Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krvne grupe


Autor Poruka

Dani

23.10.2001. 23:52

Postovana doktorice,

molim Vas da mi odgovorite na pitanje da li iste krvne grupe i podgrupe u roditelja mogu loše utjecati na začeće te da li u tim slučajevima može doći do nepravilnog razvoja ploda?

Hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.10.2001. 21:09

Poštovani,
Nepodudarnost krvnih grupa rijetko može uvjetovati komplikacije u trudnoći, već su imunološke reakcije mnogo češće nakon doticaja s Rh inkopatibilnom krvi . Što to znači?. U majki koje su Rh negativne , mogu se imunizirati Rh pozitivnom krvlju fetusa. U tom slučaju može doći do hidropsa fetusa i posteljice, fetalne anemije i brojnih drugih komplikacija. Puno blaži oblici ovog poremećaja je hemolitička bolest fetusa i novorođenčeta. Prevencija ovog stanja pokušava se provesti Rh imunizacijom pripravcima anti Rh protutijela. U sluačju nepodudarnosti krvnih grupa mogu se javiti slični poremećaji, ali su oni srećom manjeg opsega nego ovi uvjetovani Rh nepodudarnošću.

Dora

25.10.2001. 12:53

Poštovana doktorice!

Htjela bih se nadovezati na ovu poruku vezanu uz krvne grupe.
Naime, na još jednom mjestu sam vidjela Vaš odgovor vezan za krvnu grupu, tj Rh faktor. Tamo ste naveli da je kod trudnica koje imaju Rh neg. faktor,a očevi Rh poz. nužno provesti odgovarajući bolnički nadzor? (ispričavam se ako sam krivo shvatila).
Ja sam u 12. tjednu trudnoće (prva trudnoća, nisam imala nikad ab), i Rh sam neg., dok je moj suprug Rh poz.
Čitala sam o mogućim posljedicama, ali nitko mi nije posebno naveo moguće probleme. Također, što me malo i zasmetalo, nitko nije pitao za krvnu grupu mog supruga! Rečeno mi je da bez obzira na njegovu krvnu grupu ja moram ponovno vaditi krv u 6. mjesecu trudnoće, i eventualno kasnije prije poroda????
Ispričavam se na dugom pitanju, ali ukratko samo me zanima u kom slučaju nastaju problemi? Da li SAMO ako se ustanovi da je dijete nasljedilo Rh od oca? I što u tom slučaju? Kako postupiti onda sa sljedećom trudnoćom?
Unaprijed hvala na Vašem vremenu!

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.10.2001. 13:25

Poštovana ospođo Dora,
U svakoj se trudnoći rutinski (u dva navrata) rade testovi senzibilizacije, s posebim pažnjom u pacijentica koje su Rh negativne, te Rh negativnih pacijentica koje su prethodno imale trudnoću, spontani pobačaj, izvanmaterničnu trudnoću i sl. Također se radi i ultrazvučni pregled koji rano može otkriti poremećaje vezane uz senzibilizaciju fetusa. Kod prve trudnoće se najčešće ne bilježe komplikacije, ali se majkama koje su Rh negativne savjetuje primanje tzv Rhogama neposredno nakon poroda kako bi se prevenirale eventualne komplikacije (senziblizacija) u narednoj trudnoći.