Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kondilomi


Autor Poruka

Ichbin

07.05.2018. 18:30

Postovani. Dermatolog je rekao da nisu kondilomi, i da jeste virusno porijeklo ali ne hpv. Nasli smo slike na internetu i uporedjivali sa promjenama koje ima moj partner i lici na moluske. Saznali smo da inkubacija traje kratko ali ja poslije 3 mjeseca nemam nikakve promjene. Znaci li to da se nece ni pojaviti? I vec nekoliko mjeseci imamo nezasticene odnose, jer ja koristim kontracepcijske yasmin. Koliko moramo izbjegavati odnose nakon uklanjanja? I moramo li imati odnose sa kondomom? Hvala Vam unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

08.05.2018. 14:25

Poštovana, moluscum contagiosum je bezopasna virusna infekcija koja se najčešće povlači spontano. Promjene u području genitalnih organa mogu se liječiti laserom ili kirurški. Promjene spontano nestaju u roku do dvije godine, najčešće do devet mjeseci. Sve dok su prisutne promjene moguć je prijenos na drugu osobu. Nestankom promjena nestaje i virus. Dakle, dok god partner ima promjene koristite kondom kao zaštitu.

Ichbin

09.05.2018. 00:05

Postovani hvala Vam na odgovoru. Jos samo nesto, mi imamo odnose vec 4 godine i za to vrijeme ja nisam imala nikog osim njega, a vjerujem da nije ni on. Je li moguce da je neko od nas bio nosioc virusa mosculom contagiosum a da nije bilo vidljivih promjena. Ako ne, je li moguce da je nesto drugo u pitanju? I koliko dugo nakon uklanjanja moramo izbjegavati odnose?

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2018. 10:55

Moluscum contagiosum se prenosi uglavnom spolnim putem ali je moguć prijenos i kontaktom, te preko ručnika, odjeće i stvari. Virus je u organizmu dokle su izražene promjene. Nakon toga nestaje iz organizma, ne zadržava se. Čim se promjene uklone više ne postoji mogućnost prijenosa.

Ichbin

10.05.2018. 15:30

Postovani
Bila sam kod ginekologa, doktorica je bila neljubazna i rekla mi je da vidi neke promjene u nastajanju te da dodjem za mjesec dana na pregled. Ja mislim da su to lojne zlijezde, jer se pojave i povuku. Takodjer ih ima izmedju velikih i malih usana jedna iznad druge. Sve vise se brinem da bi to mogli biti kondilomi. Partneru je dermatolog rekao da misli da nisu kondilomi ali nije posve siguran i uradio je nalaze urina koji su uredni. Koliko sam uspjela saznati o njima da ih je nemoguce izlijeciti jer se stalno vracaju. Moze li seksualni zivot biti normalan nakon uklanjanja, ako se oni stalno vracaju? Kada cemo moci imati odnose bez zastite? Oprostite na puno pitanja, jako sam zabrinuta.

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2018. 10:05

Ukoliko se radi o kondilomima oni se ne moraju više nikada vratiti nakon uklanjanja. Kondilome uzrokuje HPV niskog rizika. Organizam može savladati taj virus spontano. Bilo bi dobro napraviti tipizaciju na HPV virus. Nakon povlačenja simptoma možete imati normalno odnose.

Ichbin

11.05.2018. 18:45

Hvala Vam na odgovorima. Procitala sam negativna iskustva vezana za uklanjanje kondiloma. Ukoliko se ispostavi da su kondiloni sto vjerovatno i jesu kako sprijeciti da se ponovo pojave? S obzirom da koristim yasmin moram li prestati s uzimanjem istih? Je li istina da se nakon uklanjanja ne smiju imati odnosi mjesec dana i poslije toga 6 sa kondomom? Ako je tako onda ne bih dalje uzimala yasmin.

