Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kondilomi


Autor Poruka

scorpiogirl

22.11.2016. 15:15

Dobar dan! Na podrucju prepona pojavile su mi se neke kao bradavice,ne znam da li su to fibromi ili kondilomi. Citajuci po raznim internetskim portalima moze biti da je hpv. Nisam seksualno aktivna. Niti sam bila. Da li se preko slike moze vidjeti da li su kondilomi ili fibromi? I kako se odstranjuju? Da li su opasni? Hvala. Lp.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2016. 16:00

Ako niste spolno aktivna onda se ne radi o kondilomima.

sb34

26.02.2017. 13:05

Poštovani,
Unaprijed se ispričavam ako ovo nije iz vašeg područja, no napominjem da sam već posjetila liječnika, ali još nije riješen problem, a meni stvara neugodu i molila bih vaše mišljenje:
Ako osoba, s kojom nisam imala odnose, a znam da je imao dosta partnerica; možda ima kondilome, a ja sam s njim zadnja 2mj bila u površnoj vezi, bez oralnog seksa, dakle povremeno ljubljenje, nista vise: meni su se u stražnjem lijevom dijelu jezika (između jezika i zuba) pojavile 2 izrasline koje izgledaju kao bradavice (potvrdio i dr). Da li je moguć takav prijenos bolesti?

Guanto

27.02.2017. 09:55

Postovani,

Imala sam kondilome oko analnog otvora i odstranila sam ih sircetnom kiselinom. Na koji nacin se moze proveriti ima li ih i unutra?
I ako postoji ranica na grlicu materice, da li je opasno imati odnos?

Unapred hvala

Ivo Balenović, dr. med.

27.02.2017. 19:45

Poštovana,
promijene unutar debelog crijeva mogu se dijagnosticirati rektoskopijom. Što se tiče 'ranice' na vratu maternice trebali bi ste napraviti papa test i ukoliko je on u redu možete najnormalnije imati odnose

Notepad

03.03.2017. 16:10

Postovani,
Prije dva mjeseca mi se pojavila kvrzica kod lijeve male stidne usne u blizini klitorisa. Primjetila sam.ju jer je bila crvena i natecena. Crvenilo se povuklo no ona je ostala.
Nalazi se kao na peteljci sa glavicom i pomicna je na toj peteljci. U boju koze je i iz nje ne ide nikakav gnoj niti krv.
Spolno nisam aktivna ali sam imala dodira sa sluznicom druge osobe u 7. Mjesecu prosle godine. Takva ista kvrzica se nije pojavila drugdje, da li je moguce da su kondilomi u pitanju?

Ivo Balenović, dr. med.

03.03.2017. 20:45

Poštovana,
kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu: ispupčeni, karfiolasta izgleda. Bilo bi dobro otići liječniku da se vidi da li su stvarno kondilomi u pitanju.

tincica7

25.08.2017. 10:55

Poštovani,

na lijevoj strani kod ulaza rodnice, kad se malo razmakne koza, primjetila sam neke ispupcene, ne znam kako bih objasnila, izgleda kao pulpe narance, grejpa !?!
Samo na toj strani, jedno uz drugo. Procitala sam da kondilomi izgledaju kao i bradavica na prstu i koliko sam vidjela na slikama nemam nista takvo i nemam nigdje drugdje osim tu ! Nista me ne svrbi, ne boli, ne pecka. I da napomenem, imam 27 godina i cijepljena sam protiv HPV-a. Zadnju dozu sam primila sa taman navrsenih 18 godina, s tim da sam spolni zivot zapocela tek u 22 god. Papa testovi su uvijek bili uredni, poneka klasicna upala, ali papir doslovno prazan, nikad nikakve promjene na onoj "desnoj" strani testa ! Sad za 10-ak dana imam redovan gin. pregled, ali evo bar malo da se smirim. Osim kondiloma sto bi jos mozda moglo biti u pitanju te da li posto sam cijepljena u nekom trenutku zivota ipak mogu dobiti kondilome i hpv?
Hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

26.08.2017. 10:45

Poštovana, teško je reći o čemu se radi bez pregleda, Prema opisanom nije riječ o kondilomima. Prema mjestu na kojem se nalaze možda se radi samo o karunkulima - ostacima himena.

sonjica123

04.10.2017. 23:05

Poštovani,

Dijagnostikovani su mi kondilomi, imala sam samo vanjske nisam imala unutrasnje, ginekolog mi ih je skinuo radiotalasima. Radjen mi je papa test i bio je uredu (II grupa), imala sam bakteriju ureaplasma i candidu, pila sam antibiotike i na poslednjem radjenom brisu bakterije vise nemam, medjutim moja doktorica insistira da uradim HPV tipizaciju, da li je to neophodno da se uradi?

Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

06.10.2017. 09:30

Poštovana, bilo bi dobro da učinite HPV tipizaciju. HPV niskog rizika može uzrokovati kondilome.

babylips83

13.10.2017. 19:15

Poštovani dr, u mjesecu maju ove godine sam privatno išla kod ginekologa I rekla mi je da vidi na sluznici vulve desno sitna dva mala kondiloma (pritom redovno idem na ginekoloske preglede kod iste te dr, odnosno svaka 3-4 mjeseca, I nikada nisam imala kondilome a I imala sam samo 1 partnera s kojim sam 3 god u vezi). Uputila me na lasersko skidanje ta dva mala kondiloma sto sam I uradila, a I uz to mi je rekla da "provjerim momka jer se to ne dobija tek tako". Nezadovoljna njenim pristupom, posla sam kod drugog dr koji je pregledom ustanovio da nema vise kondiloma koje je ona rekla, jer je to bilo posle laserskog skidanja. Uputio me da odradim kompletne briseve I hpv tipizaciju. Sve je negativno, cak I hpv, osim sto imam candidu. Moje pitanje je, da li je moguce da aam imala kondilome a da je hpv negativan, jer od tad nikakve promjene nisam imala?

Ivo Balenović, dr. med.

14.10.2017. 20:35

Poštovana, kondilomi su uzrokovani isključivo HPV-om i to onim niskog rizika. Na koži se mogu nalaziti i bradavičaste tvorbe koje naoko izgledaju kao kondilomi, ali se ne radi o kondilomu. Sada je nemoguće reći o čemu se točno radilo, kondilomu ili bradavici.