Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcijske pilule


Autor Poruka

veoma.zabrinuta22

22.09.2015. 14:20

imam 24 godine i neredovne cikluse koji variraju od 30 do 60dana. Dobila sam danas Jaz kontracep. pilule i one nemaju pauzu nego kad je pauza piju se bijele tablete.No ja sam u dva navrata ranije pila pilule,Diane i Yasmine i kod njih se pravi pauza od sedam dana,ali ja nikad nisam dobila u tih sedam dana nego kasnije uvijek.Sad me zanima posto kod Yaz ne prekidam i u slucaju da ne dobijem dok pijem bijele tabletice hocu li odma nastaviti ponovno sa rozim ili trebam prekinuti? Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.09.2015. 20:55

Čak i ako ne dobijete menstruaciju u vrijeme bijelih pilula nastavite dalje s novim blisterom.

Minnie96

22.11.2015. 12:00

Poštovana,
Imam jedan neobican problem. Naime, moj ginekolog mi nije rekao da pilule treba svaki dan uzimati u isto vrijeme, a ja nikada prije nisam dosla u doticaj s njima i nisam znala. Uzimam ih vec tri tjedna u razdoblju od 17 do najkasnije 21 h. Par puta se dogodilo i kasnije. Odnose sam od tada imala samo kroz neplodne dane. Što dalje činiti? I je li moguća trudnoća?
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2015. 18:10

Trudite se biti točni u uzimanju. Neće se ništa dogoditi i nastavite dalje s uzimanjem prema shemi uzimanja.

korni31

10.12.2015. 09:10

Poštovani,

Koristim Yaz kontracepcijske pilule vec godinu dana. Uvijek sam se trudila uzimati ih u tacno određeno vrijeme (u 2 sata poslije podne), osim zadnji mjesec uzimanja kada sam znala uzeti u 10 sati naveče. Bijele placebo tablete sam isto pila oko 10 sati naveče. Zadnju bijelu tabletu sam popila u subotu naveče. U nedjelju sam trebala početi sa prvom tabletom iz novog blistera, međutim nisam bila u mogućnosti taj dan ih kupiti pa sam prvu roza tabletu iz novog blistera popila u ponedjeljak ujutru čim sam kupila, a drugu isti dan u 2 sata kako obično pijem. Zanima me samo da li sam ovaj mjesec zaštićena od trudnoće pošto prvu tabletu iz novog blistera nisam popila u nedjelju (dan nakon zadnje bijele placebo tablete), nego u ponedjeljak ujutru?

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.12.2015. 10:40

Zaštićena ste.

Djevojka1

15.12.2015. 09:20

Dragi doktore,meni je ginekolog dao recept da kupim i pijem kontracepcijske tabletenjer mi menstruacija nije redovna. Prvo nevina sam a drugo nije mi objasnio da li imam neku bolest i zašto ja zapravo pijem te tablete?

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.12.2015. 18:40

Prema opisanom pijete ih zbog toga da vam ciklus postane redovit. To je jedno od djelovanja pilula; redovitost ciklusa.

Duskica

23.08.2016. 11:10

Pre par godina pila sam Jaz pilule i savrseno su mi odgovarale. Sad sam ih kupila opet i spremam se da pocnem. Trenutno sam u ovulaciji. Menzus treba da mi pocne za nekih dve nedelje. Prosli put kad sam pocela da ih pijem to je bio prvi dan ciklusa. Sad me zanima, mogu li da ih pocnem ranije i da tako odlozim pocetak menzisa, jer idem na letovanje?? Hoce li to imati neke nus pojave? Da li cu biti zasticena ili ne?

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.08.2016. 19:35

Krenite s prvim danom menstruacije. Svi ostali načini primjene nisu efikasna zaštita od trudnoće te postoji mogućnost neregulanog krvarenja.

isirak10

01.08.2017. 21:45

Poštovani,
već dva dana osjećam bol, peckanje i probadanje u lijevoj dojci, koja se širi prema lijevoj ruci i dolje prema laktu. Pijem kontracepcijske pilule Lindynette 20. U uputstvima sam pročitala da su to moguće nuspojave tableta. S ozirom da su mi pronađeni fibroadenomi u toj dojci, malo me zabrinjava ta bol. Jučer sam popila osmu tabletu iz blestera, danas bi trebala devetu, da li mogu samo prestati uzimati kontracepciju s obzirom na situaciju, odnosno ne čekati kraj ciklusa? Kako sam pred dva dana imala nezaštićeni spolni odnos, zanima me da li mogu prestati bez rizika od moguće trudnoće?

Ivo Balenović, dr. med.

