Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvarenje


Autor Poruka

bobmarley1950

20.10.2017. 21:10

Poštovani, na ultrazvuku mi je utvrđena cista žutog tijela na jajniku cca 4×4 cm, nakon strašnih bolova tokom mjesečnice, na kontroli sam bila tokom mjesečnice i doktor je vidio nešto na ultrazvuku veličine 3×4 cm, kaže da može odgovarati endometriju a i ne mora te me je uputio na vađenje markera, evo danas mi je 12. dan mjesečnice i krvarenje još nije prestalo, nema ga puno no uložak mi je i dalje potreban. Imam li razloga paničariti ili je to samo povezano sa tim na jajniku? Inaće imam 20 godina, brisevi su bili uredni do sad kao i papa test.. Doktor je rekao da u slučaju normalnih markera idem na kontrolu za 3 mj no mene zanima mogu li ja odabrati da se to isto ukloni sa jajnika pošto mi smeta tokom odnosa jer boli, i općenito me strah zbog neplodnosti.
Hvala Vam na razumjevanju.
Ugodan dan i lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

21.10.2017. 18:10

Poštovana, cista žutog tijela na jajniku je normalna fiziološka pojava koja se stvara i nestaje tijekom svakog menstruacijskog ciklusa. Cista žutog tijela nastaje na mjestu gdje je došlo do ovulacije. Nakon ovulacije na tom mjestu može doći i do krvarenja što zna izazvati bolove i nelagodu. Krajem mesntruacijskog ciklusa cuista žutog tijela nestaje, te se ponovo stvara nakon iduće ovulacije. Nikakva terapija nije potrebna, osim u ekstremnim slučajevima (usljied jakog krvarenja na tom mjestu)