Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kiretaža


Autor Poruka

dolores1102

01.12.2014. 18:35

Poštovani,
prije 2 tjedna imala sam kiretažu u 9tt, sve je prošlo u redu, no nakon nekoliko sati počelo je obilno krvarenje s velikim ugrušcima te je sutradan kiretaža ponovljena kako mi je rečeno zbog ugrušaka, a ne zbog zaostalog tkiva. Također, na nalazima piše da je učinjen u oba slučaja DVA - pretpostavljam da se radilo o vakumskoj aspiriaciji?
Nakon toga krvarenje je bilo slabo, popila sam antibiotike i ergometrin 3 dana. Nakon cca 4 dana počinju jaki grčevi koji traju 3 dana te uz ketonal prestaju. Trenutno me muči što imam boluckanja (jer nisu to jaki bolovi) u donjem dijelu trbuha na području maternice i jajnika, a zadnja dva dana i lagane menstrualne bolove (nisu jaki čak ni za neofen 200g), posebno mi se javlja nelogoda pri sjedenju-kao tupa/probadajuća bol prema unutra. Krvarenje je gotovo pa stalo, samo na papiru pri nuždi bude kao sluzave krvi, koji puta smeđe, koji puta crvene. Bila sam prije 5 dana na kontroli gdje je ultrazvukom utvrđeno da je sve čisto i uredno, palpatorno također, endometrij 3mm.
Imam li razloga za brigu? Bi li trebala još kakav pregled obaviti? I još me zanima kada preporučate novi pokušaj trudnoće? Jako sam zabrinuta s obzirom da mi je ovo bila prva trudnoća i jako sam sve psihički teško podnijela.
Hvala Vam puno na odgovoru, srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.12.2014. 23:05

Sve je u redu prema opisanom. Iduća trudnoća nakon najmanje 4mjeseca pauze.

dolores1102

02.12.2014. 19:20

Poštovani doktore zahvaljujem na brzom odgovoru.
Muči me još to krvarenje nakon nužde (više kao iscjedak, no na ulošku nema vidljive krvi) koje evo traje već 14. dan, je li to normalno i koji je razlog što to traje toliko dugo?
I ako Vam nije problem da mi samo pojasnite što bi značilo taj pojam DVA kao postupak?
Hvala još jednom, srdačan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.12.2014. 22:20

Ne brinite. To je normalno.
DVAC; dilatatio,vacuo exstractio et curettage,
U prevodu; dilatacija , proširenje cervikalnog kanala, ekstrakcija ploda i posteljice putem vakuma, tj. negativnog tlaka, te kiretaža nakon toga.

dolores1102

07.12.2014. 15:50

Poštovani doktore, slijedeći dan nakon što sam Vam poslala poruku da me muči krvavi iscjedak, ponovno sam počela obilno krvariti, te sam otišla na pregled. Ginekologica je napravila uzv te rekla kako je sve ok, uredno, kao i palpatorno, jedino da ima krvi (spominjala je i kao da se formira manji ugrušak u desnom rogu maternice) i da jajnici još miruju iako su se trebali već pokrenuti pošto je bio 15, 16. dan od zahvata. Dala mi je duphaston 2x1 10 dana i tada opet kontrola. Zadnja 3 dana tako pijem duphaston koji je odmah krvarenje vidno smanjio pa je sada kao otprilike 3. dan menstruacije (više smećkaste boje). Također me je poslala vaditi betu koja je na 16. dan od zahvata bila 191. Rekla je da ju ponovim za 10 dana. Temperatura je cijelo vrijeme oko 36,9-37,3.
Zanima me da li je moguće da je ostalo štogod unutra usprkos tome što je postupak 2 puta urađen i kasnije 2 puta ultrazvukom utvrđeno da je čisto i endometrij 3mm? Što bi mogao biti uzrok ovoj situaciji? Već sam zaista jako zabrinuta, imam 27.godina i bila je prva trudnoća, a ciklusi uvijek uredni svakih 30-32. dana. Mogu li očekivati da će ubrzo sve doći na svoje, imam li razloga za toliku paniku i brigu?
Hvala Vam najljepša, lp.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.12.2014. 01:20

Vjerovatno je sve uklonjeno. Napravite kontrolnu betu ovih dana.
Ako je jako nizak onda je sve evakuirano.

worried3105

09.12.2014. 15:55

Postovani,
radila sam kiretažu prije 4 tjedna i bila na kontrolnom pregledu i rečeno mi je da je sve u redu, inače mi je ciklus dulji, oko 6 tjedana i već 2 dana me muči lagana mučnina. Je li moguće da je vrijeme ovulacije pa da je radi toga ili još uvijek radi hormona?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.12.2014. 23:40

Mislim da nije od ovulacije.

dolores1102

30.01.2015. 14:50

Dragi doktore,
Evo mene opet nažalost. Obraćam vas se zbog jako lose komunikacije sa svojim doktorom, sve moram pitat i izvlačit iz njega a kad dođem tamo sam pod stresom i pol toga zaboravim..
Naime, 1.menstruaciju nakon kiretaze dobila sam 24.dan i to dok sam 8.dan pila Duphaston(koji mi je prepisan 10dana zbog toga sto krvarenje nikako nije stajalo od kiretaze), nakon toga sam popila još 2dana ergometrin (objašnjeno mi je da on potreban da se sve izbaci do kraja ako je štogod) i menstruacija je nakon 5 dana stala. Nakon toga išla sam 2 puta na pregled gdje je utvrđena cista žutog tijela cca 2,5cm. Drugu menstruaciju nikako nisam mogla dobit iako sam stalno osjećala da će doći i 45. Dan ciklusa opet mi je prepisan Duphaston(10x2) i ja nakon 1 tablete dobivam. Ono sto me muci je sto je danas 4. dan ciklusa a menstruacija je i dalje jako obilna sto nije nimalo nalik mojim dosadašnjim oskudnim menstruacijama i koliko mi se čini ne misli ubrzo stat.Također krv je je skroz rijetka i crvena, a inače mi je bila sluzava. Ispričavam se na opisu no preplašena sam zbog svega, a moj ginekolog se ne uzbuđuje previše. Trebam li se brinuti ili je to normalno mozda zbog ciste?
Jedva čekam na novi pokušaj no situacija nikako da se smiri.
Hvala vam na pažnji i lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.01.2015. 22:25