02.08.2017. 13:05

Poštovana, prema simptomima koje opisujete savjetovao bi da učinite EKG pregled. Fibroadnenomi ne bole osim ukoliko se ne upale. Bolovi u dojci mogu biti posljedica uzimanja kontracepcije, ali zbog širenja u lijevu ruku kao što opisujete savjetujem pregled interniste i EKG. Pilule možete prestati uzimati kad želite.

ruzica.b

02.08.2017. 13:05

Poštovani, dobar dan! Želim Vas zamoliti na pomoć s odgovorima.
Počela sam po prvi put koristiti Yaz pilule,na prvi dan mjesečnice ( danas mi je treći dan). Ono što me zanima je sljedeće:
1. Inače sam imala malo jače menstrualno krvarenje s bolovima, u ova 3 dana krvarenje je isto kao i prije, s tim da ne osjećam bol. Jeli to ok?
2. Jeli pijem 24 + 4 tablete bez obzira kad ću dobiti iduću mjesečnicu. Ako dobijem kad počnem piti nove 24 tablete jesam li isto zaštićena. Ako dobijem za vrijeme npr. 2 placebo tablete, jeli trebam popit i iduće 2 pa nastavit s novom kutijom i zaštićena sam cijelo vrijeme. Bez obzira kad cu dobiti, uvijek pijem 24+4?
3. U uputama piše da se tableta pije sama ili po potrebi s malo vode. Ljeto je i prevruće je i pijem dosta vode.... Ako pijem puno vode prije ili nakon uzimanja tablete, npr. 10 minuta nakon uzimanja tablete, jeli se s tim smanjuje njezina djelotvornost?
Moja ginekologica kaže jedno, u svakom članku pise drugačije, malo sam zbunjena i želim biti 100% sigurna u zaštitu. Jer tablete uzimam zbog zaštite..
Puno hvala na pomoći i želim Vam ugodan ostatak dana. Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

03.08.2017. 11:15

Poštovana, obilnost krvarenja će se smanjiti, a bolovi nestati dokle god uzimate kontracepciju. Pošto ste tek počeli s uzimanjem očekivano je da je obilnost ista kao i prije. Kontinuirano pijete 24 + 4 bez obzira na menstruaciju i cijelo ste vrijeme zaštićeni. Učinkovitost se neće smanjiti bez obzira na količinu vode koju popijete. Normalno je da po ovim vrućinama pijete više tekućine jer je pojačano i gubite.

ruzica.b

04.08.2017. 00:15

Hvala Vam na odgovorima. Oprostite, ali imam još jedno pitanje. Dečko dolazi iz inozemstva i vidit ću ga nakon 3 mjeseca. Dolazi na zadnji dan placebo tbl. Htjela bi pomaknuti krvarenje. Moja ginekologica kaže da umjesto prve placebo počnem s novim blisterom i neću uopće imati mjesečnicu. Dali je to OK, ovo mi je tek prvi mjesec i ne znam kad ću dobiti krvarenje i koliko će trajati. Jeli moguće da popijem samo 20 aktivnih tbl pa 4 placebo, dali bi onda dobila krvarenje za vrijeme placeba i opet sam zaštićena cijelo vrijeme.. Mogu li tako sve pomaknuti za 4 dana i imam i krvarenje i zaštićena sam stalno i dečko je zadovoljan? Hvala još jedan put.

Ivo Balenović, dr. med.

04.08.2017. 23:25

Poštovana, ukoliko ne želite krvarenje nemojte piti placebo tablete nego nastavite s novim blisterom. Ne bih preporučio skraćivanje aktivnih tableta. Ako nastavite s novim pakiranjem cijelo ćete vrijeme biti zaštićeni i ništa se ne može dogoditi.

pivana

06.08.2017. 17:45

Poštovani,

imam 29 godina, 4 i pol godine sam uzimala Diane35, u Listopadu 2016 godine sam prestala. Kada ni u Veljači 2017. godine nisam dobila mjesečnicu, otišla sam kod ginekologice na pregled. UTZ je uredan, bez policističnih jajnika, izvadila sam hormone LH =13,58, FSH =6,72, Prolaktin=115, Estradiol=158,8, hormoni štitnjače u granicama normale.Ginekologica mi je tad propisala Provera 5 mg tbl. da ih uzimam 10 dana, što sam i učinila i dobila mjesečnicu (to je bilo u Ožujku 2017.), nakon 25 dana opet neku oskudnu mjesečnicu u Aprilu i od tada ništa. Bila sam na pregledu kod drugog doktora koji mi je sugerirao da pričekam nekoliko mjeseci dok mi jajnici ponovno počnu raditi kao prije tableta dok mi druga doktorica govori da svaka 3 mjeseca moram dobiti mjesečnicu makar uzrokovanu sa Provera tabletama inače će mi početi propadati kosti. Zbog svega ovoga jako sam zbunjena što je najpametnije napraviti. Pričekati mjesečnicu bez tableta ili Uzeti Provera tablete i dobiti mjesečnicu koja u biti nije prava mjesečnica.
Ispričavam se na podužem postu, htjela sam što bolje opisati slučaj.

Hvala. Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2017. 15:25

Poštovana, nekim ženama nakon prestanka uzimanja kontracepcije menstruacija izostane i godinu dana. Preporučio bih da izvadite progesteron 21. dana ciklusa da se ustanovi da li imate ovulaciju. Prema tome će se regulirati terapija gestagenima.