Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kantarionovo ulje u trudnoći... DA ili NE?


Autor Poruka

jelena123456789

23.11.2014. 13:25

Poštovani,

U 21. tjednu trudnoće sam. Imam jedno pitanje u vezi ljekovitog ulja navedenog u naslovu. U razno raznim literaturama piše da se biljka oralno ne smije konzumirati, primjerice u obliku čaja, a što je sa lokalnom primjenom na koži? Točnije na vagini, pri čemu mislim isključivo na vanjsku uporabu (dakle, bez uvođenja dotičnig ulja u rodnicu).
Bi li to moglo na bilo koji način naškoditi plodu? U dilemi sam oko toga jer na dosta foruma i portala svatko iznosi neko svoje individualno (laičko) mišljenje, a htjela bih ipak da mi na tu nedoumicu odgovori stručna osoba.
Usput da vam kažem, svaka vam čast što ovako odvajate vremena za svaku osobu pojedinačno i odgovarate na svačije dileme, to zaista jako puno znači nama ženama koje tražimo brz, koristan a stručan savjet na netu. Imate sve pohvale od mene i veliki pozdrav!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2014. 16:35

Lokalno se može koristiti. No čemu primjena istog ako postoje puno bolji lokalni antimikotski i antibiotski preparati uz terapiju probiotika.

jelena123456789

23.11.2014. 20:20

Pa iskreno da vam kažem, puno mi se draže podvrgnuti prirodnoj medicini, ako znam da će ista riješiti bilo koji moj zdravstveni problem. Samo, eto, želim biti sigurna u to da ta vrsta lijeka neće naškoditi mome djetetu ili prouzročiti suprotni učinak od ciljanog. A za lijekove iz ljekarne mogu vam reći, ako je stvar ozbiljna naravno da ću se koristiti tim određenim preparatima, ali u slučaju "banalnijih" zdravstvenih tegoba biram prirodne lijekove. Puno se puta može proći efektivnije, a na kraju krajeva i jeftinije naturalnom medicinom, a i to vam može puno žena potvrditi. A sad, ako sam u krivu, slobodno me ispravite. happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.11.2014. 22:35

Naravno da ste u krivu. Vi ste odrasla osoba i imate svoje mišljenje o svemu pa tako i ovoj problematici.
Ne kanim vas uvjeravati u nešto u što apriori ne vjerujete.

kiika22

28.11.2014. 15:25

Postovani ,
Iako cekam razgovor sa svojim ginekologom uhvatio me strah i ne mogu se opustiti. Naime u 7 tjednu trudnoce sam,a pila sam antibiotik Fromilid ( klaritromicin ) dok jos nisam znala da sam trudna,pila sam ga tocno u plodne dane i jos par dana kasnije. Isto tako sam koristila i Maxitrol za uho sto sam zaboravila reci svom ginekologu. Znam da niste za to podrucje ali bi voljela cuti vase misljenje jer sam sad u strahu. Unaprijed zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.11.2014. 22:40

Prvi se ne promjenjuje u prvom trimestru.

Dejas

20.06.2020. 10:45

Poštovani,
U šetom sam mjesecu trudnoće. Jedem hranu bogatu vlaknima i pijem puno tečnosti ali uprkos tome imam tvrdu stolicu, što sad mogu pripisati progesteronu. Interesuje me slijedeće:
Dr mi je dala sirup portalak ali mi nije napisala kako da ga uzimam i koliko dugo? Da li umjesto njega smijem koristiti plantago ovata?
I s obzirom da sam nakon kontrole dobila fisuru i hemoroide, a kontrola mi je tek za tri sedmice, interesuje me da li smijem koristiti kantarionove supozitorije ili ako ne smijem šta mi preporučujete za ublažavanje tegoba?
Hvala Vam na svakom odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2020. 17:45

Poštovana, slobodno možete koristiti i plantago ovata i kantarionove supozitorije.