Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kvržica


Autor Poruka

Ines77

21.03.2017. 15:55

Hvala puno na odgovoru. Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 16:05

Molim, pozdrav.

Nisamja

11.04.2017. 19:50

Poštovani, prije par dana prililom tuširanja sam primjetila neku kvržicu s desne strane, nije na vagini, ali je pokraj. Pokusala sam ju istisnuti, ali nista nije izaslo. Ne boli me, nit sam osjetila da ju imam, samo sam ju prilikom tuširanja napipala. Pa bi vas zamolila ako bi mi mogli odgovoriti sto bi to moglo biti. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

12.04.2017. 09:50

Poštovana,
moguće je da se radi o cisti lojne žlijezde koje su najčešće ciste na stidnici. Ukoliko se inficira potrebo je liječenje incizijom.

15.05.2017. 10:15

Poštovani imam jedno pitanje
Sa curom sam 4 mjeseca. Nisam bas educiran pa ne znam svaki detalj unutrasnjosti vagine. Medutim unutar se znala pojavit kao neka mala kvrzica velicine graska ajmo reci malo manja, nekad se bas i ne osjeti ali danas mi je bilo cudno sto je to bilo malo tvrđe i cinilo se vece, moram napomeniti da nekada toga uopce nije bilo ili sam "promašio" bojim se da nije nesto opasno!
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2017. 16:25

Poštovani,
moguće je da se radi o ostacima himena ili lojnoj žlijezdi koje se nalaze unutar rodnice.

Anchy 10

30.05.2017. 22:55

Postovani.Imam problem ne znam o cemu se radi.Iskocila mi je kvrzica na malim usminama.tacno pored ulaza u vaginu...bolna je na dodir.A dvije male kvrzice isto tako izmedju malih i velikih usmina.Nije prvi put da mi to izadje.Ako mi mozete reci o cemu se radi.Hvala

Anchy 10

31.05.2017. 09:30

Zaboravih reci da me to i malo svrbi.

Ivo Balenović, dr. med.

31.05.2017. 09:50

Poštovana, vjerojatno se radi o upali žlijezde. Ukoliko bi kvržica rasla i pojavilo se crvenilo posjetite liječnika.

Anchy 10

31.05.2017. 15:25

Hvala puno.A postoji li nesto sa cim bi mogla da to namazem.Zbog cega se to pojavljuje.

Ivo Balenović, dr. med.

01.06.2017. 10:25

To se javlja kada se začepi izvodni kanal žlijezde. Probajte mazati s nekom od antibiotskih masti.

marija375

12.12.2017. 22:45

Postovani, danas dok sam se tusirala primetila sam jednu kvrzicu unutar koze (ne na povrsini) koja je loptastog oblika, izuzetno tvrda, na predelu leve stidne usne ka unutrasnjem delu (koji ne pokrivaju dlake) u blizini klitorista. Da li mozete da kazete o cemu je rec i da li ima potrebe da posetim ginekologa? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2017. 13:55

Poštovana, vjerojatno se radi o cističnoj promjeni jedne od žlijezda koje se nalaze u tom području. Najčešće je to Bartolinijeva cista koja se stvara ukoliko se začepi izvodni kanal žlijezde. Tada je moguća i upala (bol, crvenilo, gnoj) koja se liječi antibioticima, te po potrebi kirurški. Bilo bi dobro da posjetite liječnika.

