Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kašnjenje menge nakon kiretraže


Autor Poruka

Ive89

30.05.2016. 19:20

Poštovani, imam PCO-like i visok prolaktin kao posljedica toga su ciklusi koji se kreću od 32-38 dana,usprkos tome ostala sam trudna(pila caj od vrkute), no nažalost trudnoća je završila spontanim pobačajem u 6 tjednu trudnoće te kiretražom(plod se nije pravilno razvijao i tijelo ga je odbacilo),idući 6 dana poslje kiretraže sam imala smeđi iscjedak bez bolova. Nakon 2 tjedna od kiretraže sam isla na pregled i sve je bilo u redu ginekolog je vidio da ovuliram i da ce menga doći na vrijeme,tako je i bilo prva menstracija nastupila točno 28 dan od zahvata ali je bila jako obilna(sto inače nije slučaj kod mene),trajala je 6 dana. Međutim sada treba da dođe druga menga ali je jos nikako nema,danas je 45 dan ciklusa. Test na trudnoću je negativan. prije tjedan dana sam osjetila jake bolove u donjem dijelu stomaka koji su trajali oko 3 dana misla sam da ce doći menga ali nije. sada nema nikakvih bolova niti naznake da ce menga uskoro doći. Da napomenem da sam trenutno pod stresom jer imam velikih obiteljskih problema,dali to može biti uzrok nedolaska druge menge poslje kiretraže i što su značili ti bolovi koje sam osjećala? Čitala sam o Ashermanovu sindromu pa me strah toga...

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.05.2016. 22:10

Ne radi se o Ashermanu vjerovatno. No visoki prolaktin izaziva izostanak menstruacije i zahtijeva terapiju ukoliko želite trudnoću.

Ive89

01.06.2016. 11:25

Trudnocu sada neplaniram skoro ali kada se za nju odlucim svakako cu obaviti sve potrebne pretrage. Sto se tice prolaktina isla sam na MR hipofize i mikro ili makroadenoma nema, a moj prolaktin je 1 107 (normala 102-496) sto je uzrok tolikog prolaktina neznam?!? Zanima me koliko jos da pricekam menstruaciju, kontaktirala sam svog ginekologa kaze da je to normalno nakon kiretaze da se ciklusi poremete,ali moj ciklus traje vec 47 dan!?!?

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.06.2016. 18:25

Sugeriram pregled i izazivanje menstruacije s gestagenim preparatima.

Ive89

03.06.2016. 19:05

Poštovani doktore ipak je 47 dan ciklusa navečer nastupila "menstruacija" (ako to mogu tako nazvati), u vidu tamno smeđeg iscjetka koji traje već treći dan (mislila sam da će u međuvremenu nastupit pravo menstruacijsko krvarenje ali ga nema), znači već tri dana imam samo tamno smeđi iscjedak bez ikakvih bolova, peckanja, svrbeza... Inače takav iscjedak imam pred kraj menstruacije. Dali da to smatram menstruacijom ili ne? I koji bi uzrok toga mogao biti, nedavna kiretaža ili sto?

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.06.2016. 21:25

To nije menstruacija prema opisanom. U ponedjeljak se javite na UZV pregled. TAko je najbolje.

Ive89

25.06.2016. 15:00

Poštovani;
Na preged sam morala cekati do jucer jer je moja ginekolg.na bolovanju pa je mjenjaju doktori s odjela bolnice tako da se na pregled mora cekati. Uglavnom jucer sam bila na UZV i doktor je rekao kako je maternica zadebljana(menstruacija bi mogla stici al i nemora i on nemoze tocno odrediti kada bi trebala nastupiti), lijevi jajnik je veci od desnog i policistican,desni mu se cini u redu. Dao mi je Duphaston tablete 2x1 7 dana i kada menga pocne da krenem s pilulama Blerina? Na sva moja potpitanja on je rekao da to nije nista strasno. Mene zanima sto znaci da je maternica zadebljana dali to moze imati veze s kiretazom da nije dobro napravljena s obzirom da je ciklus bio tako dugacak s smedim iscjetkom? I sto Vi mislite na terapiju koju mi je doktor prepisao? Nzn dali da krenem piti Duphaston ili da pričekam mozda menga sama dode?

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.06.2016. 17:25

Nije maternica zadebljana već sluznica endometrija. Svakako postupiti po uputama doktora i krenite s Duphastonom.

Ive89

27.07.2016. 20:25

Poštovani;
Sve sam napravila kako je doktor rekao, danas sam popila zadnju Belara tabletu iz 1 blistera, sada čekam menstruaciju. Tijekom uzimanja tableta stalno sam imala smedi iscjedak, dali je to u redu?
I jos jedno pitanje; 14-esti dan nakon kiretaze mi je raden PAPA test,nalaz je gotov, ali nije u redu, doktor kaze da se vide promjene na PAPI i da bi nalaz trebala ponovit nakon 6 mj. I to je sve,nisam dobila nikakvu terapiju niti pojasnjenje sto bi moglo biti, jedino da uzrok tih promjena moze bit nedavna trudnoca,spontani pobacaj i kiretaza. Dali mi mozete reci sto znace "promjene na PAPI" i dali je to normalno nakon kiretaze???
L.p.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.07.2016. 23:35

Ne znam kakve promjene imate na PAPA testu? To je preopčenito pitanje, te bez nalaza ne mogu komentirati vaš nalaz.
Smeđi iscjedak uz uzimanje pilula je probojno spoting krvarenje koje je često kod uzimanja pilula i ne trebate brinuti zbog toga.

Ive89

27.08.2016. 00:15

Evo nalaz PAPE pa ako mi ga mozete protumačiti sto znaci:
Na lijevoj stranici (stupcu) kvacice su stavljene na:
1.Zadovoljava za interpretaciju
2.Opca podjela- abnormalne stanice
3. Mikroorganizmi- bacilus vaginalis i Promjene povezane s HPV nema kvacice ali je HPV podcrtan i pored stoji upitnik( to me najvise i brine)?????
Na desnoj strani stupca kvacice su stavljene na:
1.Abnormalne stanice- skvamozne stanice, atipicne skvamozne stanice(ASC), neodredenog znacenja (ASC-US).
2. Upute-ponoviti pretragu za 6mjeseci
Napominjen da su dosadasnje PAPE uvijek bile u redu, ova je radena 14 dan nakon kiretaze i dosao je ovakav nalaz. Molim Vas da mi ga pojasnite a narocito zasto je HPV pod upitnikom ,nije oznaceno kvačicom? Nalaz cu ponoviti u 10mjesecu. Trenutno pijem pilule Belara dali je to uredu s obzirom da PAPA nije u redu??? Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.08.2016. 23:30

Vrlo jednostavno. Imate blagu atipiju na vratu maternice i suspektnu HPV infekciju. Za početak napravite HPV genotipizaciju.