Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menstruacija


Autor Poruka

elisa

21.02.2013. 22:40

Dobro vece postaovani doktore..Kako ste..Kao prvo zelim da vam se zahvalim na svakom odgovoru puno ste mi pomogli...A moje pitanje je vezano u vezi menstruacije...Imam 27.godina..jedan noramaln porod menstruacije su mi na svakih 28 dana nikad ne kasne jedna je obilna sledeca normal i tako......Prije sest mjeseci sam koristla Diane 35 popila sma samo dvije table i prestala jer su mi smetale al sam se javila lijecniku a pila sam ih vise radi aknih i bolnih menstruacija po prestanku mjesecnice su dolazile na vrijeme i sve je bilo uredu..ali prosli mjesec mi je kasnila 6dana ali sma dobila bila je normalna a ovaj mjesec sma dobila an vrijem sam sam imal jake bolove ledej stomak i desnog jajnika ali drugi dan desio se menstrualni odljev sa veliki ugrusanim komadima krvarenje je bilo obilno i nenormalno niakd do sad kjavial sam se u hitnu dobila infuziju i analgin injekciju bilo mi je bolje i krvarenje je stalo..Ujutro sam se javila odmah svom ginekologu i ispricala sve i dobila sma samo ponovo dvije injekcije analgin i apaurin na 24sata i kapsule meloks..Pa me interesuje da li je mnozda treba ultrazvuk ili ginekoliski pregled.Krvarenje je prestalo nemam bolova samo ponekad se javi malo u ledjima i staomaku..Unaprijed zahvalna..Veliki pozdravv..

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.02.2013. 10:50

Poštovana, mislim da ako je krvarenje stalo nije potrebna daljnja obrada.

easyA

22.02.2013. 16:40

Ako je menstruacija izostala 4 mjeseca, postoje li unutar ta 4 mjeseca plodni dani? Prvu menstruaciju sam tek nedavno dobila, tako da nije cudan toliki izostanak.

Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2013. 01:10

Poštovana, s ozirim na duži izostalak mislim da se ne radi o ovulacijskim ciklusu.
U prve dvije ginekološke godine normalno je da menstruaciju imate i samo dva put godišnje.

Boka194

23.02.2013. 01:10

Poštovani doktore... imam 19 god., nevina sam... u zadnja cetiri mjeseca imam crnu, tamno-smedju menstruaciju, veoma je oskudna i traje oko 8 dana... a prije ova cetiri mjeseca bilo je jadan mjesec tako, dr. sasvim normalno sa normalnim razmacima. A sad u razmacima samo 20tak dana.... Nemam nikakve bolove i dr. probleme, al me to malo brine. Sta mislite, sta je u pitanju?
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2013. 12:45

Poštovana, obično kod takvih menstruacija čovjek prvo pomisli na cistu na jajniku, endometriozu.
Svakako savjetujem uzv pregled kod ginekologa.

easyA

26.02.2013. 21:05

ovih dana bih trebala dobiti menstruaciju, ali danas mi se pojavio samo smeckasti iscjedak, bez imalo krvarenja. je li to normalno?

easyA

26.02.2013. 21:05

da se nadovezem na prethodno.. iscjedak je cudnog mirisa.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2013. 09:55

Poštovana radi se o upali u rodnici. Javite se na pregled ako će iscjedak perzistirati nakon menstruacije.

easyA

27.02.2013. 15:30

menstruacija je dosla i ista je kao i prije.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2013. 16:50

Odgovorio sam vam. Pozdrav.

LoveTa

28.02.2013. 00:50

Postovanje,

imam 24 godine i do sada sam uvijek imala uredan ciklus, odnosno varijacija u datumu jedne mjesecnice u odnosu na prethodnu bila je 2 dana (plus-minus) sve dok mi se u novembru prosle godine nije dogodila stanka u ciklusu. Naime dobila sam 9.11. i iducu mjesecnicu dobila 20.1. Isla sam na pregled i uradjen mi je ultrazvuk na kojem nije bilo nista neobicno. Doktorica mi je rekla da mi je to najvjerovatnije bila posljedica stresa. Ta mjesecnica mi je bila kao i sve dosadasnje. Ni po cemu drugacija od ostalih. 20.02. sam dobila ponovno mjesecnicu koja me malo buni... Normalno PMS mi bude poprilicno izrazen (osjetljive bradavice, malo tvrdje dojke, promjene raspolozenja i nevjerovatna potreba za slatkisima) Kada sam 20.01. dobila mjesecnicu to je bilo bez ikakve prethodne naznake sto sam pripisala da je posljedica tog poremecaja koji je bio. Ova sad mjesecnica mi se odvijala na sljedeci nacin: 20.02. sam imala povecu kolicinu krvi na wc papiru i iako mi je ponovo PMS izostao smatrala sam da sam dobila mjesecnicu. Inace prvi dan mi je uvijek tako izadje ta neka kolicina krvi i ostatak dana me samo boli sve i prodju sati (nekad cak i citav dan) dok krvarenje ne krene kako treba. Ovaj put nije nikako bilo bola i krvi nije bilo do 21.02. nekad poslije podne kada su se pojavile 4-5 sitnih tackica na dnevnom ulosku promjera 1-2mm najvise (ovo mi se nikada ranije nije desilo). Nakon dva do tri sata pocela mi je mjesecnica. Sljedeca 3-4 dana je teklo normalno, samo primijetila sam u manjoj kolicini nego sto su mi prije mjesecnine trajale. Ne puno manje ali eto ipak manje. Tu nije bilo nista neobicno. Bilo je i tkiva i krvi znaci ni po cemu se nije razlikovalo od prijasnjih menstualnih krvarenja osim sto je bilo malo manje krvi i nisam osjecala bol koju redovno imam tokom mjesecnice. Poslije toga pa do danas mi izlazi malo kao dan-dva pred kraj mjesecnice i povremeno mi se javi slaba bol u predjelu desnog jajnika. Citala sam o tzv "laznim" menstruacijama tj o krvarenju kada se plod usadjuje u stijenku maternice u trudnoci, ali sam citala da ta krvarenja budu ili smedjkaste ili skroz svijetle boje i da traju 2-3 dana samo. Ja sam imala dva nezasticena odnosa (prekinuti snosaj) i to jedan 2 dana prije nego sto cu dobiti mjesecnicu a jedan 8 dana prije nego sto cu dobiti. Oba puta nismo bili ni blizu kraja kada smo prekinuli odnos. Postoji li mogucnost da je ovo ipak to krvarenje a ne mjesecnica? Da li ce mi kucni test za trudnocu pokazati ispravan rezultat ako ga sada napravim ili trebam sacekati da krvarenje skroz prestane??? Ili je ovo ipak moguca posljedica tog poremecaja menstrualnog ciklusa? Molim Vas za brz odgovor malo sam zabrinuta...

