Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menstruacija


Autor Poruka

Eni

08.06.2001. 14:18

Imam 38 god. i dijete od nepunih 3 rođeno sekcijom. Nikad nisam imala ginekoloških problema, a ciklus mi iznosi 26 +-3 dana uz krvarenje od 5-6 dana, bez ikakvih tjelesnih tegoba. Preplašila sam se što sam 1. put u životu dobila menstruaciju već na 18. dan ciklusa. Da li se radi o nekakvom prolaznom poremećaju ili bi to mogao biti početak klimakterija?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

doc.dr. S. Kupesic

10.06.2001. 22:02

Poštovana gospođo Eni,
Mislim da ne biste trebali biti jako zabrinuti s obzirom da se radi o prvoj pojavi tako uranjene menstruacije (18. dan ciklusa). Vrlo se vjerojatno radi o hormonskom poremećaju (kako ste i sami predvidjeli u Vašem upitu), te ukoliko nemate nikakvih dodatnih smetnji (poput bolnosti, nadutosti i sl) nemojte se previše zabrinjavati. Ukoliko ipak, imate neke subjektivne tegobe, ne bi bilo zgorega uputiti se ginekologu, koji bi Vam po potrebi trebao napraviti transvaginalni ultrazvučni pregled kako bi isključio(-la) postojanje cista jajnika koje ponekad mogu uzrokovati nepravilnosti menstraucijskog krvarenja, ili postojanje kakvog endometrijskog polipa ili dr. Ukoliko nema morfoloških odstupanja jajnika ili maternice , tada bi bilo poželjno učiniti hormonsku analizu u svrhu otkrivanja razloga ovakvih krvarenja, te po potrebi provesti terapiju.
Prema tome, ukoliko je ovo krvarenje izolirani nalaz bez simptoma, nemojte se previše brinuti, no ukoliko je praćen subjektivnim tegobama potražite savjet liječnika. Puno sreće, te želje da se smetnje neće ponavljati.

privatno92

14.02.2018. 09:45

Postovani, menstruacija mi kasni 14 dana, uradila sam test za trudnocu bio je negativan. Imala sam gljivicnu infekciju prije nego sto sam trebala dobiti menstruaciju ali je prosla sama od sebe. Jel moguce da kasni zbog infekcije da mi se poremetio ciklus ili je nesto drugo? Sto da radim? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

14.02.2018. 11:05

Poštovana, ako je test negativan vjerojatno se radi o hormonskom disbalansu. Savjetujem da napravite analizu hormona.

aastrophel

14.02.2018. 19:50

Pozdrav, imala sam menstruaciju od 8. Do 12.01, kada mi je dosla 8 dana ranije. U 2. Mjesecu mi je trebala doc 9.2. ali jos nije dosla. Mogucnost trudnoce je iskljucena. Da li je to neka hormonska neuravnotezenost ili?

Ivo Balenović, dr. med.

15.02.2018. 12:35

Vrlo vjerojatno. Savjetujem da učinite kompletnu analizu hormona.

Sunnylady94

16.02.2018. 12:20

Postovani, imam 24 godine i nisam spolno aktivna. Decko i ja smo imali tzv. suhi seks (trljali smo se preko odjece) sto i inace znamo raditi kao i zadovoljavati se preko odjece. Menstruacija mi je kasnila ovaj mjesec 9 dana (trebala sam je dobiti 5.2., a dobila sam ju 14.2.). Kada sam ju dobila imala sam uzasne bolove dole i dovelo me cak do povracanja, a krv je bila izrazito crvene boje i na ulosku je bilo dosta krvi. Jucer na ulosku sam imala smede tragove (kao iscjedak), a kada bi se obrisala papirom na njemu su bili tragovi svijetloroze boje. Danas nemam nikakvih skoro tragova (kada se obrisem papirom samo malo svijetlosmede boje ko iscjedak) ali jos uvijek dole osjecam nekakav pritisak koji sam osjecala i prije nego sto sam dobila menstruaciju. Kako mi inace menstruacija kada je dobijem traje 6-7 dana otprilike ovo me sada jako zabrinulo. Mozete li mi reci barem otprilike sto bi se to moglo dogadati da znam kako postupati dalje buduci sam jako zabrinuta sto zbog kratkoce trajanja menstruacije, sto zbog tih bolova koje osjecam dole? Unaprijed hvala!

Sunnylady94

17.02.2018. 11:05

Postovani, opet ja. Danas npr. na ulosku opet imam tragove krvi smeckastocrvene boje te i dalje osjecam lagane bolove u jajnicima i to vise u lijevom jajniku nego u desnom jajniku. Takoder sam jucer osjecala i pritisak na gornji dio trbuha te se osjecam ponekad napuhnuto. Molim Vas za pomoc. Hvala!!

Ivo Balenović, dr. med.

17.02.2018. 17:15

Poštovana, prema navedenom ne postoji mogućnost trudnoće. Menstruacije ne moraju uvijek biti istog intenziteta i trajanja. Ako Vam se ciklus poremetio preporučio bih da učinite analizu hormona.

issahoney

19.02.2018. 23:20

Imam 18 godina i uvijek imam redovitu menstruaciju medjutim zadnji spolni odnos nezasticeni sam imala 1.9 i 17.9 sam dobila mjesecnicu uredno i sad sljedeca mjesecnica mi je trebala doci 14.2 no medjutim kasni mi vec pet dana zabrinuta sam da sam trudna?

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2018. 15:50

Poštovana, ako je nakon odnosa nastupila menstruacija, ne postoji nikakva mogućnost trudnoće.