Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak menstruacije


Autor Poruka

nekadjevojka

29.08.2017. 12:20

Poštovani,
zadnju menstruaciju sam imala od 30.06. do 4.07., najvise sto mi je ikad kasnila je bilo tjedan dana, a sad mi kasni već 27 dana. Imam seksualne odnose sa svojim dečkom, najčešće bez kondoma, pod jako velikim stresom sam zbog jesenskog roka na fakultetu, mijenjam sredinu konstantno jer studiram u drugom gradu. Negdje oko 12.dana kašnjenja menstruacije sam vidjela neko blago krvarenje samo na papiru, malo smeđkasto, pa rozo pa crveno, ovisi kako kad i trajalo je nekih desetak dana cca. Nisam imala spolne odnose od 20.7 sve do 25.08., užasno me boli trbuh, kao da me probada u određenim trenutcima, pogotovo kad mirujem, ovo krvarenje što je bilo i što se najčešće vidjelo samo na papiru je nestalo, imam sad bijeli isjedak samo. Dva dana prije nego što sam trebala dobiti menstruaciju pojavili su mi se prištići, grudi su nabrekle i bolio me trbuh i imala sam potrebu za slatkima kao i uvijek i odjednom su svi ti "simptomi" nestali. Kako sam otišla od kuće, stvarno sam počela manje jesti i nemam volje za jelom, imam ponekad vrtoglavice, i znam imati mučnine što mi se znalo događati i kad mi je kasnila tjedan dana, ne one normalne mučnine, nego one slabe, kao da sam se prenajela. Grudi mi nisu bolne, ne osjećam nikakve bolove niti ikakve druge oscilacije u mom organizmu, osim umora koji mi je prisutan već dva mjeseca jer radim ujutro, i učim dokasna. Imala sam u dijagnozi prije cca. dvije godine, spolni herpes koji je bio prenešen s usana, nije nastao zbog hpv virusa i zbog toga mi se više nije nikad vratio, a kasnije je bio otkriven hpv i cin 1 koji je liječen bio, te sam jednom imala gljivičnu infekciju. Postoji li mogućnost da sam trudna ili je opet došlo do nekih ginekoloških problema? Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

29.08.2017. 16:05

Poštovana, prema navedenom postoji mogućnost da ste trudni. Preporučam test na trudnoću.

nekadjevojka

29.08.2017. 17:20

Jel već prekasno za uraditi abortus ili još uvijek postoji šansa da se napravi?

Ivo Balenović, dr. med.

29.08.2017. 20:15

Prvo treba vidjeti da li ste uopće trudni. Ako jeste treba utvrditi koliko. Prekid trudnoće zakonski je dozvoljen do 10. tjedna trudnoće.

nekadjevojka

29.08.2017. 20:15

Učinila sam danas test za trudnoću i pokazao je da je pozitivan, ali je sad prije nekih dvadesat minuta počelo krvarenje. Zašto je došlo do toga?

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2017. 10:10

Preporučam ultrazvučni pregled da se ustanovi koliko ste trudni i zbog čega je došlo do krvarenja. Krvarenja u ranoj trudnoći nisu rijetkost, ali moguć je i prijeteći pobačaj ili vanmaternična trudnoća.

bojimmseee

31.08.2017. 11:50

Poštovani,

Zadnju menstruaciju sam imala od 31.07. do 6.07., imala sam nezasticene odnose sa deckom 15.07., nije ejakulirao u mene, uradio je to izvan vagine, ali odmah nakon 10 minuta smo opet stupili u odnos, pa strah me da li je ostalo sperme od prethodnog odnosa, mada on kaze da je nakon ejakulacije rukom "istisnuo" ostatak sperme. Menstruaciju sam trebala dobiti danas, ali ne pojavljuje se, a vec 8 dana unazad imam siptome PMS-a, bol u grudima, naduvanost stomaka, bol u jajnicima i ucestalo mokrenje od juce, bol u ledjima i sa strana na stomaku, odnosno ispod rebara, brinem se da li su to siptomi pms-a ili postoji mogucnost za trudnocu u ovom slucaju? Inace menstruacije mi nisu redovne, cesto se desava da mi kasni do 7 dana, ili nekad bude uranjena menstracija. Strah me od trudnoce, pa me zanima vase misljenje.
Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

01.09.2017. 10:20

Poštovana, prema navedenom postoji mogućnost da je došlo do oplodnje. Preporučam test na trudnoću.