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2013. 09:40

Poštovana to što niste imali pms i znake nadolazeće znakove, te što ista nije bila bolna, je zbog toga jer se radilo najvjerovatnije o anovulacijskom ciklusa, a menstrualno krvarenje koje nastupi nakon toga ima takve karakteristike. Ne trebate raditi test na trudnoću jer se ne radi o trudnoći.

LoveTa

28.02.2013. 11:15

Doktore hvala na odgovoru.

Zanima me usljed cega moze nastupiti anovulacijski ciklus i koliko je on zapravo los po pitanju plodnosti u buducnosti? Da pojasnim, znam da anovulacijksi ciklusi se mogu javiti kao posljedica jake upale ( sto ja nisam imala) ili usljed hormonskog debalansa u organizmu. Takodjer da su prisutni kod neplodnih zena. Ono sto mene zanima je da li bi me zapravo trebalo brinuti to sto sam imala anovulacijski ciklus i da li to znaci da bi od sad pa na dalje mogla zapravo biti neplodna?

Unaprijed hvala i srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.02.2013. 22:35

Anovulacijski ciklus nema veze s upalom.
Rezultat je izostanka ovulacije u pojedinim ciklusu.
Ne brinite, i kod normalno plodnih žena na godišnjoj razini ima anovulacijskih ciklusa.

mkukole

03.03.2013. 14:25

Poštovani doktore,
Prije dva mjeseca sam bila na ginekološkom pregledu, moj mi je liječnik rekao da imam polipe u maternici i da nije ništa opasno, da ćemo
pričekati nalaz papa testa, pa ćemo vidjeti, papa test je dobar, e sad nisam išla još kod liječnika vezano za polipe, rekao je da ćemo to odstraniti ali da nije hitno,
no međutim sada već tri zadnje menstruacije dolaze točno na vrijeme 28 dan , samo su u znatno smanjenom obliku i traju 2-3 dana, s obzirom da sam imala
obilne menstruacije zanima me da li to može biti nekakav problem, imam 45 godina , urednu jednu trudnoću, bez kontracepcije i bilo kakvih zahvata.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2013. 16:40

Poštovana ako sam vas dobro shvatio radi se o polipima endometrija.
Niste mi napisali koje su veličine? Savjetujem uzv pregled iza završene menstruacije.
Obično se uklanjaju histeroskopijom.

Overkill

03.03.2013. 17:20

Poštovani,
Imam 15. Inače je sve u redu, redovita je (ma da nije uvijek baš točna). Zadnja 2.mjeseca je nisam dobila, nisam trudna, ništa me ne boli, ne pijem lijekove nikakve i nema nikakvih promjena na meni i sl. Međutim u oba mj.imala sam simptome kao i kad trebam dobit, ali nisam. Čitala sam da može biti od stresa kojeg je moram priznat bilo i potištena sam u zadnje vrijeme dosta iz nekih razloga, ali što vi mislite? Trebam li se zabrinuti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.03.2013. 18:20

Poštovana, može biti od stresa. Isto tako i ciste na jajniku, upale, pcos-a, dijeta, promjena klime itd. Savjetujem pregled.

Sandia

03.03.2013. 22:30

Postovani,

imam problem sa izostankom menstruacije. Tacnije posljednju menstruaciju dobila sam 7.1.2013. i u mjesecu februaru mi je izostala. Pocetkom mjeseca decembra prosle godine popila sam tabletu dan poslije i dobila nakon par dana ( oko 7.12.) i u januaru sam opet dobila na taj datum. Imam bolove od pocetka februara, one karakteristicne , kakve uvijek imam kada trebam dobiti ali nista. Uradila sam 2 testa na trudnocu,oba su negativna. Također, pojavljuje mi se zuckasti iscjedak (kojeg ima podosta) koji uzrokuje jak svrabez. Jako sam se pocela brinuti pa me zanima da li je ovo posljedica neke prehlade ili je u pitanju nesto ozbiljnije.

Unaprijed hvala!