Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klebsiella pneumoniae u urinu


Autor Poruka

20.02.2011. 19:20

Poštovanje. Već dosta dugo imam problema prilikom mokrenja,peče me dok mokrim i nakon završetka. Bila sam kod doktorice i dala mi je cefalin tablete bez urinokulture. Nije mi bilo ništa bolje te sam napravila urinokulturu koja je bila sterilna. Zatim sam se obratila ginekologici koja mi je dala uputnicu za biokemijski laboratorij,nalaz je bio katastrofa i dala mi je klavocin i rekla da se obratim svojoj dokt. Napravila sam ponovno urinokulturu i u mokraći je nađena bakterija klebsiella pneumoniae. Prema antibiogramu sam pila sinersul 10 dana od kojeg mi nije bilo bolje. Nakon toga sam napravila urinokulturu šesti dan od popijenog antibiotika i nalaz je bio sterilan a ja i dalje imam simptome,da li je moguće da je nalaz lažno negativan? Da li bi trebala na neke dodatne pretrage da mi doktorica da uputnicu? Nakon koliko bi trebalo napraviti urinokulturu da nalaz ne bude lažno negativan? Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.02.2011. 10:55

Poštovana, kontrolnu urinokulturu bili bi uputno napraviti nakon 10 dana po završetku terapije. Dodatne pretrage nije potrebno raditi.

20.04.2011. 17:15

Poštovani. Već sam se javljala zbog ove bakterije u urinu i nikako da je se rješim.Sad sam dobila prema antibiogramu nolicin antibiotike koje sam pila 2 puta na dan,ujutro i navečer kroz 10 dana. Nakon toga sam se javila doktorici jer simptomi pečenja nisu prošli i dala mi je opet taj isti antibiotik da pijem 20 dana ali samo navečer po 1 tabletu. Ne razumijem zašto po 1 tabletu..prestala sam ih piti u nedjelju,malo mi je bolje ali me još uvjek peče pri mokrenju. Dobila sam uputnicu za ponovno obavljanje urinokulture. Da li je ovo ispravan način liječenja? Pošto vidim da simptomi ne prestaju. Da li je ta klebsiella prijelazna,treba li i dečko obaviti urinokulturu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.04.2011. 22:30

Poštovana, način liječenja je u redu. Neki put bakterija se ne sanira nakon jednog uzimanja antibiotika te je potrebno ponoviti terapiju. Nastavite uzimati urološki čaj i dalje nakon završene terapije antibioticima. Parner ne mora raditi urinokulturu.

kerol

10.04.2012. 23:59

Poštovani,

partneru je u urinu i ejakulatu pronađena klebsiella pneumoniae. Sada oboje primamo terapiju. Pretrage je učinio na moju inicijativu jer sam nakon odnosa (odmah ili nakon par dana) osjećala strašno pečenje u rodnici što je bilo popraćeno pečenjem i tijekom mokrenja; i za vrijeme menstruacije ako bi koristila tampon. Isprva sam mislila da je to možda candida pa sam koristila canesten, laktogin , brusnicu za mjehur što bi ublažilo tegobe na neko kratko vrijeme. Uzimam Cilest, pa sam sumnjala i na iritaciju rodnice. Nekoliko puta sam radila urin i urino-kulturu i nalaz je uvijek bio sterilan. Papa testovi dosad također uredni. Nakon terapije idem na cervikalne briseve. Zanima me Vaše mišljenje u vezi toga jer i sada dok uzimam terapiju pojavilo se pečenje nakon tampona. Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.04.2012. 20:55

Poštovana, savjetujem da terapiju potrošite do kraja, a nikako nemojte sad koristiti tampone.
Zatim savjetujem neki antimikotik(npr. Canesten) lokalno kao prevencija gljivične infekcije, a nakon toga probiotike ( Vivag, Linex lokalno)

kerol

11.04.2012. 23:10

Zahvaljujem Vam na odgovoru. Doktorica mi je napisala Gyno-Daktarin nakon menstruacije da koristim tijekom 7 dana. Znači Vi mislite da je moje pečenje od gljivica, a ne od suhoće rodnice i iritacije ili klebsielle? Pošto se pečenje javljalo i nakon odnosa.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2012. 10:10

Poštovana, mislim kako sam gore i napisao.

ivaa29

07.05.2012. 17:40

Poštovani,

danas sam dobila nalaz urinokulture i imam klebsiellu pneumoniae 10 na 3 i osjećam skroz blago pečenje mjehura non-stop, koje se ne pogoršava tijekom mokrenja. Nemam nikakvih drugih simptoma. Nisam još bila kod svoje dr., a ne znam ni kako ću stići zbog posla. Je li potrebno uzimati antibiotike jer je relativno mala potencija? Znala sam tako imati e.colli 10 na 3 i prošla bi bez antibiotika, uz čaj od brusnice i propolis za jačanje imuniteta. Inače dosta često imam nekakve bakterije i dosta sam na antibioticima, pa ih ne želim uzimati bez potrebe.

Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.05.2012. 22:20

Poštovana, s obzirom na nisku koncentraciju bakterija u urinu od 10 na 3 ne bi trebalo koristiti antibiotike.
Ali, premda da imate kliničke smetnje cistitisa svakako bi bilo uputno ordinirati lijekove prema antibiogramu.