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2018. 21:55

Ne morate prekinuti s uzimanjem yasmina. Kondilome uzrokuje HPV virus, ali to ne znači da će svi koji su bili u kontaktu, ili su zaraženi HPV-om razviti kondilome. Najčešće naš organizam eliminira virus HPV -a bez ikakvih posljedica.

Ichbin

15.05.2018. 13:45

Postovani pisala sam vec, partner je danas opet isao kod dermatologa i doktorica misli da su moluske. Da maze jos 10 dana acklivitor-om i nakon toga na uklanjanja. Nakon toga mozemo imati odnose i zasticene. Je li bas neophodno da imamo zasticene odnose nakon uklanjanja? I koliko treba da ranice zarastu? Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2018. 18:40

Poštovana, mjesec dana nakon uklanjanja koristite zaštitu.

Akica98

22.06.2018. 10:15

Postovani,
Zanima me da li u ranoj fazi kondolomi mogu da se lijece kremom nekom ili je nezaobilazno spaljivanje?

Ivo Balenović, dr. med.

23.06.2018. 10:00

Poštovana, kondilomi se mogu liječiti kremom imiquimod (Aldara) koja osim djelovanja na same promjene djeluje i kao stimulator imunološkog odgovora na virus. Terapija se provodi kod kuće, uz redovite liječničke kontrole.

djevojka11

07.07.2018. 19:20

Poštovani,

Imam jedno pitanje, naime prije par dana pojavila mi se sitna izraslina izmedju vaginalnog i analnog otvora koja je bjelkaste boje, ona me niti svrbi niti boli. Iskreno ne znam sta je u pitanju, nisam se nikada s tim susretala niti imala problema pa me zanima da li je svaka izraslina kondilom ili moze biti i nesto drugo u pitanju.. Da li je kondilom opasan po zivot i koji su simptomi kondiloma? Zadnji spolni odnos sam imala prije par mjeseci i decko nije bio zarazen HPV-om

Imam li razloga za strah jer ne znam o cemu se radi.. ?

Hvala Vam na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

07.07.2018. 20:40

Poštovana, bez pregleda je nemoguće postaviti dijagnozu. Moguće da se radi o kondilomu. Kondilome uzrokuje HPV niskog rizika i zapravo je bezopasan. Kondilomi se mogu liječiti elektrokauterizacijom, krioterapijom (zamrzavanjem) i kremama s antivirusnim djelovanjem.

djevojka11

08.07.2018. 14:05

Isto tako me zanima ako možete mi objasniti razliku između običnih bradavica i kondiloma(da li kondilomi svrbe, koje su boje)
Jesu li sve izrasline kondilomi ili može biti i nešto drugo? Stvarno sam zabrinuta..

Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

08.07.2018. 23:25

Bradavice su kožne promjene uzrokovane HPV-om. One se mogu pojaviti bilo gdje na koži, a najčešće su na prstima, laktovima, koljenima i tabanima. Bradavice u genitalnom području nazivaju se kondilomi. Oni su bezbolni, a boja im je najčešće žuta, smeđa i siva.

Flower410

28.12.2022. 10:15

Postovani,
Molim informaciju. Primjetila sam na vagini 3 sitne izrasline i obavila pregled kod ginekologa gdje mi je receno da su to 3 sitna kondiloma i da ne trebam poduzimati nista po tom pitanju a ukoliko zelim da mogu otici na uklanjanje ali dr misli da nema potrebe posto su sitni. Napravila sam i papa test pa sada cekam rezultate, dr. Je rekla da ocekuje da ce nalazi biti uredni. Moje pitanje je slijedece. Zaboravila sam pitati hoce li se kondilomi siriti i koliko sam dugo sada zarazna? Molila bih takodjer vase misljenje koliko je ova situacija opasna i sto bih trebala poduzeti? Prolaze li kondilomi sami od sebe? Mora li se iz ovoga u neko naredno vrijeme dogoditi zlocudna promjena?
Hvala i lijepi pozdrav