Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kožna izraslina na stidnim usnama


Autor Poruka

Anonimna00

19.04.2017. 16:05

Poštovani, imam 21 godinu. Od nekog osmog razreda osnovne, to jeste od puberteta mi se pojavila neka kožna izraslina na malim usnama. Nisam imala nikakvih problema sa tim, jer mi nije smetalo međutim kako sam se razvijala, to je postajalo sve veće i veće. Ne osjeti se nikakva kvržica, jednostavno desni dio malih usni je normalan, dok je za lijevi dio "zakačena" ta kožna tvorevina i užasno mi smeta. Ne znam o čemu se radi, planiram ubrzo posjetiti ginekologa, ali želim da čujem Vaše mišljenje šta bi to moglo da bude i šta da radim sa tim, da li se može odstraniti hirurški ili ne? Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2017. 10:45

Poštovana,
moguće je da se radi o cisti ili solidnom dobroćudnom tumoru (lipom, fibrom). Liječenje je kirurško. Odstranjuju se u cijelosti i ne ostavljaju nikakve posljedice.

ldv66821

18.10.2019. 09:40

Postovani,
imam 18 godina i zadnje 2 do 3 godine na stidnim usnama imam visecu koznu izraslinu koja raste kao na peteljci. S godinama se povecavala,sad je nekih 7 do 10 cm.Zbog straha nisam posjecivala ginekologa. Ponekad me zaboli, smeta i vrijeme je za pregled. Mozete li mi reci postoji li mogucnost da je to nesto zlocudno ili samo neka vrsta fibroma? Hvala unaprijed na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2019. 10:20

Poštovana, najvjerojatnije se radi o fibromu. Fibromi imaju vrlo nizak maligni potencijal. Odstranjuju se kirurški zbog kozmetičkih razloga ili zbog bolova.

Anon1234

27.07.2021. 22:55

Poštovani, kirurški su mi odstranili fibrom sa desne strane gluteusa i sad mi se nakon mjesec dana ponovo pojavio 2 centa od prijašnjeg i vidim da mi je još jedan mali na preponi (dakle dva nova)..zanima me od čega se fibromi pojavljuju? Jel od neke iritacije kože ili od čega? Meni se pojavljuju samo na desnoj strani lijeva ništa..i također savjet, jel mi bolje da oba narastu da ih mogu ici kirurški odstraniti ili da već odem na pregled (radim sjedeći posao tako da me nakon 8 satne smjene počne bolit kako sjedim)

Ivo Balenović, dr. med.

28.07.2021. 08:15

Poštovana, fibromi su su dobroćudne kožne izrasline sastavljene od vezivnog tkiva. Uzrok nastanka fibroma nije poznat, a povezuje se s genetskom predispozicijom, kroničnom iritacijom i pretjeranom tjelesnom težinom. Novija istraživanja u ovim promjenama otkrila su prisustvo humanog papiloma virusa. Fibromi se kirurški odstranjuju kada uzrokuju simptome ili predstavljaju estetski problem.