Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krvarenje


Autor Poruka

Dubravka

30.12.2001. 15:36

Doktorice, uz najljepše želje u Vašem poslovnom i privatnom životu u nadolazećoj godini, upućujem Vam jedno pitanje.
Ciklusi su mi redoviti, dugi 27 dana. Danas mi je 20. dan ciklusa i sinoć sam primijetila nešto neobično. Iako nije bilo obilno, bilo je slično krvarenju, nešto kao sluz, ali crvene boje. Pomislila sam da mi se ciklus poremetio i da cu dobiti, no od jutros ponovno provjeravam i čini se da je definitivno prestalo. Zanima me što je to moglo biti i trebam li to shvatiti ozbiljno i hitno otići liječniku ili s obzirom na kratkoću trajanja mislite da to ipak nije ništa ozbiljno?

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.12.2001. 13:45

Poštovana,
Zahvaljujem na lijepim željama i koristim priliku da uzvratim istim. Ovakvo kratkotrajno krvarenje /ukoliko nije praćeno nikakvim bolovima, grčevima i nije prolongirano/ ne bi smjelo biti uzrokovano nekim ozbiljnijim poremećajem. Naročito ukoliko ste se do sada redovito kontrolirali (ginekološki pregledi, Papa nalaz) ovo krvarenje vjerujem da nije uzrokovano krvarenjem iz cerviksa (lezija grlića, ranica ili neka druga promjena na grliću maternice). Ostali najčešći uzroci ovakve promjene su periovulacijsko krvarenje, krvarenje uzrokovano manjkom progesterona ili rupturom funkcionalne ciste jajnika. Ukoliko će nastupiti kakve druge smetnje /bolovi, grčevi, ili ukoliko će se krvarenje ponovno pojaviti/ preporučam da se obratite Vašem ginekologu kako bi ginekološkim i/ili ultrazvučnim pregledom otkrio uzrok Vaših tegoba i što je naročito važno otklonila smunja na postojanje izvanmaternične trudnoće.

velika

27.10.2017. 14:45

Poštovani zbog krvarenja usred ciklusa i stalnih kontradikcija u donjem dijelu trbuha otišla otišla sam na pregled gdje mi dr reko da je krvarenje iz grlića maternice. Učinjen je lbc test.
dal mi mozete objasniti nalaz testa i što moze bit uzrok krvarenje ako je nalaz dobar i s obzirom da nije nastao pri spolnom odnosu.
Primjerenost uzorak zadovoljava na interpretaciju
Opca podjela negativno za intraepitelarnu ili invazivnu leziju
Mikroorganizmi Bacillus vaginalis
Reaktivne promjene na stanicama povezane sa metaplasijom

Unaprijed se zahvaljujem

Nikiii74748596

28.10.2017. 00:55

Postovani,imam malo dulje pitanje
Naime pronadena mi je e.coli u urinu te sam sa 7 na 8 mj ovo godine pila antibitok zajedno sa yaz pilula. Antibiotik sam pocela pit otprilike kad i novu yaz kutiju a dan prije mi nove kutije ko i inace mi  ustupila menga. Nadalje,menga mi NIJE traja ko inace nego malo duze te sam posjetila ginekologa koji mi je reko da trenutno ne moze znati od cega je a obzirom da sam napomenula da sam pocela intenzivno vjezbat. Krvarenje je stalo te sam nastavila piti yaz normalno. Te za 2 tjedna dobivan nalaz urina opet e .coli . Zatim sa 8 na 9 mj ponovo moram piti antibiotik i to opet kada zapocinjem novu kutiju yaza te nakon nekog vremena primjecujem blago krvarenje te zovem svog ginekologa koji to prepisuje antibitocima te smatra da cemo bit sigurni ako sam jedan mj bez antibiotika. Krvarenje je bilo dan ili dva kada sam bila pri kraju antibiotika ili dan nakon sto sam uzela zadnji anitbiotik nisam sigurna. Opet nakon dva tjedna dolaze nalazi jos i gori ali ne krecem sa antibiotikom nego cekam rezultate briseva koji su uredu. Prije nego sto sam krenula piti antibiotik na 12. tableti primjetila sam mozda blago smedi iscjedak ali imala sam obojani donji ves pa nisam sigurna. Pri kraju kutije yaza krecem sa novim anitibotikom koji se zvao nolicin a prije toga sam bila antibiotika na bazi amoksicilina kao sto su klavobel nisam sigurna na bazi cega je nolicin. Antibiotik sam prestala pit prosli petak ujutro (dan prije sam dobila mengu) a sa novon kutijom yaz sam krenula isti taj petak navece s tim da prilikom trosenja antibiotika nisam primjetila krvarenja osim menstrucije koja je nastupila redovito ko i sve ostale. Prema misljenju mog ginekologa ako se krvarenja nastave prebaciti ce me na yasmin a kaze da bi zastita trebala biti potpuna a ukoliko se pojavi ponovo krvarenje moram jos koristiti i kondom . Mene zanima Vase misljenje da li jr  zastita potpuna ? Da li mogu sad kada ne pijem antibiotik imati odnose bez kondoma ? Naglasila bih da odnose NE prakticiram kada pijem antinioti te da vise od 4 god pijrm yaz. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

28.10.2017. 19:55

Poštovana, za velika, nalaz je uredan. moguće da se radilo o disfunkcionalnom krvarenju koje nastaje zbog hormonske neravnoteže.

Ivo Balenović, dr. med.

28.10.2017. 19:55

Poštovana, vjerojatno se radi o probojnom krvarenju koje nema veze s uzimanjem antibiotika, nego nastaje uslijed relativnog manjka hormona. Kontracepcijska zaštita nije smanjena. Trebalo bi probati, kao što Vam savjetuje Vaš liječnik, sa Yasminom koji sadrži višu koncentraciju etinilestradiola.

Nikiii74748596

28.10.2017. 22:10

Postovani, zahvaljujem se na odgovoru.
Vidjet cu da li ce se krvarenje ponovit pa cu sa doktorom donjet odluku. Takoder upitala bih Vas da li je zastita potpuna ako sam u ovaj petak navece imala odnos i normalno popila tabletu (ne koristim nikakav drugi oblik zastite osim jos prekinutog snosaja )oko 9 navece te u subotu oko 12 dobila jak proljev ? Hvala

Nikiii74748596

29.10.2017. 09:50

Jos bih Vas samo pitala da li se pod probojno krvarenje racuna blagi smedi iscjedak kojeg tu i tamo primjetim na donjem vesu nikad na wc papiru npr jutros i u petak popodne sam to primjetila. Molila bih Vas samo jos za objasnjenje ako je zastita potpuna zasto bih trebala preci na druge tablete ?

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2017. 15:25

Poštovana, zaštita se zbog proljeva nije smanjila. Isto tako kod probojnog krvarenja se zaštita ne smanjuje, ali se preporučaju druge tablete iz razloga da se zaustavi to krvarenje. Ukoliko Vam ono ne smeta, promjena tableta nije neophodna.