Medeenaa

03.09.2017. 00:00

Postovanje,zadnju menstruaciju sam imala 09.07,ocekivala sam je 24.08 posto je dobijam svakih 45 dana.Imam redovan odnos,ne koristimo nikakvu zastitu,osim prekinutog snosaja.Prije 10 dana poslije sexa sam imala smedji iscjedak koji je trajao oko 7 dana.Pila sam caj od macine trave i prestalo je.Sinoc mi se opet dogodilo ali je bila krv mislila sam da je menstruacija ali nije.Jos uvijek nisam dobila,nemam nikakve simptome.Zanima me zasto mi se dogadja taj smedji iscjedak i krv poslije sexa,to mi se desilo i pocetkom godine i prestalo kada sam dobila menstruaciju.Nije se ponavljalo sve do sad.Prije 3 dana sam radila 2 testa,jedan navece i jedan ujutro oba su bila negativna.Da li mozda test grijesi,i da li je ovo krvarenje opasno.Ovo je drugi put da si se desava ovo,par mjeseci je sve bilo uredu i evo opet se ponavlja.Da li trebas uraditi jos jedan test.Imam bol u lijevom jajniku,kada sam bila kod ginekologice rekla mi je da imam lijene jajnike.Izvinjavam se na dugom postu,nadam se da ce te mi pomoci.Unaprijed hvala.

bojimmseee

03.09.2017. 00:05

Poštovani,

Po vašem prijedlogu uradila sam test, bio je negativan , a danas je drugi dan kako mi kasni menstruacija. Urin je odstojao oko 1h, u sobnoj temperatu prije nego sto sam ga koristila za test, u cistoj posudici, nadam se da to nije problem i da je test tačan?
Hvala vam unaprijed na odgovoru.

bojimmseee

03.09.2017. 00:05

I ako mogu da dodam posto nema mogucnosti ispravljanja poruka, posudica je bila staklena, sa plasticnim zatvaracem u kojoj je stajao urin, nadam se da to nije problem.

Ivo Balenović, dr. med.

03.09.2017. 11:55

Poštovana, za Medeenaa, ako su dva testa nakon izostanka mesntruacije negativna ne radi se o trudnoći. Prema simptomima najvjerojatnije je u pitanju disfunkcionalno krvarenje zbog hormonskog odstupanja. Preporučam da učinite analizu hormona i ultrazvučni pregled.

Ivo Balenović, dr. med.

03.09.2017. 11:55

Poštovana, za bojimsee, testovi za trudnoću u vrijeme očekivane mesntruacije su pouzdani oko 99%. Važno je da je napravljen s prvim jutarnjim urinom. Posuda u kojoj je urin i vrijeme stajanja urina ne utječu na rezultat.

ivannav93311

04.09.2017. 18:00

Poštovani, imam problem koji me već duže muči.
Imam 24 godine i oduvijek imam neredovite menstruacije. Znale su kasniti mjesecima da bi zatim krvarenje trajalo i do 2 tjedna. U 6. mjesecu 2015.godine krvarenje je trajalo ukupno 42 dana , gin.pregledom utvrđeno je ( Uterus u AVF, urednog izgleda i veličine, EMR 16 mm, homogen, ovariji obostrano multicistične građe. GI-RADS 2) te je propisana terapija proverom nakon čega je uslijedilo abrupcijsko krvarenje popraćeno velikom količinom ugrušaka. Tada mi je rečeno da imam zadebljanje endometrija. Na kontrolnom pregledu nakon krvarenja ( EMR 7mm) je rekla da nema potrebe za daljnjom terapijom. Menstruacije su bile neredovite cijelo vrijeme ali su dolazile pa je gin.smatrala da nema potrebe za tabletama. Međutim od 10.mj 2016.godine sve do 12.mj nije došla te su se opet pojavili ugrušci. Nalazi ultrazvuka iz 12.mj( EMR 12 mm homogen) te terapija proverom, nakon provere (7.3 mm). Narednih 6 mj redovito sam uzimala proveru +heferol zbog anemičnosti, za to vrijeme mentruacija je dolazila u dan. Nakon terapije od 6 mj ponovljen je ultrazvuk ( EMR 6.1.mm, desni I lijevi ovarij urednog izgleda I veličine, lijevi sa dominantnim folikulom) te je tada rekla da prestanem sa proverom. 2 dana nakon pregleda došlo je do krvarenja sa ugrušcima,ponovljen je ultrazvuk ( EMR 7 mm, lijevi ovarij sa cistom ŽT). Propisana mi je terapija Duphastonom ukoliko menstruacija zakasni 10 dana- što je i bio slučaj te sam počela sa uzimanjem tableta, čaj od vrkute i evine kapi. Uz sve to nakon prestanka uzimanja provere jako mi opada kosa (znaju mi cijeli pramenovi ostati na jastuku). Napravila sam hormone štitnjače ( sa proverom 2.77, bez terapije 4.24 parametri 0.27-4.20). Za kontracepcijom je rekla da nema potrebe jer nisam spolno aktivna (virgo) te da je to bespotrebno trovanje.
Zanima me koje je Vaše mišljenje. Unaprijed Vam hvala na odgovoru i ispričavam se na opširnosti.

Ivo Balenović, dr. med.

04.09.2017. 18:25

Poštovana, savjetujem detaljnu analizu svih hormona (ne samo štitnjače). Obzirom na sve navedeno mislim da bi kontracepcija pozitivno djelovala na regulaciju ciklusa. Kada ćete htjeti trudnoću jednostavno prestanete s kontracepcijom.