dunja.dunja

23.12.2017. 00:00

. Poštovani, prije 3 dana sam na području oko anusa uočila kao neke bijele "izrasline", ne baš izrasline, nego kao da je koža nabrekla na tom području. Čitala sam na internetu o HPV-u i iskreno jako me strah. Ne izgledaju kao bradavice, nego kažem, kao nekakav nabor na kojem se nalazi crna točkica. Jedna je bila toliko izražena da sam ju krenula otkinuti i kad sam to isčupala iz toga je izašao poveći broj dlaka koje su bile zaljepljena jedna za drugu. Ne znam o čemu se ovdje radi i jako sam uplašena. Toga imam još 2 komada ali ne mogu izvaditi kao tu jednu i muče me ti bijeli plikovi, izgledaju kao veliki prištići, ali nisu. Mogu samo reći da me s vremena na vrijeme to zna svrbiti, ali ne često. Možete li mi molim Vas reći radi li se tu o tim kondilomima (što mi nije logično jer nikad nisam imala spolne odnose, a HPV je navodno spolno prenosiva bolest.). Ovo me užasno plaši jer stvarno ne znam što bi to moglo biti. Inače mi ne smeta, ali me jako muči. Zanima me hoće li mi ginekologija to htjeti pogledati, al a tim da sam naručena tek za 3 mjeseca što da napravim prije toga. I zanima me, može li se ikako napraviti papa test ako nisam imala spolne odnose, ali nemam himen jer sam se bavila sportom jako dugo.

Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

23.12.2017. 13:50

Poštovana, teško je bez pregleda reći o čemu se radi, ali je vjerojatno upala korijena dlake. Prema navedenom infekcija HPV-om kod Vas nije u oitanju. Papa test možete učiniti.

tania125

28.12.2017. 18:10

Poštovani,
Prije nekoliko dana primijetila sam kvržicu s lijeve strane ulaza u rodnicu. Ne boli me na dodir, mogu ju pomicati kao i primjerice limfne čvorove. Naime, boli me pri spolnom odnosu te neposredno prije njega. A uz tu kvržicu mučim se sa sirastim iscjedakom već mjesec dana. Ginekologica mi je dala kremu i vaginalete Klotrimazol, ali nije pomoglo.
Napominjem da sam prije 6 mjeseci imala upalu Bartholinijeve žlijezde koju sam lječila antibioticima, također s lijeve strane. Izgleda veoma slično kao i tada, samo što me sada ne boli.
Zanima me što je ta kvržica i kako je se mogu riješiti?
Unaprijed hvala,
Deborah

Ivo Balenović, dr. med.

29.12.2017. 10:10

Poštovana, s obje strane ulaza u rodnicu nalaze se Bartolinijeve žlijezde. One luče tekućinu za podmazivanje rodnice. Kada se otvaranje kanala ovih žlijezda poremeti, tekućina se zadržava u žlijezdama, što rezultirala relativno bezbolnom oteklinom koja se naziva Bartolinijeva cista. Ponekad se cista upali pa nastane apsces koji se mora liječiti antibioticima, a ponekad i kirurški (incizija). Ukoliko bi se upala često ponavljala cista se može kirurški odstraniti.

dancy11

23.01.2018. 14:45

Postovani !

Pokusacu vam objasniti svoje probleme koji me prate vec neko vrjeme.
Jos 2015 mi je laparaskopski odstranjenja endometriozna cista sa desnog jajnika. Te mi je kao terapija data kontracepcija koju i danas koristim tad Qleyr pilule a sad vec godinu dana Evra flastere. U 5mj 2016 mi je papa bijo ASCUS iza toga su rađeni brisevi koji su bili ok, kolposkopija koja je pokazala 3 manja Schiller pozitivna polja na 5,6 i 8h za koje je lijecnik rekao da nije nista, hpv test koji je ok te su od tad do danas radena 4 Papa testa koja su bila ok mjesana flora upala. Zadnji Papa je bijo 10mj 2017 koji je takoder ok. Te mi je takoder 2016 bila samnja na endrometrijalni polip u maternici za koji je lijecnik rekao da je moguc od kontracepcije. Te mi je sad taj nalaz ok navodno ga vide al uz dosta maste po rjecima ginekologa.

