Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kvržica


Autor Poruka

dancy11

24.01.2018. 12:00

Hvala vam na odgovoru.
A dal mi molim vas jos mozete reci dal je postupak koji je ginekolog radijo znaci busenje ciste iglom te jako istiskivanje sadrzaja rukama uobicajan postupak koji se radi? On je to samo tako rukama istiskivao i brisao gazom samo da vidi kakav je sadrzaj ( ono sto sam ja vidjela jest dosta svjetle krvi na gazama).Znaci bez toga da izvuce sadrzaj spricom i eventualno spremi na neku analizu. Dal je to uobicajan postupak il je ipak trebalo na drugi nacin to izvesti i dali ima potrebe za analizom tog sadrzaja?

Takoder mi je ginekolog rekao da je ta cista pokretna i da nije toliko tvrda. Al ja imam drugi dojam. Evo i jutros pri tusiranju sam isla opipati kako izgleda. I meni se cini da je to dosta tvrdo, bezbolno i ne bas pokretno, kad uzmem u obzir da je tkivo vagine i samo dosta pokretno ne cini mi se da se ta cista ista vise moze pokrenut na spram ostatka tkiva vagine. Cini se dosta tvrdo i nepokretno, tako da me to dosta brine? I koliko cesto to trebam pratiti, za koliko vremenski kontrolu raditi (stim da lijecnik trazi tek na jesen kontrolu)? Oprostite na ovako puno pitanja al stvarno se dosta brinem.

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2018. 10:55

Teško mi je odgovoriti budući da nisam vidio sadržaj. Ukoliko se radilo o upali (apscesu) sadržaj je trebalo istisnuti. Pitanje je što bi se vidjelo citološkom analizom sadržaja (krv i upalne stanice vjerojatno). Definitivna dijagnoza se može postaviti jedino patohistološkom analizom tkiva. Prema opisanom vjerojatno se radi o benignoj cisti koja se upalila.

dancy11

25.01.2018. 11:45

Hvala vam na odgovoru.
Ginekolog mi je rekao da je namjerno isao da busi iglom samo da bi vidjeo izgled sadrzaja. I jako istiskivao da sto vise toga izade, te mi je rekao da je izaslo nesto sluzave tecnosti. Nije spominjao nikakvu upalu. Tako da neznam dal postoji upala nit dal se to trebalo na taj nacin istiskati. Meni se cini da je iste velicine sad kao sto je bila i prija tog istiskanja. Pitala sam dal mi je potrebna ikakva terapija i rekao je da nije potrebna. Dal vi mislite dal ima potrebe ipak da zatrazim drugo misljenje te da trazim dodatne analize koje ste vec naveli citoloske i analize tkiva? A ako ne onda za koliko da radim kontrolu?

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2018. 14:10

Mislim da za sada nije potrebno. Savjetujem kontrolni pregled za dva tjedna.

dancy11

25.01.2018. 14:50

Uredu. Bice malo tesko razgovarati sa mojim ginekologom o kontroli za dva tjedna ( stim da je trazi tek na jesen). Al valjda se izborim nekako. Vama u svakom slucaju puno hvala na odgovorima, jako ste ljubazni i susretljivi. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2018. 12:30

Bilo bi dobro prekontrolirati da se vidi da li ima kakvih promjena (porast, upala...). Ukoliko nalaz ne progredira dovoljne su redovne kontrole.

dancy11

26.01.2018. 23:10

Uredu. Poslusacu vas savjet. Jos jednom hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2018. 18:50

Nema na čemu.

dancy11

12.02.2018. 11:55

Postovani!
Vec sam vam se ranije javljala vezano na sumnju vaginalne ciste (napipane kvrzice u vagini). Te sam pokusala sljedit vas savjet al nazalost moj ginekolog nije imao razumjevanja za kontrolni pregled koji sam trazila kako ste mi vi savjetovali. Te sam bila primorana ici u drugoga ginekologa u kojega sam dozivjela nova neugodna iznenadenja. Po njegovom misljenju ta kvrzica jasno ogranicena al je tvrda i upitno mobilna i misljenja je da lijecnik koji je ranije radijo punktaciju te ciste je trebao sadrzaj poslat na citolosku obradu. Te mi je nasao po njegovom misljenju vodenu cistu na lijevom jajniku koja mjeri 4 cm. Koja navodno na proslom pregledu nije postojala. Te je rekao da tu vaginalnu cistu pratim ukoliko se bude mjenjala da ce se morati nesto poduzeti, i kontrola ciste na lijevom jajniku za 2-3mj. Te je u cudu jer sam skoro pune tri godine bez prekida na kontracepciji prvo Qlayr tableteI a zadnju godinu ipo Evra flasteri. I nije mi dao nikakvu terapiju. To sve skupa me sokiralo. Te sam trazila misljenje i treceg ginekologa kod kojeg ponovno sok drugog misljenja. On je potvrdijo vodenu cistu na lijevom jajniku koja tad mjeri 43×36mm. Te je takoder u cudu radi kontracepcije al misli da mi Evra bas i neodgovara da je on vise za tablete. Meni je mjesecnica inaces jako oskudna sto je nirmalno. A za vaginalnu cistu tu kvrzicu je misljenja da je to vezano za cistu jajnika da dok vaginalnu cistu pomjera da ide negdje gore valjda ka jajniku koliko sam shvatila te misli da bi to trebalo nestati skupa sa cistom jajnika. I sumnja na zariste endometrijoze na desnom jajniku na kojem sam vec operirala endometrioticnu cistu za koji predhodni ljecnici to nisu posumnjali vec to gledaju kao folikul. Te trazi nalaz CA125. I daje mi terapiju za cistu jajnika primolut-Nor 2×1-10 dana u nadi da ce puknuti. Citiram vam sva tri nalaza:

22.01.2018. Uz Evru krvarenje oskudno,ZM 17.01.2018 oskudni hematizirani iscjedak.
Pacijentica je napipala "kvrzicu" u vagini.
GIN-vanjsko spolovilo uredno, palpaciski i u spekulu u donjoj trecini vagine lijevo manja cista vagine vel.oko 8-9mm,mobilna,-punktira se tvorba i dobije nesto seroznog iscjetka.
UZVTVSCD-uterus u AVf-u uredne vel, mijometrij uredan, endometriskimodjek3-4mm, oba jajnika uredne velicine i morfologije desno folikul 17mm, ljevo fol 27×16mm,CD ne detektiram patolosku vaskularizaciju. Ne nalazim slobodnu tekucinu u Doglasu. Savjetujem kontrolu uzv dojke, nastavit evru, kontrola na jesen - redovita godisnja.

06.02.2018. ZM17.1.2018.Uzima HK gotovo 3 godine-trenutno uzima Evra flastere. Prije 2-3 tjedna punktirana cista distalnog djela rodnice koja je tada mjerila 8-9 mm. Dobijen serozni sadrzaj.
GN: U spekulima uredan nalaz. Palpaciski na granici srednje i distalne trecine rodnice lateralno lijevo tvorba tvrde kontistencije vel. zrna graska nejasne pimicnosti u odnosu na bazu.
TVS: Uterus i desni jajnik b.o. L. jajnik-cisticna struktura tekuceg sadrzaja s odjecima "poput koprene" mjeri 4cm?
UZV kontrola za 2-3 mjeseca u 1. fazi ciklusa.

09.02.2018. TVUZV: Medioponiran uterus duzine 6.47 cm sa tankom sluznicom debljine 4.5 mm, jednakomjerno ehogenom. Desna adneksa dim.30.5 × 35.5mm sa manjim zaristem endometrijoze dim.14mm bez patoloskih protoka i sa nesto oskudnijom ovarijalnom rezervom, ljeva adneksa dim.43.4 × 40'.2mm sa jasno ogranicenom cysticnom tumefakcijom anehogenom dim.43 × 36mm bez patoloskih protoka. U Cavum Douglasi nema slibodne tecnosti.
ZAKLJUCAK:Potrebno uradiri CA125.
Dg:Cystis ovari lat sin, Endometroid ovari lat dex.
Th:Primolut-Nor 2×1-10 dana.

Sva tri ljecnika su imala pred sobom sve moje nalaze od predhodnih ljecnika.Terapiju nisam jos krenula koristit cekam 16 dan ciklusa da krenem da nebi remetila krvarenje radi Evra.
Takoder CA125 jos nisam napravila jer sam danas dobila mjesecnicu pa kroz citanje neki postova zakljucila sam da je bolje da cekam prestanak mjesecnice radi moguceg povisenja nalaza u toku mjesecnice. Sad neznam vase misljenje glede toga?
Oprostite mi na predugackom postu. Al neznam sta sad ciniti tri lijecnika tri ne bas iste dijagnoze i misljenja sta napraviti kom vjerovati sta dalje ciniti? Uzasno sam zbunjena i zabrinuta neznam sta dalje. Te molim vas za savjet i misljenje. Jer cu nacisto poludjet od svega toga. Molim vas pomozite sta mi je ciniti? Hvala. Lp

dancy11

12.02.2018. 11:55

Samo sam jos zaboravila napisati da sam danas u noci dobila mjesecnicu. Malo ranije vec inace. Inace flaster skidam subotu navecer a dobijem srjedu il cetvrtak.

Ivo Balenović, dr. med.

