Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontrakcije


Autor Poruka

Marina

01.07.2002. 19:20

Poštovana doktorice,
zbog svakodnevnih tvrdokornih kontrakcija na terapiji sam Pre-par retard kapsulama već 2 mjeseca.EMG nalaz se popravioomgd srednje tonizirane maternice na početku terapije već nakon 3 tjedan bio je električna tišina.Usprkos terapiji ja svakodnevno imam kontrakcije-tvrdi trbuh.Uglavnom je bezbolno i traje oko pola minute,ali ima dana kada u trajanju od 1-2 sata moj trbuh neprestano "radi".Tvrd je,napet i ne popušta bez obzira u kojem se položaju nalazim.
Zato Vas molim da mi objasnite što se događa sa bebom za vrijeme trajanja kontrakcija.Da li ima dovoljno kisika i da li je dovod krvi normalan,tj.da li tada beba pati?
Sada sam trudna 28 tjedana,ginekološki je nalaz uredan i beba veličinom odgovara tjednima trudnoće.Puno hvala na Vašem odgovoru.
Marina

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.07.2002. 11:12

Poštovana,
Uvećana kontraktilnost maternice dovodi do tranzitornog smanjenja opskrbe kisikom i hranjivim tvarima, a egzaktni opseg kontraktibilnosti maternice ne može se procijeniti na temelju Vašeg subjektivnog dojma, već mjerenjem elektromiografske aktivnosti maternice. Precizni odgovor na pitanje o hemodinamici fetusa i mjerenju protoka krvi može dati isključivo tehnika obojenog doplera, pregled kojim možete učiniti u većini bolničkih ustanova.