A sad moj trenutni problem je sljedeci. Prija tri dana nakon odnosa sa suprugom sam se isla kupati te sam pri ispiranju vagine napipala malo dublje unutra na ljevom bocnom zidu vagine unutar tkiva tvrdu oblu kvrzicu koja neboli i za koju neznam da je ranije bila tu. Te me je to jako uplasilo tako da sam vec sutra dan bila na pregledu kod ginekologa. Koji je pri pregledu posumnjao na cistu vagine te je isao probusiti iglom da po njegovim rjecima vidi kakav je sadrzaj u njoj. Jako je stiskao da taj sadrzaj istisne pri cemu sam ja imala jaku bol te je po njegovim rjecima izaslo nesto sluzave tecnosti. Ja sam vidjela dosta krvi na gazama kojima je uklanjao taj sadrzaj. Pa mi je iza toga radijo vaginalni uzv za koji je rekao da je oostalo ok, a da je tu vaginalnu cistu nemoguce vidjeti vaginalnim uzv da se inace uzvukom ne pregleda vagina. Te mi je napravijo normalan uzv preko zdjelice po njegovim rjecima za moj mir i rekao da tu nevidi nista. Kontrolu mi trazi tek na jesen i kaze da se ta vaginalna cista moze do tad povecat a moze ostat i ista da to nije nista strasno i nije mi dao nikakvu terapiju. Ja od tad vec 2 dana imam blage bolove unutar vagine pri kretanju a i samog kaslja znaci pri bilo kakvom naprezanju osjetim blagu bol i tamnu krv u tragovima. E sad ono sto me dodatno zabrinjava i stvara dozu nesigurnosti u samu postavljenu dijagnozu jest to sto je doktor na kraju pregleda isao guglati po internetu o tome, te jos jednom zakljucijo da nije nista steasno tako da mi je samim time ulijo tu dozu nesigurnosti jer je i sam time djelovao nesiguran u tu dijagnozu. To mi je novi ginekolog jer sam nazalost radi preseljenja bila primorana mjenjati ginekologa,od tud mozda malo moje nesigurnosti. Citiram vam nalaz;

GIN-vanjsko spolovilo uredno, palpaciski i u spekulima u donjoj trecini vagine lijevo manja cista vagine vel. oko 8-9mm, mobilna,- punktira se tvorba i dobije nesto serosznog iscjetka.
UZVTVSCD- uterus u AVf-u uredne vel, miometrij uredan, endometriskimodjek 3-4mm. oba jajnika uredne vel i morfologije desno folikul 17mm, lijevo fol 27×16mm, CD ne detektiram patolosku vaskularizaciju. Ne nalazim slobodu tekucinu u Douglasu.

Molim vas oprostite na ovako dugom postu nisam znala kako drugacije objasniti svoj problem. Jako sam uplasena.Te vas molim za vase misljenje dal je po vasem misljenju to vodena cista unutar tkiva vagine kao sto misli moj ginekolog? Dal je potrebno jos kakvu pretragu napraviti da bi se bilo sigurno u tu dijagnozu? Dali da trazim drugo misljenje ? Sto mi je ciniti po vasem misljenju? Unaprjed zahvaljujem na odgovoru ! Lp.

dancy11

23.01.2018. 17:35

Zaboravila sam vam navesti jos neke podatke. Imam 34g. Jedna trudnoca, djete rodeno carskim rezom. Prosli mjesec menstruacija mi je izaostala u potpunosti a ovaj mjesec sam je dobila prosli tjedan u obliku skroz malo tamno smedeg iscjetka u trajanju od dva dana, ginekolog mi je rekao da je to normalno uz koristenje kontracepcije. Te da je nastavim i dalje koristiti.

Ivo Balenović, dr. med.

24.01.2018. 09:25

Poštovana, u rodnici se s učestalošću od oko 0.5% javljaju mezonefritičke ciste. Obično su asimptomatske i veličine do 2 cm. Manje ciste, pogotovo one asimptomatske redovito se prate, a ako izazivaju simptome treba ih kirurški odstraniti. Dakle, nema razloga za brigu, radi se o benignoj tvorbi. Što se iscjetka tiče, to je uobičajena pojava u žena koje koriste kontraceptive.