Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kandida spp.


Autor Poruka

ciki11

02.05.2015. 23:00

Poštovani,

Nalazi su mi opet pokazali candidu spp. Zanima me šta znači ovo "spp"? Moj ginekolog mi je rekao da nije ništa strašno to. Ali ostajem bez odgovora. Prepisao mi je gino-daktanol vaginalete, fluconal od 50mg 7 dana i daktanol kremu spolja. I dečko je danas počeo mazati kremu i piti tablete, za svaki slučaj iako su njemu brisevi na gljivice i bakterije negativni. Prošle godine sam imala kondilome koji su uklonjeni radiotalasima i od tada jačam imunite. Svi brisevi sterilni na bakterije, jedino gljivica ne mogu da se otarasim već godinu dana.
Kada bih znala šta je "spp" candida i šta mogu raditi da se taj problem riješi, to bi mi olakšalo borbu.
Unaprijed hvala.

ciki11

03.05.2015. 12:25

Poštovani,

Potreban mi je odgovor i savjet na još jedno pitanje. Sinoć sam stavila treću vaginaletu. I jutros sam primjetila trag krvi na ulošku. Samo jednu - dvije tačkice krvi. Takodje imam osjećaj kao da se nije čitava vaginaleta istopila. Ne znam šta da radim po tom pitanju.
U pitanju su gino-daktanol vaginalete.
Nadam se brzom odgovoru na oba moja post-a.
Još jednom hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.05.2015. 14:15

Spp. Je skraćenica species. Znači u prevodu vrsta.
Terapija je dobra i nastavite s njom do kraja.

ciki11

03.05.2015. 22:15

Poštovani,

To znači da može biti bilo koja vrsta candide? Ja sam doktora shvatila kao da je to sistemska i zato sam se najviše i zabrinula.
Možete li mi još samo reći da li je normalno da imam iscjedak tamnije boje zbog vaginaleta? Ove vaginalete su bijele boje i prvog dana mi je izlazio normalan, providni Iscjedak. Juče malo kao žućkasti. A danas tamno narandžasti, skoro crvene boje. Pa ne znam baš da li je to normalna reakcija?

Još jednom hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.05.2015. 10:25

Iscjedak je od terapije. Ne brinite.

20.05.2015. 00:05

Postovani doktore,da budem konkretna zanima me da li kandidijaza moze uzrokovat neplodnost tocnije ako se ne lijeci? Primjetila sam da mi se dosta cesto javlja crvenilo,svrbez i peckanje spolova i to najcesce kada trebam dobiti menstruaciju pa nestane samo od sebe i tako u krug..ne znam da li je to opasno?
Moze li se za njegu spolovila lagano mazati nevenovom masti? Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.05.2015. 10:05

Ako se radi samo o kandidi, ne može. Možete se mazati navedenom kremom no ima boljih. Provrtite malo posteve o candidi.

dragonborn

17.01.2016. 13:35

Poštovani,majka mi je imala embolizaciju mioma i dobro se oporavljala,nakon mjesec dana pao joj je imunitet i sumnja da je dobila kandidu(svi znaci upućuju na to) i još je dobila osip po rukama i na kosi....koji je najbolji lijek za lječenje kandide i dali je potrebna hitna intervencija?

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.01.2016. 20:15

Neka proba sa Canesten vaginaletama i kremom ako se doista radi o gljivičnoj upali. Prema opisanom ne mogu to potvrditi.