizi koja treba provjeriti razinu Vaših hormona (kako u ranoj proliferacijskoj fazi ciklusa, između 3. i 8. dana m. ciklusa, tako i u lutealnoj fazi ciklusa kako bi se procjenila ovulacijska funkcija koja je od presudne važnosti za planiranje spontanog ciklusa za IVF postupak).
S obzirom na Vašu dob postoje veoma dobre šanse da ostvarite željenu trudnoću, uz pretpostavku da će se u budućnosti očuvati funkcija preostalog jajnika. Jedan od jednostavnih i za Vas dobrih rješenja je postupak izvantjelesne oplodnje u prirodnom (spontanom) ciklusu bez stimulacije ovulacije.