Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klamidija


Autor Poruka

daria

07.11.2001. 10:23

Poštovani !
Na redovnom ginekološkom pregledu kod papa testa citolog je bacio sumnju na klamidiju i već uobičajnu upalu rodnice. Moj ginekolog mi je prepisao sumamed ( dvije tablete u jednom danu, i jednu tabletu slijedeći dan ) i geonistin vaginalete na pola ciklusa.
Zanima me što je to uopće klamidija, i dali ću ovom terapijom ju uspješno ukloniti?
Te kako se ona prenosi, ( s obzirom da sam 100% sigurna da nisam dobila spolnim putem ) ?

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.11.2001. 15:59

Poštovana gospođice Daria,
Klamidije su sitne bakterije (odn. prokariontske stanice, intracelularni paraziti koji sadrže i RNK i DNK), a klamidijske infekcije su bolesti izazvane ovim mikroorganizmima. S obzirom da ovaj uzročnik uvjetuje spolno prenosive bolesti: cervicitis, adneksitis i uretritis u žena , te uretritis i epididimitis u muškaraca) ova se infekcija smatra spolno prenosivom bolešću. Teoretski postoje i drugi načini prijenosa (uporabom zajedničkih sredstava higijene, korištenjem instrumenata i sl)međutim ovi oblici zaraze smatraju se izrazito rijetkim i neuobičajenima. Simptomi ovih infekcija nisu lako zamjetljivi, te se nažalost vrlo često otkriva u sukroničnoj ili kroničnoj fazi kada dovodi do nepopravljivih
oštećenja najčešće jajvododa, te se javljaju problemi poput neplodnosti, zamjetno češćih izvanmaterničnih trudnoća i/ili bolova u maloj zdjelici. Ukoliko se "prošećete" našom stranicom naići ćete na mnoga slična pitanja u kojima smo dotakli problem klamidije ili njenih posljedica. Terapija koja Vam je ordinirana smatra se dostatnom za izlječenje akutne upale. Ukoliko se pak radi o kroničnoj upalnoj promjeni i/ili recidivu nekim otpornim sojem treba biti uporan u redovitim kontrolama i opetovanim analizama mikrobakterioloških analiza cerviksa.