Prema opisanom mislim da bi trebalo pokušat zaustavit krvarenje uz oralne kontraceptive ovaj ciklus. No nažalost za to morate svom ginekologu ako se isto ne smiri.

dolores1102

01.02.2015. 13:20

Hvala vam puno na ekspresnom odgovoru!
Hvala Bogu krvarenje se jučer dosta smirilo sada još malo curka ali nista strašno no ipak je tu a 6.dan ciklusa je već. Zanimaju me još samo dvije stvari; da li da se s obzirom na trenutnu situaciju i smirivanje svejedno javim za kontracepcijske pilule kako ste predložili ili ipak nema potrebe s obzirom da pomalo to prestaje(i ako da , koliko dugo predlažete da ih uzimam)? I drugo sto me zanima- sto znaci ta rijetka krv koja me stvarno iznenadila jer dosad nikad nisam imala takvu menstruaciju, skroz ajmo reći tekuću?
Hvala i lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.02.2015. 19:20

Ako je krvarenje skoro pa stalo ne treba nikakva daljnja terapija za sada.

Eva1

07.02.2015. 22:00

Mora li se nakon kiretaže strogo mirovati/ležati ili je dopušteno sjedenje i hodanje po stanu, uz puno ležanja i odmaranja, naravno?

I može li uz antibiotike (Hiramicin) ipak doći do upale?

Hvala!

Eva1

08.02.2015. 12:00

I je li normalna slaba probadajuća bol 6. dan nakon kiretaže (krvarenje je prestalo, ostao je samo krvavi iscjedak nakon mokrenja)?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.02.2015. 17:00

Odgovorio sam vam.lp

dolores1102

09.02.2015. 20:40

Dragi doktore,
Nakon sto je menstruacija normalno (srećom) bez lijekova, sama stala, javili su se čudni bolovi malo s lijeve malo s desne strane, meni laiku se čini kod jajnika a šire se prema pupku ili prema kuku. Naravno, išla sam kod svog ginekologa koji je rekao da mu se sve čini ok sto se njega tiče (uzv i palpacija ok). Poslao me vaditi leukocite i crp što je također uredno. Bol je kao zatezujuca, kao da me počupa, nije konstantna već na momente pri pokretima više, brufen ne djeluje. Također imam bolove i u trtici sto me jako zbunjuje. Ove identične bolove imala sam i u 1. ciklusu nakon kiretaze ali nisam se zabrinjavala previše jer sam mislila da će menstruacijom to proći ali evo opet se javilo.. GInekolog kaže ne treba dalje kopati, da se utopljavam i to je to ali mene stvarno boli..Trebam li i postoji li još nešto sto mogu učiniti da si olakšam? I mogu li krenuti na novi pokušaj kako ste mi prvotno sugerirali za 4 mjeseca znaci još 2 ciklusa?
Hvala i veliki pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.02.2015. 21:15

Ako ste bili na pregledu i ako vam je doktor rekao da je sve u redu ne vidim razlog da ga ne poslušate.

dolores1102

03.03.2015. 17:25

Poštovani doktore,
Opet ja malo sad
Nakon 1. Ciklusa koji je došao nakon 45.dana, drugi ne dobivam još uvijek (35.dan). Bila sam kod doktora jucer, kaže ovulacija je bila, endometrij 5.5mm.
Također njegove rijeci: možete uzeti Duphaston i ne morate, u drugom dijelu ciklusa. Njegov savjet da pocekam jos 10 dana da vidim hoće li menstruacija doći. Kako da onda uzimam Duphaston od kojeg točno dana ciklusa i da li se vi slažete s tim posto je on rekao kako ja hocu jer da se moram smirit pa ce sve proraditi kako treba (?)
Također počinje spominjati Asherman sy. iako on na uzv nista ne vidi, a kad sam pročitala sto je to jos sam se vise prepala.. Naime, prošla menstruacija je došla 45. Dan i bila je jako obilna a endometrij je bio 40.dan 1.12cm, a oko 23, dana tog ciklusa 6mm.
Molim vas savjet , mislim da je ovo neozbiljno od mog doktora samo sam se isprepadala i rastužila jos vise.
Hvala puno i lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2015. 21:20

Nabacali ste previše nekoherentnih podataka. 5mm endometrij je pretakan za vrijeme ovulacije, stoga mislim da ne ovulirate.
Ako se sumnja na ashermanov sindrom treba vas dalje uputiti na ginekologiju bolnice za daljnju obradu.

dolores1102

03.03.2015. 23:15

Hvala na odgovoru i ispričavam se na nabacanim podacima.
Samo da vas jos pitam da li mislite da uzmem onda te Duphastone sad da mi izazovu menstruaciju i kasnije par ciklusa ili ne? Posto mi je doktor dao recept i rekao kako zelim da mogu uzet, a i ne , jer bi se trebalo i prirodno uspostavit (?)
Hvala jos jednom, cijenim vaše mišljenje i vrijeme koje odvajate.
Srdačan pozdrav