Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i enterococus


Autor Poruka

Sandra

13.07.2001. 11:04

Poštovana,

nakon terapije (Hiramicin 20 dana), nalaz na klamidiju mi je negativan. U međuvremenu su mi pronašli enterococus u urinu. Dobila sam terapiju Amoksil (5 dana) i Nitrofurantoin (10 dana).
Kako ja još uvijek povremeno osijećam peckanje kao i bol u križima i mada rijetko, probadanje u jajnicima, da li je moguće da klamidija ipak još postoji usprkos negativnom nalazu.
Ako da, što da poduzmem.
Ili se možda ti simptomi javljaju zbog prisustva enterococus-a?

Unaprijed hvala.

Sandra

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 18:05

Poštovana gospođo Sandra,
Promjene u vidu probadanja u području jajnika mogu se javljati u slučajevima kroničnih upalnih promjena, a najčešće su rezultat priraslica. Ipak, teško je dati definitivni odgovor jer nedostaje važan podatak koliko dugo ste imali klamidijsku upalu. Ukoliko je trenutačno nalaz negativan, to znači da je uzročnik eradiciran, ali negativan nalaz ne znači da smo riješili posljedice klamidijske upale. Slično kao i s klamidijom, nakon antibiotske terapije morati ćete provjeriti da li je nalaz enterokoka također negativan.
U slučaju da želite dobiti potpuniji odgovor molim Vas da se obratiti Odjelu za neplodnost Klinike za ginekologiju Opće bolnice Sveti Duh, tel 01 3712 109.

Sandra

16.07.2001. 11:08

Poštovana,

zahvaljujem se na odgovoru. Teško mi je procijeniti koliko je dugo klamidijska infekcija trajala jer sam tek početkom mjeseca svibnja osijetila probadanje u donjem dijelu trbuha i tada mi je klamidija i ustanovljena.

Znači li to da se ona pojavila pojavom simptoma ili je mogla postojati i duže?

Ultrazvučnim pregledom jajnika, nakon terapije, ustanovljeno mi je da je lijevi potpuno u redu a da desni ima nešto priraslica (jajovodi su izgledom prohodni). Nadam se da je to dobra prognoza za mogućnost trudnoće u budućnosti happy

Hvala unaprijed.

Sandra

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.07.2001. 23:32

Poštovana gospođice Sandra,
Klamidijska infekcija može perzistirati i dulje vrijeme bez nekih osobitih simptoma, te stoga kažemo da je uzrok njenog razarajućeg djelovanja produljeni imunološki odgovor koji može dovesti do oštećenja funkcije jajovoda (neprohodnost). Ultrazvučnim pregledom, pa čak i visokom rezolucijom nije moguće prikazati jajovode ukoliko oni ne sadrže tekućinu (u slučaju zapušenosti imaju manju ili veću količinu upalnog eksudata, što nam pomaže da s lakoćom ustanovimo neprohodnost jajovoda i njihovo mehaničko oštećenje). Ukoliko takvog nalaza nema, moramo se poslužiti takozvanom histerosalpingografijom (HSG) pomoću ultrazvuka, kojom uz pomoć ultrazvuka gledamo prolazak kontrastnog sredstva kroz jajovode. Do unatrag 10 godina, ta je metoda bila radiografska (radila se isključivo koristeći RTG aparaturu), a danas se s istovjetnom osjetljivosšću može provesti bez potencijalno štetnog rentgenskog zračenja.

NADA

26.07.2001. 07:02

POSTOVANA GOSPA SANJA HTJELA BIH VAS PRVO POHVALITI ZA VAS RAD, A MOJE PITANJE GLASI-POSTO JA I SUPRUG NAMJERAVAMO IMATI DJECU,ISLI SMO ZAJEDNO KOD GINEKOLOGA I NJEMU JE USTANOVLJENO DAJE U REDU(SPERMIJI)A DOK KOD MENE NIJE U REDU SA KRVNOM SLIKOM T.J POSTO MIJE DOKOTOR SAVJETOVO DA VADIM KRV NAKON 21 DANA OD DANA ZAVRSETKA CIKLUSA USTANOVLJENO MI JE DA PROSTEGON U KRVI NAGLO SE POVECAVA I NAGLO OPADA,STA BI TO MOGLO BITI,PITALA SAM DOKTORA MEDUTIN ON KAZE DAJE TO NORMALNO.STA VI MISLITE?PREDLOZIO MIJE TAKODE LAPAROSKOPIJU.KAZE DA MIJ E TUBA DO JAJNIKA ZACEPLJENA I DA SE MORA ODVORITI PUT.PITANJE JE DALI SE MOGU UPUSTITI U LAPAROSKOPIJU I DALI CEMI TO POMOCI DA IMAMO BEBICU?
UNAPRED ZAHVALNA VASA VJERNA CITATELJKA.INACE SAM JA STARA27GODINA A SUPRUG 29.