12.02.2018. 17:35

Prema uzv nalazu radi se o benignoj cisti na jajniku. Pitanje da li je endometriotična cista. Uzmite propisanu terapiju (primolut nor) i učinite kontrolni uzv neposredno nakon menstruacije. Izvadite i tumorske markere. Ciste se na jajnicima stvaraju i prolaze. Vaginalnu cistu za sada treba samo pratiti. Sigurno nije ništa opasno.

dancy11

13.02.2018. 01:05

Hvala vam puno na odgovoru. Dosta sam zbunjena. Nije mi jasno kako na pregledu 22.01 nije uopce postojala ta cista na ljevom jajniku nit to endometrisko zariste?Da bi se 06.02 otkrila cista na lijevom jajniku. I 09.02 zariste endometrijoze na desnom, te tad misljenje da je vaginalna cista vezana za tu cistu na lijevom jajniku iako u trenu dok sam tek otkrila tu vaginalnu cistu na prvom pregledu uopce nije postojala ta cista na jajniku kako onda imaju veze jedna sa drugom nije mi jasno. Nit mi je jasno kako je moguce da uz konstantnu terapiju kontracepcije od 3 godine uopce mogu imati ciste? Koliko znam da je kontracepcija terapija u borbi protiv pojave cista. Radi sveg toga sam stvarno jako dezorjentirana i zbunjena. Pocinjem da budem u strahu od lijecnika. Imam osjecaj sto vise idem tim vise problema se otkriva pitam se sta je sljedece. Il je samo pitanje nestrucnosti i nedovoljne posvecenosti nekih ljecnika. Stvarno neznam. Vama hvala na misljenju i savjetima samo bi vas jos molila da mi kazete dal da sad za vrjeme mjesecnice radim CA125 il je ipak bolje pricekat da prode pa onda raditi?

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2018. 14:20

Ca 125 nemojte raditi za vrijeme mjesečnice jer tada može biti povišen.

dancy11

13.02.2018. 18:10

Hvala vam. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

14.02.2018. 09:45

Nema na čemu.

Tinka01

13.04.2018. 10:15

Postovani,
Molila bih vas za savjet. Nedavno sam imala upalu sinusa i mokracnog mjehura za sta sam koristila antibitike. Kada sam zavrsila sa terapijom osjetila sam kvrgu unutar desne stidne usne blizu rodnice i jednu manju iznad te. Nakon toga otisla sam kod ginekologa koji mi je rekao da je to vena naotekla i dao mi vaginalete ali jos nisam pocela sa terapijom zbog menstruacije. Sada mi je nastala kvrga i na samom podrucju prepone koje je lagano nateceno i bolno na dodir. Da li bih trebala uzimat jos neku terapiju?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

13.04.2018. 11:00

Poštovana, za sada uzimajte samo što Vam je liječnik propisao. Ukoliko bi se ta 'kvrga' u preponama povećavala javite se liječniku na pregled. Moguće da je to samo otečeni limfni čvor ili furunkul (upaljen korijen dlake)

Ivance 2773

22.01.2019. 12:00

Postovani,
rodila sam prije mjesec dana. Neki dan sam primjetila kvrzicu na ulazu u rodnicu s lijeve strane. Apsolutno je ne osjecam, primjetila sam je jer je krvarila tijekom velike nuzde. Cini mi se da mi je bas na tom mjestu zavrsio sav od poroda (popucala). Izgleda kao zrno graska (manje), boje poput ostatka vagine. Narucena sam kod dr. za dva tjedna. Trebam li otici ranije? Sto bi to moglo biti? Bi li moglo biti opasno? I ukazuje li na nesto sto bi moglo nastetiti bebi s obzirom da je dojim? Unaprijed Vam hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2019. 15:15

Poštovana, sigurno nije ništa opasno, niti za Vas niti Vašu bebu. Vjerojatno ožiljkasto (vezivno) tkivo, kao posljedica pucanja tkiva pri porodu. Moguće da se šav još nije resorbirao.

sb34

23.01.2019. 13:20

Poštovani,
molila bih Vaše mišljenje: prije 2 tjedna sam primjetila sitnu kvržicu s - čini mi se 2 vrha ( na prvi pogled kao bubuljica ), ali nije, tvrda je i bijela, 1-2 mm veličine, iznad površine. Nalazi se sa lijeve strane od klitorisa, kad se razmaknu velike usne, na sluznici. Ispod "toga" je vidljivo neko okomito zadebljanje. Pokušala sam istisnuti, no ne ide pa nisam više htjela dirati. Inače, ne boli me, niti smeta, ne mijenja veličinu, a nisam okolo vidjela ništa slično. Imam jednog partnera 6 mjeseci i sve je dosad bilo u redu. Može li se raditi o lojnoj žlijezdi? Ili je nešto drugo?