Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcijske pilule i trombofilija


Autor Poruka

aamila1982

02.03.2016. 23:10

Postovani, imam 34 godine. operisala sam endometriozu prije 7 god. Sad imam manji miom s vanjske strane maternice koji za sada miruje vec 4 god. (2 cm). Imam zdravog sina rodjenog u terminu prije 2.5 god. Imala sam 2 missed abortusa u 9. sedmici nakon cega je uvrdjena trombofilija na PAi heterozigot 4g/5g. Imam redovnu menstruaciju ali se pune dvije godine vuce smedji iscjedak u prvom dijeli ciklusa nakon menstruacije (od 7. Do 12.tog dana). Nalaz hormona 3.dc pokazao nesto snizen estradiol zbog cega mi je propisana.qlaira. Dr. Opce prakse mi.nije dala recept jer smatra da ne smijem.uzimati hormonsku kontracepciju. Osim trombofilije imam simplex ciste na jetri (vise njih do 2 cm u promjeru). Ponovo cu ginekologu ali u medjuvremenu bih voljela da cujem i vase misljenje po pitanju regulisanja ciklusa i uzimanja kontracepcije uz trombofiliju, i koju preporucujete ako je odgovor da? Miom sam dobila od koristenja logesta (1 kutiju) u pripremmaa za Ivf. Hvala Vam lijepo na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2016. 17:10

Niste kandidat za uzimanje hormonsku kontracepciju.

aamila1982

03.03.2016. 21:50

Najljepse Vam zahvaljujem na odgovoru. Imate li mi neki savjet kako regulisati ciklus (obzirom da pilule nisu bile u svrhu zastite od trudnoce nego podizanja estradiola i zaustavljanja produzene menstruacije tj smedjeg iscjetka)? I da li mi ako nista ne uradim ovakav estradiol moze uzrokovati druge zdravsvene tegobe?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2016. 23:35

Gestageni preparati su terapija za vas u drugom dijelu ciklusa.

kliok

21.01.2017. 14:26

Znaci pilule se nikako ne mogu koristiti cak iako je faktor V tj Layden normalan?

Ja sam samo Pai 1 4g/5g, sve ostale stvari su uredu, pa me interesuje da li tada smeju pilule?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.01.2017. 18:40

Djevojko obratite se hematologu za dodarnu obradu.

Iskra1990

25.03.2019. 21:35

Poštovani,

da li je za testiranje na trombofiliju dovoljno uraditi genetsku analizu za PAI-1, MTHFR677, MTHFR1298, F2, F5 i F13 ili je potrebno uraditi i dodatne pretrage (PT, APTT,TT,koncentracija faktora VIII, protein C i protein S, ATR-III, lupus antikoagulans, antifosfolipidna antitijela, nalaz homocisteina u serumu)?

Prije nekoliko godina sam imala trombozu vene bazilike, incident se desio nakon vađenja krvi, a tada sam pila Microgynon tablete sa pauzama i Dabroston za izazivanje ciklusa.

Imam dijagnosticirane policistične jajnike, povišenu inzulinsku rezistenciju, od lijekova trenutno koristim metformin sa kojim je ciklus postao redovan ali sam dosta izgubila na težini zbog promijenjene ishrane i stresa (test inzulinske rezistencije opet nije u redu, iako je jedan period bio uredan) pa ljekari sada razmatraju uvođenje Diane35 jer također imam problema sa prekomjernim opadanjem kose i neželjenim rastom dlačica po licu i tijelu.

Koje su po Vašem mišljenju najsigurnije kontracepcijske tablete, šta mi Vi savjetujete?

Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

26.03.2019. 19:15

Poštovana, budući da ste već imali trombozu, a imate indikaciju za terapiju za oralnim kontraceptivima savjetujem da uradite kompletno testiranje za trombofiliju. Svi kontraceptivi povisuju rizik od tromboembolije. Prema simptomima koje navodite za Vas jesu kontraceptivi s antiandrogenim djelovanjem u koje spadaju Diane. Osim Diana na tržištu su još i Belara, Yaz , Softinelle koji također imaju antiandrogeni učinak.

Iskra1990

16.07.2019. 23:35

Poštovani,

imam dijagnosticiran PCOS, hyperinsulinemia reactiva i od lijekova koristim Siofor 500 mg jedanput dnevno i Inofolic. Smanjena je doza Siofora zbog naglog gubitka kilograma jer sam bila na dijeti i pod velikim stresom. Trenutno imam problem sa prekomjernim opadanjem kose i rastom dlačica na licu. Uradila sam genetsku analizu za PAI-1, MTHFR, faktor XIII, faktor II protrombin i faktor V Leiden zbog tromboze vene bazilike koju sam dobila nakon vađenja krvi, a u tom periodu sam pila Microgynon tablete.

Analizom je ustanovljeno prisustvo mutiranog homozigota (4GG) na lokusu za PAI-1. Da li bih po Vašem mišljenju smjela piti Diane35 tablete kako bi se popravilo stanje kose, ako ne da li postoji neka druga terapija? Šta mi Vi preporučujete?

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

17.07.2019. 08:10

Poštovana, homozigoti za mutaciju 4G/G su relativno česti i imaju blago povišen rizik tromboembolije. Iako spadate u rizičnu skupinu, obzirom na Vaše probleme trebalo bi uvesti terapiju. Smatram da bi niskodozažni kontraceptiv s antiandrogenim djelovanjem (Yaz) bio bolji izbor. Oko terapije potrebno je savjetovati se sa internistom - hematologom.